Представители на най-големите свинекомплекси поискаха Държавата да предприеме спешни мерки срещу африканската чума

Държавата да  предприеме спешни мерки срещу появата на африканската чума по свинете у нас поискаха представители на най-големите  свинекомплекси в България.
Причина за тяхното притеснение са регистрираните огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение.
Искаме строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия. Да се намали популацията на дивите свине, като ловните дружинки да окажат помощ за това. Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя, което би довело до риск от поява и разпространение на болестта. Ние се грижим за нашата биосигурност, пазим си свинекомплексите. Искаме държавата да пази държавата", заявиха производителите на свинско месо.
 Според тях е нужна стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването, мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия