ЕК, ФАО и OIE организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването АЧС държави

Водещи експерти от държавния сектор, ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН ще участват в мисията за обмяна на опит, свързана със заболяването Африканска чума по свинете
Участниците в нея ще посетят регионите с констатирани случаи на Африканска чума по свинете. Целта на мисията е обмяна на опит по отношение на борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа болест – Африканска чума по свинете.
Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа, Европейската комисия, ФАО и Световната организация за здравеопазване на животните - OIE организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави. На последната среща в Полша през 2018 г., бе взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта с цел обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на АЧС.
За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план.

Томислав Дончев: 22 плана и стратегия за европейско ниво имаме за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната

22 плана и стратегия за европейско ниво имаме за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната. Аз съм против изготвянето на нови и нови стратегии. Това заяви в пленарна зала вицепремиерът Томислав Дончев. Той изрази несъгласие с твърдението на червената депутатка проф. Светла Бъчварова, че до момента предприетите мерки включват само умъртвяване на животни.
Според вицепремиера огромна част от мерките за подобряване на епизоотичната обстановка трябва да са на ниво профилактгика и превенция, защото разходите са по-малко. Всички знаем кои са предпоставките за тези заболявания – миграционните пътища на птиците и съседството с Турция. Дончев предложи да се организира дискусия с участието на основни държавни институции.

БАБХ облекчава рестрикциите за движение на дребните преживни животни

Българската агенция по безопасност на храните ревизира по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка със заболяването Чума по дребните преживни животни, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната ни с решение на Европейската комисия.
След проведени многократни срещи и дискусии между БАБХ и ЕК, и след резултатите от извършвания надзор досега, беше решено, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени като отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти в рамките на зоната в трите области.
Мерките за облекчен режим се въвеждат със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 9 януари 2019 г.
Дребните преживни животни с произход от населените места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед, извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.
Същата мярка се прилага и при движение на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.
Серологично лабораторно изследване на проби с отрицателен резултат, клиничен преглед, в рамките на 3 дни преди движението и ветеринарномедицинско свидетелство за движение, издадено от официален ветеринарен лекар, ще се изисква за всяко движението на дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са насочени за дестинации извън територията на България.
Продукти от дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково ще се реализират свободно на територията на страната и ЕС, без ограничения и специална маркировка.

Hasilmatik осигурява висококачествен сочен зелен фураж


 Hasilmatik осигурява висококачествен сочен зелен фураж  целогодишно.
 Това  e система, основана на концепцията Fodder Solutions, разработена в Австралия, за производство на покълнало зърно.
Произвежда се фураж с високо съдържание на протеин, високоенергиен и лесносмилаем, богат на витамин А и Е, витамин Н, витамин B9 и B10, естествени ензими и антиоксиданти; фуражът увеличава млечността на кравите и подобрява качеството на месото.
Системата Hasilmatik е специално проектирана за добив на зелен сочен фураж в затворено пространство, с висока хранителна стойност, при ниски разходи за производство. Това е хидропонно отглеждане на семена ечемик за посев. Те се поставят в специално проектирани тави, където се навлажняват от автоматизирана система за пръскане. Температурата и влажността се контролират от компютърна система. Зелена маса с височина 15-20см се изважда от тавичките всеки ден. Тавичките се измиват и се зареждат с нови семена.
  При тази система всеки фермер има пълен контрол върху храненето на животните, производството на мляко и месо и промените в климатичните условия. Отпадат нуждите от заплащане за работна сила, наеми и ренти за обработваема земя, вода за напояване, от закупуването на скъпи горива за производство и транспорт на фуражите, торове, препарати и техника.

ЕК поиска допълнителна рестриктивна зона в страната заради инфлуенца по птиците

Циркулацията на  инфлуенца продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпrостранението на инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици, заяви БАБХ.
Стратегията за контрол на ситуацията включва мерки като: биосигурност в стопанствата; по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса; движение на птици в и от предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.
За осъществяването на превенция и контрола на заболяването се извършва и строг надзор с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в създадените предпазни и наблюдателни зони около констатираните огнища. С наложените мерки БАБХ се стреми към оздравяване на сектора по отношение на болестта инфлуенца. Агенцията настоява за самоконтрол и създаване на браншова организация, която да подпомага дейностите по контрола.
 Европейската Комисия  повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия