Представители на най-големите свинекомплекси поискаха Държавата да предприеме спешни мерки срещу африканската чума

Държавата да  предприеме спешни мерки срещу появата на африканската чума по свинете у нас поискаха представители на най-големите  свинекомплекси в България.
Причина за тяхното притеснение са регистрираните огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение.
Искаме строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия. Да се намали популацията на дивите свине, като ловните дружинки да окажат помощ за това. Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя, което би довело до риск от поява и разпространение на болестта. Ние се грижим за нашата биосигурност, пазим си свинекомплексите. Искаме държавата да пази държавата", заявиха производителите на свинско месо.
 Според тях е нужна стратегия и програма за защита от внасяне на заболяването, мерки срещу популацията на дивите прасета, както и план за действие, ако заболяването се появи у нас.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия