„Празник на фъстъка“ ще се проведе в Садово

Празник на фъстъка ще се проведе в Садово на 23 май. Ще се срещнат производители на фъстъци, преработватели и търговци с представители на Института по растителни генетични ресурси „К.Малков”. Те ще представят нови сортове и технологии, ще дадат съвети и препоръки. Ще има и конкурс за най-добър производител на фъстъци.
Фъстъкът предизвиква интерес в много от големите земеделски производители в страната. В момента засетите площи са около 20 хил. декара, с тенденция производството на фъстък да се увеличава. От няколко години интересът към тази култура се увеличава и площите с фъстъци ще се разрастват все повече. Причините са допълнителната субсидия, като протеинова култура, която се плаща на декар и второ – контролът, който съществува на границите ограничава до минимум безконтролното внасяне на фъстък, което се правеше преди.
През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но културата вирее отлично и у нас. Изследвания проведени преди близо век в региона на Садово доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните. Това затвърждава славата на Садово като „Столица на фъстъка“ и потвърждава силната естествена връзка между културата и региона

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество. Такава договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието Румен Порожанов и представители на розопроизводителите.
Порожанов призова цената да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за стопаните. В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се обединиха, че проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия.
Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози

Aгенцията по храните извърши проверки на производствени предприятия и търговски обекти, предлагащи хляб и хлебни изделия

Aгенцията по храните извърши проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и супермаркети, където на място се пекат хлябове и изделия.
Акцентът на проверките в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Проверките обхващаха още контрол на: регистрация на обектите по Закона за храните; технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия; записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система; протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;
При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.
Проверките са във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Българската агенция за безопасността на храните от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“
Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.

Розопроизводителите поискаха засилен контрол от страна на държавата

Розопроизводителите поискаха да бъдат подпомогнати по de minimis и обвързана подкрепа. Те се оплакват, че цените са много ниски и са принудени да продават суровината на 2,5 лева за килограм, като в същото време цената на розовото масло расте.
Производителите се съмняват, че през тази година има картел при изкупвачите и затова са сезирали КЗК.Те поискаха и засилен контрол от страна на държавата, защото има случаи на внос на розово масло от Турция и смесването му с българско розово масло. Според розопроизводители реалната изкупна цена на розата трябва да е между 3 и 4 лева, а заплащането на работниците трябва да е 0,8 лева за килограм набран розов
Браншът настоява производството да е на светло и ще следи да се изнася само продукт с необходимите показатели. През последните 10 години, в условията на пазарна икономика, редица производители предприеха изкупуване на цвят от нерегламентирани източници с недоказана сортова чистота, което е задължително условие за производството на качествено розово масло

Kaufland България предлага собствени марки вегетариански и веган продукти

Kaufland България предлага собствени марки вегетариански и веган продукти. Новата продуктова линия на търговската верига носи името K-take it veggie и стартира с 19 вида веган и вегетариански продукти, които са вече в продажба във веригата в цялата страна.
K-take it veggie предлага богат избор между натурално, пушено, мляно и нарязано тофу, различни видове вегетариански колбаси и пастети с класически или по-екзотичен вкус. Продуктовата линия включва и подсладени или натурални соеви, бадемови, овесени и оризови напитки за всички, които се въздържат от млякото и поддържат безлактозен хранителен режим.
Всеки продукт от серията притежава международно признат биосертификат и европейски печат V-Label, който удостоверява качеството на веганските и вегетарианските продукти.
Предвид широкия потребителски интерес към продуктите от марката K-take it veggie и растящото търсене на веган и вегетариански продукти като алтернатива на традиционните хранителни продукти, Kaufland България планира да увеличи двойно асортимента на K-take it veggie до края на 2018 г.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия