Цветан Димитров: Животни от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство

Над 5000 овце и кози за разплод са изнесени за южната ни съседка, няколко месеца след като бе отпушен износа за Турция,  заяви заместник-министърът на земеделието и храните  Цветан Димитров при откриването на първото националното изложение за месодайни породи овце  на „Сливен експо“.
Животните, които виждаме тук, от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство,  а животновъдите, които развъждат тези породи създават еталон и са гордост за България,  категоричен  е Цветан Димитров
Тази година се навършват 50 години от внасянето на първите животни от породата Ил дьо Франс в България и 15 години от внасянето на Мутон Шароле. В България има над 100 000  месодайни овце. В рамките на събитието се провежда  демонстрация на ехографско изследване на животни  от френски водещи специалисти  Сред чуждестранните гости на изложението е  Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайни породи  „Ил дьо франс“ и „Тексел“.
В рамките на изложението се проведе и научно-приложна конференция за развитието на месодайното овцевъдство в страната. Участие взеха научни работници от Селскостопанска академия от Тракийския университет, Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството,  експерти от Министерството на земеделието, храните и горите и представители на двете развъдни асоциации.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия