Световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата годинa

Световен лидер по производство на качествен зехтин  е  Испания,следвана от Гърция и  Италия.Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин. Близо половината продукция в света идва от Испания.
 Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери.  В Тунис производството  е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.
Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция. 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво. Всички те издържат  през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.
Най добрите марки зехтин се правят от зелената маслина. Производството на маслинено олио е един от основните поминъци в Андалусия, а славата му се носи из целия свят.
RESERVA PIKUAL  е най -добрият зехтин Той заема първо място в дегустация Evooleum. Зехтинът е яркозелен на цвят и много ароматен. След него се нарежда NOBLEZA DEL SUR – произвежда се в Хаен, извлечен е от кралски сортове маслини и производството е ограничено поради недостиг на този вид маслини. Зехтинът е най- хранителното и здравословно, което го е превърнало в много търсен лукс в света.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия