Добри практики за листното торене

Успехът на листното хранене  е зависим от много фактори, някои от които  се контролират от  фермера и могат съзнателно да се използват, а други не. Те могат  да бъдат разпределени   в три  основни групи: специфика на растенията; условия на външната среда и състав и свойства  на торовите разтвори.
Растителни характеристики
Тук се отнасят спецификата на растителните видове и сортове; особености на листната система  и посева.
Растителни видове. Ефективното усвояване на листните торове   е зависимо от ботаничния вид на културите и в известна степен  от сортови различия в тях.  Общо взето, двусемеделните  видове (широколистните усвояват по-добре  хранителните елементи с листата в сравнение с едносемеделните житни култури). Дебелият восъчен слой на някои видове затруднява листното хранене. Високодобивните сортове обикновено са по-отзивчиви на листно торене

„Агра 2017“ демонстрира авангардни технологии и техника за селското стопанство

Международната селскостопанска изложба „Агра 2017“.  ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив.
Технологии за здравето на почвата са новата линия, която се откроява  на селскостопанската изложба. Чрез технологията No-Till,  се копират естествените процеси в природата. При нея няма обработка на почвата, като оран и разчистване на стърнищата, а земята се регенерира.
 Силата на природата се използва и в торовете, които стимулират естествения имунитет на растенията. Пример за това е една от световните новости на „Агра 2017“ - многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие „Плантис“. Те  значително намалява количеството на използваните хербициди.
  Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди, които представя  “Пионер семена България“ и също са световна иновация. В тях са запазени гените, които дават устойчивост.
 И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас ще бъдат показани  модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците  по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на „Санидас“, Гърция.
  „Агра 2017“ демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията „БиоАгра“ е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство.
  „Агра“ отново е част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва още пет изложения: за лозарство и винарство „Винария“, за хранителната индустрия „Фудтех“,  „Вкусове от Италия“, „Хорека Пловдив“ за ресторантско и хотелско оборудване, „Апи България“ за пчеларство.

Водещото световно изложение за селскостопанска техника AGRITECHNICA 2017 ще се проведе на 12 и 13 ноември в Хановер

На 12-ти и 13-ти ноември 2017 г.  ще се проведе водещото световно изложение за селскостопанска техника AGRITECHNICA  в Хановер
Форумът се организира през две години от Германското земеделско дружество DLG.Програмата на изложението Агритехника 2017 ще бъде представена с ясна структура в модерни, едноетажни изложбени зали на най-голямата изложбена площ в света. Върху близо 42 хектара изложбена площ се представят секторите:
•    Техника за обработка на почва, сеитба, торене и видове напояване
•    Растителна защита и грижа за растенията
•    Машини за прибиране на фураж, зърнени храни, кореноплодни растения, царевица
•    Обработка на реколтата
•    Трактори, транспортни средства, подемна техника
•    Растения за нуждите на производството на био горива
•    Горска техника, комунална техника, грижа за околната среда
•    Био земедение
•    Машини за плодове, вино и специални култури
•    Суровини  биотехнология, семена, торове, пестициди, горива и смазочни материали
•    Електроника, аграрен софтуер, прецизно земеделие
•    Услуги за употребявана техника и търговия
•    Мениджмънт, информация, наука и изследвания
Чрез своята специализирана техническа програма с различни международни събития, като конференции, семинари и форуми, Agritechnica се e превърнала в най-важният форум за бъдещето на селскостопанския отрасъл. Тук се обсъждат всички технически иновации както и въпроси свързани със земеделието и аграрната техника.
Системи и компоненти играят решаваща роля за иновациите в селскостопанската техника и определят термини като надеждност, ефективност, опазване на околната среда и безопасност. Разликата между системи, модули, компоненти и доставчици отразява реалният производствен процес, който за първи път ще намери приложение в концепцията на Агритехника за разделяне на специфичните групи изложители.
В новите изложбени зони „Systems & Components“ ще бъде представена пълната продуктова гама в областите на автомобилното шаси, кабини, превозни средства, електроника, мотори, хидравлика, спирачки, кормило, както и всички принадлежащи части и компоненти в селскостопанският машинен сектор. Секторът се допълва от изложители в областта на икономическото развитие, клъстерните инициативи, научните изследвания, както и специализираните издателства.
През последните години се отбелязва значителен прогрес при земеделската техника. Тракторите, машините и съоръженията не стават просто по-големи, по-бързи и по-широки. Земеделската техника е в период на значителен растеж в сферата на сензорната технология, управление на машини и управлението на данни. Резултатът е, че техническите сътрудници във външната търговия могат да реагират винаги точно, по-прецизно и чувствително към променящите се условия в модерното земеделие.
Напредъкът се дължи на все по-интелигентните машини. Често тези комбинации и допълнения, наречени ъпдейти, са достатъчни за да бъде системата по-ефикасна. Докато тези постижения набират скорост голямото предизвикателство за земеделците е да запазят цялостен поглед върху нещата. Целта е с модерни средства да се осигури устойчивост на реколтите и да се подобри ефективността на растениевъдството, като в същото време се обърне специално внимание на опазването на околната среда и щадящото ползване на ресурсите.
На изложението през 2015 година са участвали 2892 изложители от 47 държави, сред тях всички световни лидери на пазара. 1622 е броят на чуждестранните изложители. Изложението се проведе в 24 зали на обща площ 424.000 кв. Над 190 форуми и конференции помогнаха за добрият информационен обмен. Изложението привлече близо 470 000 посетители от 89 страни, над 100 000 бяха гостите от чужбина. 97% от посетителите са оценили изложението като много добро.

Новите трактори Quantum осигуряващи по-висока производителност при работа в лозови масиви, овощни и зеленчукови градини.

Отличителна за Case IH визия / възможности за нови средно разположени хидравлични клапани и хидравлична помпа с висок дебит / системата за филтрация в кабината ниво 4 осигуряваща максимална безопасност/ подобрена кабина и управление / интегрирана предна навесна система и опция за ВОМ / Stage IIIB FPT 3.4-литрови двигатели с намалена консумацията на гориво
Case IH представя новото поколение трактори Quantum. В допълнение към новия външен вид, новите модели предлагат и опции, като средно разположени хидравлични клапани в комбинация с хидравлична помпа с повишен дебит, система за филтрация на кабината от ниво 2 до 4, подобрен интериор и табло за управление, интегрирана предна навесна система и опция за ВОМ.  Също като предходните модели, новите Quantum модели имат серии V (vineyard), N (narrow) и F (fruit). Минималната ширина на трактора е 1,063mm за серия V, 1,228mm за серия N и 1,382mm за серия F.
Хидравличната система подобрява производителността
Специално за инвентари изискващи средно разположени хидравлични клапани, като например машини за резидба, новите възможности на Quantum включват подобрен, по-компактен средно разположен разпределителен блок, който е по-добре интегриран и предлагащ по-лесно и бързо свързване. Тези, които искат да увеличат подвижността на трактора си, имат възможност да изберат опция интегрираната предна навесна система и ВОМ с капацитет на повдигане до 2600 кг. Предлага се също и опция за 80-литрова хидравлична помпа за новите модели Quantum, която да посрещне изискванията за висок дебит.


Комфортна кабина с подобрено табло за управление и вентилация
Подобренията за оператора включват уникална нова система за филтриране на въздуха при версиите с кабина. Опция за филтриране ниво 4 е специално за елиминиране на фините и вредни частици съдържащи се в препаратите за растителна защита постъпващи в кабината заедно със свежия въздух. Системата позволява филтрацията да бъде превключвана на ниво 4 или ниво 2 (предвидено само за предпазване от прахови частици), за да удължи живота на филтрите от ниво 4, когато не се пръска.


Лостовете управляващи хидравличните клапани са с променен дизайн с цел увеличаване пространството за оператора, както и нова телескопична кормилна колона. В добавка към това новото аналогово-електронно табло гарантира лесно разчитане на основните показатели на машината. Променен е и педалът за крачна газ с цел смаляване на тунела преминаващ през кабината.


Подобрения по двигателя го правят по-екологичен и по-мощен
Новият Quantum бива задвижван от последно поколение 3.4-литрови двигатели от  FPT Industrial отговарящи на етап IIIB за вредни емисии благодарение на CEGR (студена рециркулация на отработени газове) и DOC (дизелов катализатор). Интервалите за смяна на маслото и тук са 600 часа.
Новото електронно управление на двигателя дава възможност за запаметяване на две стойности за постоянни обороти необходими при работа с ВОМ или приложения изискващи постоянен хидравличен поток. Опциите на трансмисията включват 16F/16R synchro shuttle, 16F/16R power shuttle, и 32F/16R power shuttle.

Престижна награда за уникална концепция - aвтономният трактор на Case IH получи сребърен медал на SIMA

Наградата бе връчена от организацията SIMA / Автономната концепция получи признание за по-висока производителност / Тракторът е базиран на доказалия се Case IH Magnum / Дизайнът е фокусиран върху безопасността и производителността.

Св. Валентин / Париж, 24 ноември 2016
Case IH се сдоби със сребърен медал на наградите за иновации на изложението SIMA. Международното изложение за селскостопанска техника във Франция награди концепцията за автономен трактор (Autonomous Concept Vehicle (ACV)) на Case IH, който представлява версия на Magnum CVX трактора, не изисква намесата на оператор и предлага всички предимства на модерното земеделие. Тази иновативна технология бе показана за първи път на изложението 2016 US Farm Progress Show.
Достъпни за всички изложители, наградите за иновации на SIMA са признание за нов дизайн и характеристики, които могат да предложат значителни преимущества на потребителя. Сребърният медал за Case IH ACV отличава предимството от облекчаването на оператора от монотонната работа на полето, позволявайки труда да бъде разпределен по-ефективно и отбелязвайки следващата стъпка към прецизното земеделие.  
“Тази технология се наложи тъй като в някои части от света е изключително трудно да се намери обучен персонал за дългите работни дни в големите стопанства по време на натоварените периоди,” каза Дан Стюарт от Case IH.
“Концепцията показва отдадеността на нашите специалисти да открият решение, а с напредъка на разработката виждаме как някои елементи от тази технология постепенно се интегрират в старите машини. Прецизното земеделие и автоматизацията на машините стават все по-значими, за да се посрещне изискването за по-ефектвно, икономично и екологично земеделие. Все пак, в ключови моменти от годината, дългите часове на полето все още са необходимост, особено по време на жътва или при засяването на различните културите.”
ACV концепцията е резултат от пет години разработване и помага да се посрещне това предизвикателство, като извлича най-доброто от перфектната почва и климатичните условия и намалява до минимум нуждата от непродуктивен труд.
“Докато автоматичното управление и телеметрията вече се предлагат за съвременните трактори, автономната технология е огромна крачка напред. Базиран на тракторите Case IH Magnum с висока мощност, и с помощта на AccuGuide с Case IH RTK+ GPS за изключителна точност на водене, автономният трактор е проектиран за пълен дистанционен контрол и наблюдение, с незабавно записване и предаване на данни от полето. Magnum CVX бе избран за базов трактор за разработването на ACV концепцията заради типа приложения за които обикновено се използва, като сеитба и вторична обработка,” обясни г-н Стюарт.
Тези големи трактори обикновено се използват за теглене на широки сеялки с висока скорост, което налага умело управление и дълги часове, за да се извлече възможно най-много от прозореца за работа. Автономното управление прави именно това, но ACV може без проблеми да се интегрира в съществуващия машинен парк и освен технологията без оператор, разполага със стандартен двигател, трансмисия, шаси и навесна система, ВОМ и хидравлика.
Управлението на трактора се извършва посредством компютър, за да се набележат най-ефективните пътеки за работа – автономната технология е най-подходяща за приложения при които това е възможно като култивиране, сеитба и пръскане, и е еднакво приложима за малки трактори, където може да се използва за косене или пръскане на овощни градини. Пътеките могат да се зададат ръчно при необходимост. След това, операторът може да избере от предварително програмирано меню машина, поле и настройване на трактора, което отнема около 30 секунди. Машината се контролира чрез сензори, които автоматично спират и стартират двигателя, ускоряват и намаляват скоростта, управляват оборотите на двигателя, ъгъла на управление, трансмисия, ВОМ, навес и хидравлика, диференциали и клаксон.  
Машината може да се наблюдава и управлява чрез компютър с напълно интерактивен интерфейс, който осигурява мониторинг и съхранение на всички данни и изображения. Екранът показва движението на трактора, запис от камерата за перфектна видимост, и позволява мониторинг и модифициране на ключови параметри на трактора и инвентара като обороти на двигателя, нива на горивото и норма на засяване. Маршрутът до полето също може да се планира, но само ако включва частни пътища.
Case IH работи съвместно с ASI за създаването на безопасен пакет ACV, използвайки най-новите инфрачервени технологии, детектори, радари, лазери и видео, за да гарантира безопасна и безпроблемна работа. В случай че тракторът засече препятствие по пътя, той спира и на компютъра се появява предупреждение с предложения за реакция на трактора – да изчака намеса на оператор, да заобиколи или ако е купчина слама да премине през нея. Ако нещо друго – например, друга машина – пресече пътя на трактора  и продължи да се движи, той спира и продължава когата пътят е чист.При загуба на GPS сигнал, машината спира автоматично, а на контролния интерфейс има бутон за ръчно спиране.
Също така тракторът може да използва ‘големи данни’ като запис на времето, за да извлече максимална полза от идеалните условия като работи независимо от часовия диапазон на деня и спира автоматично ако стане ясно, че ще има промяна във времето и може да възникне проблем, преди да продължи работа отново когато условията се подобрят. По същия начин, на частни пътища той може да се изпрати на друго поле с по-добри условия – по-леки почви или без валежи.
“Докато ACV в момента е концепция, разработването на продукта е в ход и технологията е подходяща и готова за реални ситуации. Ние следваме разработките за автономни машини и развиваме пътния елемент и оптимизирането на машините за автономни приложения,” каза г-н Стюарт.
”Тракторът бе демонстриран в САЩ с  16-редова Case IH 2150 сеялка оборудвана със система за течна тор и всички опции за прецизно засяване, включително контрол на изсяващата секция DeltaForce и електрически задвижван V-образен дозиращ апарат, плюс чистачи Clean Sweep пред всеки диск. Въпреки че не се предлага в Европа, това е най-новата сеялка на  Case IH която показва, че ACV може да осигури напълно интегрирано решение за трактори и прикачен инвентар. Разработихме усъвършенствани сензори и софтуер за засяване, наблюдение и софтуер за прикачен инвентар за наблюдение на производителността, и вече имаме налични системи като сензори за налягането в гумите на настоящите трактори.”
“И тъй като автономните трактори могат да се интегрират без проблем във вече съществуващи системи, не се налагат никакви други промени. Работата с автономен трактор е подходяща за малки стопанства с един оператор, управляващ два трактора или за големи където намирането на добра работна ръка е все по-трудно. Цената на технологиите пада с времето, така че все по-често виждаме интегриране в стари машини. Голяма част от технологията необходима за автономни машини, като засичане на препятствия, в момента се предлага, но на относително висока цена. И след като тези технологии са все по-широко разпространени сред производителите на автомобили, очакваме спад в цените.”

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия