Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки.Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, съобщиха от БАБХ.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак т. е. предполагаеми единични растения татул.
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

„Белла България“ и световният лидер в производството на месо Danish Crown организират Мастър клас за ХоРеКа индустрията

Хранителната компания „Белла България“ и световният лидер в производството на месо Danish Crown организират Мастър клас за ХоРеКа индустрията с участието на Chef Генади Велчев на 15 ноември в Банско.
Водещата тема на Мастър клас ще бъде новата професионална линия от селектирано свинско месо на Danish Crown. Датската компания е утвърден лидер в предлагането на месо с различно овкусяване в удобни опаковки и дългогодишен партньор на „Белла България“ в областта на месопреработката. Месните суровини с марката Danish Crown се добиват от животни, отглеждани в собствени стопанства.
Освен кулинарната тематика, ще бъдат представени и новите професионални решения за оборудване в ХоРеКа бранша, предлагани от „Томеко“ и UNOX.

Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци организира инициативата „Здрави и силни от малки”

Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци организира  инициативата „Здрави и силни от малки”. В нея ще участват експерти от БАБХ. В рамките на изданието ще се проведе дискусия на тема „Как да балансираме детското меню, за да осигурим на децата си сила, здраве и енергия през предстоящия зимен сезон”.
По време на събитието ще бъдат обсъдени въпроси като какво е нужно за пълноценното и здравословно хранене на децата от ранна възраст – вкъщи, в детската градина и в училището. В програмата на събитието ще се включат представители на институциите, ангажирани с политиките в тази област – Министерството на здравеопазването, Българската агенция по безопасност на храните, Националния център по обществено здраве, както и експерти и диетолози по детско и здравословно хранене.

ЕК ще обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански

ЕК  ще предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да се обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.
Регистрацията на тази инициатива ще се осъществява  от 12 ноември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца.
Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

Започват проверки по програмата „Училищно мляко

Започват проверки на одобрените кандидати по програмата „Училищно мляко”Млечните продукти, доставяни по схемата трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.
Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения, регистрирани по чл.12 от Закона за храните. Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка. в съответствие с приложение II, раздел I от Регламент № 853/2004.
 Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко“ и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия