Венцислав Върбанов: При прилагане на модуларната ставка се получи дискриминация на фермите

Животновъди искат отпадане на модуларната ставка, защото на практика при прилагането се получи дискриминация на фермите с повече животни, заяви  председателят на АЗПБ Венци Върбанов.
 С обвързаната подкрепа в животновъдния сектор се подпомагат с различна ставка стопаните с до и над 250 крави, като същото важи и при помощта за до и над 300 овце или кози майки. При кравите помощта до 250 животни е 596 лева, а над този брой- 477 лева. При овцете до 300 броя подпомагането е в размер на 80 лева, а за по-голям брой животни – 64 лева.
 Според Венцислав Върбанов тази несправедливост трябва да бъде изправена и всички, които отглеждат овце-майки, кози-майки и крави да получават еднаква ставка според вида животни. Всъщност никак не е добре стопаните да се делят на малки и големи, и да се вкарва напрежение в бранша. Ако се изравни тази подкрепа няма да има губещи.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия