Емил Радев:Искаме от Европейската комисия законодателни мерки за двойните стандарти на храните

В Западна Европа има много по-качествени неща, с органични вещества и на по-ниски цени за разлика от храните и напитките, които са в Източна Европа.Мерките, които трябва да се вземат  за разликата в стандартите на храните са на европейско ниво, заяви евродепутатът Емил Радев
Държавата – членка сама с контролните си органи трудно би се справила с двойния стандарт. Много трудно биха се санкционирали мултинационални компании за тези нарушения. Трябва в законодателството да има редица норми, които да пречат на този двоен стандарт“, обясни евродепутатът.
Ние искаме от Европейската комисия законодателни мерки. Натискът от евродепутати от България и от други държави е доста голям. Комисията преди 10 години въобще отричаше да има разлика в стандартите, докато днес вече е ясно, че това не е така. За съжаление, ЕК твърди, че действащото в момента е законодателство е достатъчно и може да се справи с този проблем, но ние не мислим така“, каза Емил Радев.

НСИ:Цената на земеделската земя се е увеличила с 14.6%

През 2017 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 872 лв., което е с 14.6% повече в сравнение с 2016 година. Спрямо предходната година през 2017 г. увеличение е отчетено в цената на нивите - с 13.0%. Цената на постоянно затревените площи намалява с 3.4%. Това сочат данните на НСИ.
Най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1 401 лв. на декар. Най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е отчетено в Югозападния район - с 83.4%. През 2017 г. намаление се наблюдава в цената на един декар земеделска земя в Северния централен район - с 13.0%

НОКА: Българските млечни продукти да се произвеждат от българска суровина

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация поиска промяна на стандарта за българските млечни продукти. Асоциацията е депозирала писмо, с което настоява българските млечни продукти да се произвеждат от българска суровина.
Целта е да се гарантира качеството на продуктите и  да се стимулират българските фермери.  Това е поредната инициатива на НОКА, след като в навечерието на Великден Асоциацията предприе кампания за насърчаване на качествени български продукти от овче мляко Тогава от асоциацията призоваха държавните институции и ресторантьори, вместо заместители и имитиращи продукти, да се купуват продукти, произведени у нас и така да се стимулира развитието на овцевъдството.
Кампанията на НОКА за насърчаване на консумацията на продукти от овче и козе мляко се разраства. Проведени са срещи с представители на големи хранителни вериги, някой от които вече водят преговори в тази насока.

24.5 % от проучваните храни на българския и европейския пазар показаха различия

Взети са общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки  от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС с цел проучване качеството на храните , предлагани на българския и европейския пазар.
Изследването обхваща:Сравнение на етикети и на външни белези;Сравнителни изпитвания в лаборатория – по органолептични и физикохимични показатели и съдържание на специфични съставки;Сравнение на цените.Сравнение на етикети и лабораторни изследвания
Проведеното проучване показва, че е налице разминаване в състава и качеството на някои продукти. Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта 24,5% са налице различия в представената информация по отношение на състав или хранителна стойност. Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.
Драстична разлика има при макаронените изделия, чиито цени в България са около 2,5 пъти над тези на италианските аналози.

Испания е световен лидер по износ на вино

Испания е световен лидер по износ на вино. През 2017 страната е изнесла 22.8 млн.хектолитра вино. Това сочат данните на OEMV.
След нея се нарежда Италия, с 21 млн. хектолитра, следвана от Франция, с 15 млн. хектолитра. Средната цена на литър вино във Франция е 6 евро/л., в Италия – 2,78 евро/л, а в Испания е 1,25 евро/л. 69  са уникалните винени региона в Испания.16 от тях представят най-добрите вина на  страната. Ето някой от най добрите вина.
Резерва кава Това пенливо вино се прави със същия процес като шампанското, но с местни испански сортове.Нивото на качество на кава се нарича  Reserva и повтаря почти напълно изискванията за отлежаване на шампанското, което може да  се идентифицира по зелен стикер-печат върху бутилката
Вердехо - Любителите на совиньон блан обичат вердехо заради сухия силен лимонов вкусов профил. Отличното вердехо осигурява нюанси на майер лимон и бяла праскова с много тръпчива киселинност.  
Албариньо - Сухо, с нотки на свежа ябълка, лимонови кори,  ананас  и праскова.Любителите на бялото вино се радват, когато открият албариньо, заради поразителната му комплексност. Този сорт расте в крайния северозападен край на Испания, където климатът е много по-студен, отколкото в останалата част на страната, и поради тази причина това е изключително място за комплексни, сухи и елегантни бели вина.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия