Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил приготвен от диво прасе, отстреляно в района на Малко Търново.
Заразените са хоспитализирани. Издирени и изследвани са други 7 души, които са имали контакт с прасето. Резултатите на последните са отрицателни. Своевременно за случая е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас.
Друг случай на трихинелоза е регистриран в Кърджалийско. В регионалната здравна инспекция е постъпила информация от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на личния лекар и председателите на ловните дружинки, която да извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо.

От Ловно рибарско дружество „Огоста“ алармираха за наличие на мъртва риба по течението на р. Цибрица

Сигнал по телефона от представител на Ловно рибарско дружество „Огоста“ за наличие на мъртва риба по течението на р. Цибрица е подаден в Монтана. Незабавно беше извършена проверка на място, като бяха информирани ИАРА и кметът на с. Златия
Според ловците мъртвите риби били много, а не само отделни екземпляри. Те смятат, че става въпрос за сериозно замърсяване на реката.
В хода на проверките не се установи наличие на мъртва риба, неприятна миризма или видимо оцветяване в повърхностния воден обект – река Цибрица, както на територията на населеното място - с. Златия, така и до вливането й в река Дунав, докладваха от РИОСВ-Монтана

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по „Техника и технологии“ ще извършват практикумите си с помощта на специално оборудване – професионален конвектомат.
„В „Белла България“ познаваме силата на екипите от отлично подготвени професионални кадри и затова активно работим за развитието на младите експерти в хранителния бранш. Радваме се, че имаме възможността да направим реалната производствена среда по-близка за студентите тук, заяви Левон Григориан, мениджър в „Белла България“.
На официалната церемония по връчването на дарението деканът на факултета „Техника и технологии“ проф. Красимира Георгиева, каза че изключително се радва на възможността водещи компании в хранителната индустрия да са тясно свързани с подготовка на нейните студентите.
Хранителната компания „Белла България“ оперира на територията на Ямбол от самото й създаване и активно работи за установяване и поддържане на пряка връзка между академичните среди в страната и бизнеса чрез обмяна на опит и съвместни инициативи.

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри“.
Целта е да бъдат подпомогнати собственици или наематели на животновъдни ферми, които са регистрирани земеделски стопани. Кандидатите трябва да произвеждат качествени хранителни животински продукти, отговарящи на изискванията на Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Схемата ще стартира в началото на 2019 г. и ще продължи до края на 2020 г., или до изчерпване на финансовия ресурс. Заявленията за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата. Бюджетът на помощта е в размер 1,5 млн. лева.
Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 60 000 лева.

Цената на млякото в Естония намалява

Цената на млякото в Естония намалява. В сравнение със същия месец на миналата година намалението е  8%.  Средната изкупна цена на млякото възлиза на 301.76 евро на тон или около 30 цента на  литър.
Обемът на изкупеното мляко през юли е 65 900 тона/ значително повече от това, което произвеждаме в България/ което е с 3% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Големите вериги за търговия на дребно през последните месеци, запазват цената на най-евтиното мляко на 49 цента за литър.
 У нас най-отчетлив е ръстът в производството на пакетирано прясно мляко. Наблюдава се все по-голямо разнообразие на млечни продукти – на пазара се предлагат все повече различни сирена - топени, пушени, меки, твърди, с плесен, с подправки, както и множество ароматизирани пресни и кисели млека. Налице е и по-голямо разнообразие при вида на използваната суровина, а сирената от овче и биволско мляко намират добра реализация и зад граница.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия