Българската традиция във винопроизводството показа разнообразието от вкусове

По време на най-голямото бизнес събитие в София - изложения в хранително-вкусовата промишленост и хорека сектора – МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ, виното  зае своето почетно място в залите на Интер Експо Център.
Българската традиция във винопроизводството показа в дните на Салон на виното разнообразието от вкусове, които покоряват сърцата на хората. България е страна с разнообразие на винени региони. Всеки любител на виното може да се наслади на напитки със специфичната нотка от топлината на юга, въздушните вкусове на ветровития север, морският привкус на черноморския регион или загадъчния аромат на южните вина. За посетителите на тазгодишното изложение САЛОН НА ВИНОТО  се погрижиха опитните производители и сомелиери.
Изба VIA VERDE отглеждат лозя от класически сортове като мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира, мускат отонел, както и емблематичните за района на Сандански мискет, Ранна мелнишка лоза и керацуда. Интересен елемент за всички любители на виното е, че с разширяването на насажденията предстои и засаждането на по-екзотични сортове, които биха представили тероара в една по-различна светлина. VIA VERDE са изработили колекцията Motif, която се отличава с чистосортовите бутикови вина, произведени в лимитирани партиди от най-доброто грозде за съответната реколта. Motif е отражение на идеята за виното като изкуство и сортовете като основен инструмент за създаването му.
Най-югозападната изба в България – Рупел се намира на мястото, събрало в себе си традиции, факти, историческо минало, народи, империи, вдъхновени от тази бунтовна земя, на Спартак и Самуиловите войни, Рупел следват една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да се създават добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие. Spancha Melnik 55 е с рубинено червен цвят с блясък. Специфичен, богат аромат, доминиран от зряла черна череша, вишна с костилка и ягода, преливащ в ухание на подправки. Вкусът е мек, атрактивен, плодов. Съдържа средни танини с пикантен финал.
Върховна наслада за сетивата - море и вино е виното на Черноморието. Винарна Страцин е разположена в Поморийския регион, известен със своите стари традиции във винопроизводството. Избата разполага със собствени лозя в район характерен с благоприятните си климатични условия. В резултат на това вината на избата са с превъзходни качества, облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн. Избата се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае със съвременните тенденции от цял свят, които да доведат до раждането на нови и интересни вина. Подбрани са „звездните“ сортове на винения свят – мерло, каберне совиньон и сира за червени вина и розе. Белите вина са представени от сортовете шардоне, совиньон блан и мускат.
Философията на винопроизводство на ЛВК - Винпром Търговище е да произвежда вино от световна класа с характерна плодова основа, използвайки модерни технологии, и все пак запазвайки отличителния му български характер. Гроздето е внимателно подбрано от лозя по билата на Подбалкана. В резултат на това вината са пивки, с меки плодови вкусове и изискана консистенция. Тайната от една страна е в специфичните климатични условия на северно-българския лозарски район, и от друга – многовековна традиция съчетана с наука и техника, с умението на технологичния екип в производството на качествени бели и червени вина.
Винпром Русе съчетава дългогодишните традиции във винопроизводството с опита на енолозите и последните тенденции в изкуството на създаване на вино. Гъмзата, която  беше представена от Винпром Русе е от местен произход. Тя е разпространена в Западна и Средна Северна България, основно във Видинско, Плевенско и района на Сухиндол. Чисто сортовото вино от гъмза е търсено на пазара в Германия и Русия. Много добре гъмзата се купажира с мерло.
Bинapcĸa избa Kaйнapджa ce нaмиpa в ceлo Kaйнapджa, cилиcтpeнcĸa oблacт и е най-северозападната изба в България. Πpoизвeждaнитe от нея винa имaт cпeцифичeн вĸyc, блaгoдapeниe нa изпoлзвaнитe ĸaчecтвeни пpoдyĸти – oтличнo yзpялo гpoздe copт Kaбepнe coвиньoн.
Винзавод Асеновград представи основния сорт за региона „Мавруд” Той е типичен български сорт, от който се произвеждат висококачествени червени вина. Получените вина са с добър, интензивен рубиненочервен цвят, богати на фенолни вещества, с добър баланс между киселини и танини и много добър потенциал за стареене. Характерно за виното от сорта „Мавруд” е дългият живот в сравнение с вината произведени от други сортове. Лозарството е един от най-старите поминъци в града. Няма съмнение, че траките са познавали лозата и виното и умело са ги култивирали, познанието им е достигнало до майсторите в асеновградско и в днешни времена.
Пазарджишкото вино е запазена марка на Южния винен регион. И тази година Винарна Славовица  взе участие в международното изложение САЛОН НА ВИНОТО. На техния щанд се дегустираха произведените от тях - розе, червени и бели качествени вина, произведени изцяло от грозде, расло в плодородната българска земя.

„Орехите” участваха в най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната - „Месомания”

За поредна година месните деликатеси „Орехите” участваха в най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната - „Месомания”. По време на панаирните дни посетителите на изложението в столицата опитаха майсторлъшките мезета на щанда на „Орехите”.
На „Месомания 2017” „Орехите” представиха пълната си гама – сурово-сушени продукти, варено-пушени деликатеси и шпекови колбаси.Продуктите „Орехите“ съдържат само чисто месо, а подправките са внимателно подбрани в съответствие с традиционния български вкус.
Производството е по най-модерни технологии, а опаковките запазват съдържанието на протеините и минералите за по-дълго време.

По пазарите у нас се продават картофи от Германия, Полша и Гърция

По тържищата у нас се продават картофи предимно от Германия, Полша и Гърция, съобщават от Националната асоциация на картофопроизводителите.
От реколтата есенни картофи са продадени само 20%. Картофопроизводителите предлагат държавата да подкрепи родното производство  с финансова помощ от150 до 200 лв. на декар.Заради субсидията от 90 лева, която се дава срещу фактури за продадени 2 тона картофи, тази година у нас са засадени с 30% повече площи.
Земеделски стопани прогнозират, че голяма част от българските картофи няма да могат да се реализират и ще бъдат изхвърлени

Румен Порожанов: Темата с антибиотици в храните категорично не съществува

Повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара е направила Агенцията по храните и не е открила забранени вещества в него, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Употребата на антибиотици върху животните в българските фирми се извършва под стриктен контрол, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици.
 Порожанов е категоричен, че темата с антибиотици в храните категорично не съществува. Това, което се произвежда първо в България, това, което се внася и това, което се предлага  на българския потребител на пазара е под строг контрол и отговаря на всички изисквания за качество.

В „Светът на млякото” се гордеят с високи вкусови качества и чист природен състав

Професионално изложение за млекопреработвателната промишленост”Светът на млякото” се провежда от 8 до 11 ноември 2017 г. в Интер Експо Център!
Нарастващият интерес от страна на нови изложители и възможността за осъществяване на ползотворни бизнес контакти е доказателство за значимостта и авторитета на събитието в страната. Изложението е професионална платформа за участие в наситена с делови събития програма, обмяна на опит с български и чуждестранни колеги, директен контакт с нови партньори и крайни клиенти. Предпочитано място за директни срещи с потенциални партньори, изложението ежегодно събира под един покрив българските млекопреработватели, търговци и вносители на мляко и млечни продукти, специализирано оборудване и техника.
Натурални продукти, произведени по класически технологии, в съчетание между старите автентични рецепти и съвременните изисквания за качество, ще бъдат представени в залата на  Светът на млякото. Доброто здраве на хората и удоволствието от преживения вкус са запазена марка на изложението. TERTER и BULGAREA са продукти, които се стремят да задоволят разнообразието от предпочитания и изисквания за бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко.
Компаниите считат, че имат достойната и постижима цел за изнасянето на тези продукти извън границите на страната. Съвременните млекопреработвателни предприятия са с модерно оборудване и изцяло затворен цикъл на производство. Благодарение на съчетанието между традиция и новото в производството, млечните изделия - сирене, кисело мляко, сметана, масло и др., се гордеят с високи вкусови качества и чист природен състав.

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия