Празник на зелето ще се проведе на 23 октомври в Дъбене

Празник на зелето ще се проведе на 23 октомври в Дъбене, Карловско. Това ще е първото издание на празника, съобщиха организаторите.
Преди години оттам е тръгнал  известният сорт бяло зеле „Дъбене № 5“ – изключително вкусно, крехко и подходящо за налагане през зимата. Този сорт и днес продължава да се отглежда по дворовете на хората и около Димитровден всички околни села идват да си купуват дъбенско зеле за зимнина
Специалисти по ботаника ще представят качествата на сорта и ще разкрият защо е толкова вкусен зеленчукът. Четири казана зеле със свинско по стара дъбенска рецепта ще нагостят всички, а пред читалището ще се надпяват и надиграват фолклорни групи от целия регион. Творческите колективи към местното читалище и мъжката фолклорна група вече се подготвят с изненадите.
На площада ще бъдат струпани тонове със зеле от известния сорт, та който желае, да си купи. Идеята  е този празник да се превърне в традиционен и да се провежда всяка есен около Димитровдeн.На стадиона в Дъбене са разположени десет палатки с бира-скара за съборяните. На специално изградена сцена ще се надсвирват оркестрите “Марица”, “Славяни”,  “Млади тракийци” и Конушенският народен оркестър

БАБХ: Всички храни, които се предлагат на децата трябва да бъдат произведени по утвърден стандарт

Всички храни, които се предлагат на децата трябва да бъдат произведени по утвърдения стандарт.Продуктите трябва да отговарят на Български държавен стандарт за млечните продукти, утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно „България“, браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“, заявиха от Агенцията по храните.
При проведени проверки  Агенцията състави 19 Акта и възбрани 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио. Извършени са близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Инспекциите са осъществени на територията на цялата страна за период от 1 месец.
В резултат на установени несъответствия са съставени 19 Акта и са издадени 197 Предписания. Най-честите нарушение са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване на изискванията на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните предлагани в детските заведения и училищата и неправилно въведени, разработени и прилагани системи за управление безопасността на храните. По време на инспекциите са възбрани 65 килограма храни, 25 буркана с лютеница и 6 литра слънчогледово олио, които на се отговаряли на изискванията за качество.
През учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол, който извършва Българска агенция по безопасност на храните. За сравнение по време на тематичната проверка миналата учебна година са съставени 13 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 Предписания.

233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка от началото на годината досега

Световният  ден на прехраната беше отбелязан на 16 октомври. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година
 Българската хранителна банка припомня данните, според които у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София.В същото време от организацията, която единствена в страната ни оползотворява храни със кратък срок на годност, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява. Регистриран е и ръст от 40 на сто на количеството продукти, спасени от разхищение. От началото на годината досега 233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка, за да достигнат до близо 23 хил. българи.

Кулинарен форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център

Кулинарен  форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център,  съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Целта на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат нови знания и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.GastronomiX популяризира българската висша кухня, както и  утвърдените български шеф-готвачи и водещите български ресторанти.
Новият кулинарен форум за професионалисти е съпътстващо събитие на Специализираното изложение за ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ,  провеждано всяка година в столичния Интер Експо Център.В рамките на GastronomiX ще се проведе конференция с лекции на световни и български шеф-готвачи и експерти в областта на кулинарията и ресторантьорството, а също и демонстрационно готвене с различни теми.
Сред лекторите в GastronomiX 2016 са утвърдени шеф-готвачи от Швеция, Холандия и български топ-готвачи и сладкари. Генерален спонсор на събитието е МЕТРО България

Над 30 винарски изби ще участват в тазгодишното пето издание на Фестивала на виното Августиада

Над 30 винарски изби ще участват в тазгодишното пето издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 14 до 16 октомври, съобщиха организаторите.

Всяка година се стараем да надграждаме и да обогатяваме Фестивала. Новото тази година е избор на Царица на Августиада 2016, която да се наложи като знак на Стара Загора, каза Галина Нифору от Ойнорама, един от организаторите на Фестивала.

 Двадесетте претендентки са посетили културно-исторически забележителности на Стара Загора, а във винарски комплекс Мидалидаре естейт са били запознати с процеса на отглеждане на грозде, производството и дегустация на вино.

Тази година Македония е международен акцент на Фестивала. В Стара Загора ще пристигне зам.-министърът на земеделието Ванчо Костадиновски, съпровождан от посланика на Македония у нас и търговското аташе на посолството. Ще има и гости от Румъния.

Кулинарните изкушения и тази година ще бъдат изненадващи. Отново ще има гурме и майсторски класове, информира Олег Стоилов, председател на Търговско –промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на Фестивала. По думите му е намерена формулата на успеха- уникалната връзка между виното, кулинарното изкуство, красотата, всичко поднесено в съчетание с културни забележителности.
От мол Галерия пък съобщиха, че вече има изграден щанд с вина от Августиада, а във Фейсбук страницата им тече викторина с награди. От мола осигуряват и парични премии за Царица на Августиада и двете й подгласнички.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия