Подготвят въвеждането на задължителни стандарти за основните храни

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала, заяви министър Румен Порожанов.
Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица и други месни продукти, добави той. Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин.
Според  Порожанов продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

Реколтата от грах и зелен фасул е  с 50 %  по-малка

Реколтата от грах и зелен фасул е с 50 % по-малка

Огромен недостиг на зеленчуци се очертава в България. Tрябва да се даде възможност на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия