Хранителните стойности на опакованите храни задължително се обявяват върху етикетите

Влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни. Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории, като задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.
Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва се посочват на опаковката със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.
 Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текста „Референтно количество за средностатистически възрастен 8400 kJ/ 2000kcal” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Продукти с марката "За Балкана и хората" ще бъдат предлагани пряко от производителите на Коледен фермерски пазар

Продукти с марката "За Балкана и хората"  ще бъдат предлагани пряко от производителите на Коледен фермерски пазар, който ще се проведе на 18 декември в София.
Сирене, кисело мляко от редки български породи, кашкавал, сладка, мед, яйца и други, произведени в зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина ще представят производители от малки семейни фирми.
С марката "За Балкана и хората" на Коледния пазар ще има биологичен мед от Калоферския Балкан на семейни пчелини, акациев мед от Западна Стара планина, овче, краве, биволско и козе сирене от семейните ферми "Под Балкана",  "Угърчин",  "Вършец" и др. За първи път ще участва и  фирма за производство на  заешко месо.
Всички фермери са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, което е гаранция за потребителите, че купуват качествена храна от български производители.
Пазарът ще предлага специални дегустации на фермерски продукти, забавления за малки и големи в арт-зоната и други изненади.Посетителите ще могат  да заредят своята коледна и новогодишна трапеза и с вкусни български плодове и зеленчуци, вино, месни деликатеси и сладкиши.

БХБ: 670 000 тона годна за консумация храна се унищожава у нас всяка година

Българската хранителна банка  започва първата национална кампания за повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици в подкрепа на каузата й в борбата с разхищаването на годна храна на фона на глада в страната.
Кампанията на Българска хранителна банка е под мотото "Стани един от нас! Дари надежда!". Тя има за цел да даде възможност на всеки човек да се присъедини и подкрепи усилията ни за това да има по-малко гладуващи хора в България.
Отправен  e призив към всички желаещи да подпомогнат дейността на БХБ финансово, да се включат в DMS кампанията - "Стани един от нас! Дари надежда!" и да дарят средства, като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. С всеки един лев, БХБ ще осигури 10 порции храна на нуждаещи се деца, възрастни семейства в затруднение.
Помощта достига до деца, лишени от родителски грижи, хора с увреждания, кризисни центрове, многодетни семейства, комуни за хора със зависимости и други.  От следващия понеделник стартира и кампания "Безостатъчно щастливи", чрез която също ще се раздават храни на нуждаещи се предколедно.
По данни на БХБ близо 670 000 тона годна за консумация храна се унищожава у нас всяка година, при положение че над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец. През отиващата си 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35 на сто повече нуждаещи се.

Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море

Намаляват запасите на черна мида и рапан в българската акватория на Черно море, съобщиха от  Института по рибни ресурси.
Да се спре нелегалният риболов и тралирането на морското дъно апелираха изследователите. Преди 3 г. по предложение на учените от Института по рибарство и аквакултури се взе решение уловът на рапани в Черно море да се осъществява само в определени зони в акваторията ни. Възможните мерки предстои да бъдат обсъждани с контролните органи – ИАРА и рибарите.
Рапанът става икономически ресурс някъде през 90-те години и в резултат на това през 2005 г. има известно възстановяване на запасите на черна мида. Днес, обаче и двата взаимосвързани вида са намалели значително вследствие на преулова.  Това се доказва от наблюдаваните малки количества нискоразмерни миди и рапани в българската акватория на Черно море на дълбочина до 35 метра. Под 35 метра, където температурите са по-ниски, рапанът изчезва и учените констатират запаси на черна мида.

Първият по рода си Craft Beer Taste ще се проведе на 15 декември

Първият по рода си Craft Beer Taste ще се проведе на 15 декември в Софарма Бизнес Тауърс. На едно място ще се съберат микропивовари от България и вносители на крафт бири, за да представят продуктите си пред най-запалените ценители.
По време на събитието ще  бъдат представени любопитни подробности за сервирането и консумацията на крафт бирите. Посетителите ще имат възможност да опитат специално разработените Strawberry Cheese Cake и Vanilla Spice Pale Ale, както и  Saison, IPA, American Pale Ale, Weiss, Dunkel, Porter, Stout, коледни кехлибарени ейлове, Imperial IPA, Imperial Stout, Imperial Porter, Berliner Weiss, овкусени и опушени бири… На 15 декември ще бъдат представени и
В Craft Beer Taste ще участват най-добрите български микропивовари и вносители на крафт бири у нас: 00Beers, Аilyak, Bartisan, Beers.bg, Brewforia, Пивоварна Blek Pine, Бял Щърк,Пивоварна Веритас, Пивоварна Диво Пиво и др. И др.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия