KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка

„Вила Ямбол“ с виното си KABILE, което носи името на античния тракийски град, заедно с Регионален исторически музей-Ямбол и Община Ямбол,   съживиха легендата за най-могъщия град на траките. Градът  носи името на богинята Кибела – закрилница на земите и лозята.
Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка, коментират енолози от избата
KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол“ – изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви.
В момента KABILE  предлага в 5 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон и KABILE Мерло и Каберне Совиньон. Още с дебюта си по-рано тази година купажът “KABILE Мавруд и Каберне Совиньон” спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.

Зам.-министър Лозана Василева: Ние работим за пряк достъп на потребителя до качествени български продукти с ясен произход

Един от основните приоритети на Министерството на земеделието е подкрепа за българското производство за създаване на преки връзки между производителите и потребителите, скъсяване на веригата за доставки на храни и осигуряване на пазари за продукцията на земеделските производители, заяви зам.-министърът на земеделието Лозана Василева при откриването на фермерски пазар в Бургас.
Според Василева фермерските пазари подпомагат съхраняването на кулинарните традиции и популяризират продукти, произведени по традиционни рецепти и технологии, а потребителите получават възможност да опитат различни местни специалитети.
Ние работим за пряк достъп на потребителя до качествени български продукти с ясен произход. По този начин се осигурява подкрепа за развитието на малки стопанства, осъществяващи натурално и биологично производство.
Интересът към инициативата постоянно нараства, като все повече хора подхождат отговорно към произхода и качеството на продуктите, които консумират и искат да си припомнят вкуса на екологичната и чиста храна, каза още Лозана Василева.

Фермерски пазар откриват в Бургас

„Фермерски пазар Произведено в Бургас” откриват официално в центъра на Бургас. Лентата ще среже зам.-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.
Целта е бургаските производители да получат възможност да предлагат директно своята продукция на местния пазар и потребителите да са сигурни за произхода и качеството на предлаганите стоки. Всеки ще може да открие ботато разнообразие от плодове, зеленчуци, яйца, сирене, кашкавал и пчелни продукти.
Фермерските пазари са нещо традиционно за много западноевропейски държави, САЩ и Канада, а отскоро набират популярност и в България. Все повече хора у нас обръщат гръб на унифицираните храни, предлагани в изобилие на всяка крачка и търсят директна среща с дребните производители и позабравения натурален вкус на техните продукти.
Пазарът в Бургас е локализиран на площад „Св. Кирил и Методи” и ще функционира всяка събота. Организатори на инициативата са Областна дирекция  „Земеделие” Бургас и Община Бургас.

Стопани недоволстват от ниските изкупни цени на черешите

Tри пъти  по-малко  череши  в сравнение с  миналата година отчитат от Института по земеделието в Кюстендил.
 На места реколтата е унищожена на 100% от студовете през април.Въпреки рекордно ниските добиви, вече е създадена организация за черешовата кампания. В по-големите села са организирани изкупни пунктове. Предприети са и мерки за охрана, в която ще се включи и жандармерия.
Стопаните недоволстват от ниските изкупни цени. За ранните сортове се плаща по 60 стотинки за килограм. При средноранните и късните сортове цената се очертава на 1.10 - 1.20 лева за килограм, но това не удовлетворява земеделските прозиводители. Някои се заканват да направят черешите си за ракия.
Според специалистите недостигът на череши ще принуди преработвателните фирми, които консервират, правят пулп или сушат плодове, да внасят череши от Гърция и от Македония.

ЕК информира Съвета на министрите за настоящата ситуация на селскостопанските пазари

Факторът, който стимулира потреблението и нарастването на производството и дистрибуцията на биохрани е доверието на потребителите. В България интересът към това производство е огромен, но биологичните производители настояват за сигурност, заяви министърът на земеделието Румен  Порожанов на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург
Вече три години предложението за регламент относно биологичното производство се обсъжда на експертно и политическо ниво, като са проведени множество тристранни срещи с Европейския парламент. България оценява усилията и е за продължаване на диалога, коментира Порожанов.
Сериозен проблем си остават разпоредбите относно неразрешените вещества в биологичните продукти. Поддържаме изразяваната до момента позиция за недопускане на неразрешени вещества в биологичните продукти, независимо от причините - случайно или по вина на оператора.
Мнозинството от страните-членки на ЕС се обявиха за продължаване на диалога по регламента за биопроизводството, а не за оттеглянето му. На заседанието в Люксембург

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия