Катар произвежда сирене и кисело мляко

Катар търси лого на кофички мляко, произведено в страната. За първи път катарците, принудени от обстоятелствата, основават ферма през 2013 г. за отглеждане на крави.Вече има 3 400 глави добитък. Още хиляди обаче пристигат с кораби и съвсем скоро във фермата ще има 14 000 крави, а Катар ще има собствено мляко.
Един литър мляко струва около $ 2.20 Сега обаче катарците ще има възможност да се произвежда сирене, кисело мляко и лаван (ферментирала напитка) Съвременното съоръжение се превръща в атракция за гражданите на Катар.
Саудитска Арабия отказа да продава мляко на Катар и най-богатата страна в света реагира веднага, като реши да си направи кравеферма в пустинята. Катар внасяше мляко от “Алмарай” – саудитски конгломерат за мляко, но Саудитска Арабия и три други арабски държави затвориха границите си, за да накажат Катар за подкрепата и към ислямистки групировки. Тогава към най-богатата страна в света се прекъсва вносът на доставките на храни. Катарците решават, че сами могат да се справят с този проблем. Тази блокада струва на Катар 40 млн. долара.

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс 2018г. Гранд Трофеят отиде при изба Владой за розе Анка - Мария Сира & Каберне Совиньон 2017.
Наградата бе връчена от граф Джон Умберто Салви MW, едно от най-бележитите имена във винения свят, който бе и сред членовете на дегустационното жури. Освен голямата награда, Анка-Мария на изба Владой взе и Трофей за розе.
Отличията бяха обявени на церемония по време на гала вечерята за участниците във винения форум.
Тази година вината се оценяваха по 100-точковата система, като за 95-100 точки се присъжда двоен златен медал, за 90-95 точки - златен, за 86-89 - сребро, а за 82-85 - бронз. Според правилата на конкурса, всички вина, достигнали нужния резултат за златни медали бяха сервирани и дегустирани отново в последната част на състезанието, за да се определят носителите на Трофеите и на Гранд Трофея на BIWC.
И ако румънците блеснаха с розето, а сърбите - с бялото /в категорията за бели вина бе отличено Ерго Шардоне 2016 на сръбската изба Темет/.
България остана ненадмината при червените вина.Трофеят в тази категория отиде при родната изба "Румелия" - за "Ерелия Естейт Селекшън 2013". Производителят от Панагюрище печели престижно отличие на BIWC.

„Празник на фъстъка“ ще се проведе в Садово

Празник на фъстъка ще се проведе в Садово на 23 май. Ще се срещнат производители на фъстъци, преработватели и търговци с представители на Института по растителни генетични ресурси „К.Малков”. Те ще представят нови сортове и технологии, ще дадат съвети и препоръки. Ще има и конкурс за най-добър производител на фъстъци.
Фъстъкът предизвиква интерес в много от големите земеделски производители в страната. В момента засетите площи са около 20 хил. декара, с тенденция производството на фъстък да се увеличава. От няколко години интересът към тази култура се увеличава и площите с фъстъци ще се разрастват все повече. Причините са допълнителната субсидия, като протеинова култура, която се плаща на декар и второ – контролът, който съществува на границите ограничава до минимум безконтролното внасяне на фъстък, което се правеше преди.
През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но културата вирее отлично и у нас. Изследвания проведени преди близо век в региона на Садово доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните. Това затвърждава славата на Садово като „Столица на фъстъка“ и потвърждава силната естествена връзка между културата и региона

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество. Такава договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието Румен Порожанов и представители на розопроизводителите.
Порожанов призова цената да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за стопаните. В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се обединиха, че проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия.
Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози

Aгенцията по храните извърши проверки на производствени предприятия и търговски обекти, предлагащи хляб и хлебни изделия

Aгенцията по храните извърши проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и супермаркети, където на място се пекат хлябове и изделия.
Акцентът на проверките в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Проверките обхващаха още контрол на: регистрация на обектите по Закона за храните; технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия; записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система; протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;
При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.
Проверките са във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Българската агенция за безопасността на храните от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“
Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия