Жан-Клод Юнкер обеща да премахне двойните стандарти за храните

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да премахне двойните стандарти за храните и продуктите.
Проблем има и той трябва да бъде решен, заяви Юнкер. Не ми харесва идеята, че в Европа има втора категория граждани. Според него това е напълно неприемливо. Страните от Източна Европа се оплакват, че едни и същи фирми пласират стока с по-ниско качество на техните пазари.
Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни.
 За някои може да изглежда нелепо, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е сериозен политически проблем, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. "Хранителен расизъм" нарекоха някои това, че западните търговски вериги продават в Източна Европа храни с по-лошо качество.
В източноевропейските супермаркети се предлагат много по-малко пресни, висококачествени и здравословни продукти, а цените са по-високи – въпреки, че доходите в тези страни понякога са много по-ниски, отколкото на Запад. В Унгария не всеки може да си позволи да се храни здравословно. Извън големите градове това е още по-трудно, защото в малките градове и по селата се продават още по-малко здравословни храни, заяви Анико Харасти от дружеството „Потребители със съзнание”

Започват нови проверки за двоен стандарт на хранителни продукти

Страната ни започва нови проверки за двоен стандарт на хранителни продукти продавани у нас и в други европейски държави.
След като първото изследване показа отклонения в качеството, сега ще се търси дали ни ги продават и по-скъпо. Инспектори от агенцията по храните вече са във Франция, Италия и Швейцария. Заподозрени са нови 30 храни.
Ще бъдат сравнени цените и етикетите на пет вида хранителни продукти продавани у нас и в Западна Европа. Млечни и месни продукти, детски храни, шоколади и безалкохолни напитки.
Лабораторни изследвания няма да се правят. Важно е да се види, дали този ценови проблем продължава под някаква форма.

ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в Гавраилово

ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в сливенското село Гавраилово. Проявата започва на 25 юли под патронажа на министъра на земеделието, а кулминацията е на 27 юли, съобщиха от община Сливен.
От 10 часа на площада пред селото ще  бъде открит празникът, ще има изложба и дегустация на праскови, а водещи лектори от Института по овощарство в Пловдив ще се срещнат с производители на праскови. Вечерта е предвидено народно веселие. Оганизатори на проявата са община Сливен, земеделското министерство, кметството в Гавраилово и местното читалище "Слънце 1928".
Предвидено е и посещение на насажждения, както и конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Мини и мис „Праскови“ са част от проявите на празника.Пред читалещите в село Гаврилово ще се състои конкурс за любители фотографи на тема „Българска праскова“, изложбена рисунки на тема „Праскова“ и рисунка на асфалт „Прасковата – минало, настояще и бъдеще“.

В Сибир ще отглеждат ориз и грозде

В края на 21-и век от 50 до 80 процента от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде.
Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие.Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учени от Красноярск.
В основата на сибирската кухня  са месни ястия от говеждо, агнешко и свинско.Тук може да се опитат пържени, печени в пещ или фурна, както и месото, приготвени на открит огън. Също толкова популярни са  ястия от карантия,  приготвени на месни супи, супа и желе. Сибир се слави с известните сибирски кнедли, приготвени от най-малко 3 вида месо, но винаги се дава предимство на ястия от солена риба –омул
Учени от Красноярск прогнозират, че само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеене.
Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинация за живеенe.

Vranec Special Selection спечели златен медал в конкурса International Wine Challenge

Vranec Special Selection на винарска изба Тиквеш  спечели годишната награда „Трофей за качество” в конкурса  International Wine Challenge в Лондон.
 Винарска изба Тиквеш е в клуба на елитните световни производители. Това признание получават по-малко от 1% от всички вина в конкурса. Най-известният винен критик - Тим Аткин, лично е връчил приза на председателя на Управителния съвет на винарската изба "Тиквеш" Светозар Яневски.
 Така винарската изба  влиза в историята благодарение на автентичното вино. Освен Трофея за качеството и златен медал за виното "Вранец Специална Селекция" („Vranec Special Selection"), винарската изба на "Тиквеш" IWC 2017. г. спечели два сребърни медала за "Барово" (червено), 2015 г. и "Гренаш Блан Специална Селекция" („Grenache Blanc Special Selection") 2016 г., а пет вина получиха бронзов медал.
  Вранец е водещ сорт в Македония. Създаден е по път на естествено кръстосване и е наличен във всички лозя в повардарския регион, а в другите регион е по-малко застъпен. Гроздето е с тъмночервен цвят, а най-добри приноси дава на средно плодна и умерено влажна почва. Младите вина от Вранец са със светло пурпурен цвят, с аромат на  ягоди.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия