Whole Foods определи тенденциите и продуктите, които ще доминират в хранителната индустрия

Компанията Whole Foods  определи тенденциите и продуктите, които ще доминират в хранителната индустрия през 2017 г. В списъка попадат стоки, като тоник,  лилаво цветно зеле, чипс от кокос и юфка от цвекло. Експертите, които са съставили списъка, следят поведението на клиентите и храните, които купуват. Business Insider публикува осем топ тенденции при храните за следващата година.
Най-популярните съставки в момента са кава, свещен босилек, куркума, ябълков оцет, медицински гъби, като рейши и шага, и адаптогенни билки, като мака и индийски женшен. Лилавата храна, включително лилаво цветно зеле, сладки картофи, царевица и аспержи, става все по-популярна, казва Whole Foods.
Компаниите използват по-добре отпадъците. „Дали ще е останала суроватка от кисело мляко или пивна мъст от бира, производителите на храни намират иновативни и вкусни начини да вдъхнат нов живот на вторичните продукти.

Дребният производител е този, който ще създаде храната на бъдещето

Дребният производител е този, който ще създаде храната на бъдещето, защото тя ще бъде там, където ще се консумира, защото тя ще бъде откъсната ей сега и защото в края на краищата българинът има право да оцелее.Денатурираните храни. Толкова много химия!..., за да може големите търговски вериги, за да може големите корпорации да съхраняват огромни количества храни като изземат тяхното производство от дребните производители,  заяви шефът на Съюза на билкарите в България, чл.-кор. на Международната академия по информатизация Емил Елмазов,
Французите вече не продават зеленчуци и растителни храни, и плодове освен ако те са набрани до150 км., нататък те не приемат нищо. Ние скоро ще стигнем до тази идея и ще направим производителни сдружения, които трябва да дадат достатъчно повод за доверие на хората.  Ние ще дадем уредите за измерване, за да може всеки да си измери в ангстрьоми вибрацията на растението. Дайте да излекуваме нивите и тогава да лекуваме човека! България е на първо място в ЕС по внос на пестициди, коментира Елмазов.
Възможността да си запазим земята е възможността България да стане здравница, за да произвежда онези растения, които европейците ще дойдат тук да ядат… и не само те – и от Близкият Изток и от американският континент.
Вие знаете старите селски лози без пръскане, знаете старите селски зеленчуци без пръскане… най-много да сложиш една отвара от коприва и си готов. Тези семена трябва да се запазят! Независимо какво става в ЕС, че ни забранили розови домати и т.н. Ние сме си тук стопаните.Растенията са нашите зелени братя и който смята, че са хвърлени, само за да ги мачкаме, тъпчем, скубем, сечем, той дълбоко се лъже и дълбоко наранява своето бъдеще.
Според Емил Елмазов 70% от Добруджанското семе се изнася за Америка, 20% се изнася за Израел. Това е статистика! Около 7-8% се изнася за Близкият Изток. Това, което остава за нашият хляб е фуражната пшеница! Фуражната пшеница има около 14% протеини, а европейската норма е 28-30%. Така, за да се постигне европейската норма се прибавят 14-16% синтетичен протеин. 80% от него е глутен, синтетичен глутен, възмущава се Елмазов

Предотвратиха контрабанден внос на 64 тона замразено и телешко месо

Kонтрабанден внос на 64 тона замразено свинско и телешко месо предотврати НАП. Стоката е превозвана от Румъния за България.
При първоначалната проверка шофьорите са предоставили на фискалните инспектори документи за транспорт на тесто. При последвалия оглед на товара обаче, служителите на НАП са установили, че те превозват замразено месо.
На шофьорите – двама полски и един български, са съставени актове, камионите са пломбирани, а на стоката е наложен запор. Уведомена е Българската агенция за безопасност на храните. Случаят вече се разследва под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП в сътрудничество с органите на МВР.
От началото на година до сега звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на 200 милиона килограма месо и близо 1 млрд. кг. рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др.
Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио.
Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

2 200 порции рибена чорба бяха раздадени на жителите и гостите на Бургас по повод Никулден

330 кг риба от 9 различни вида  бяха изразходвани за  традиционната празнична чорба  в Бургас. Общината беше подготвила 2 200 порции рибена чорба за жителите и гостите на града по повод Никулден.
Всеки, вкусил от чорбата получаваше за спомен оригиналната рецепта. Рибата, използвана за приготвяне на традиционното и задължително за Никулден ястие, е дарена на Община Бургас от „Черноморски риболов”, Ловно – рибарското дружество  и от Изпълнителната агенция по „Рибарство и аквакултури” – Бургас Хлябът,  раздаван заедно с рибената чорба, също е дарение по повод празника на Свети Николай Чудотворец от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.
Два дена преди същинския празник, част от рибената гозба  беше раздадена на социалните домове в града. 650 порции от нея бяха дарени  на Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови” и Защитени жилища.

Момчил Неков: Някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни

Европейската агенция по безопасност на храните проведе научен панел, на който стана ясно, че някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни, а учените предполагат дори и канцерогенни ефекти. Сред растителните мазнини се оказва, че съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло, заяви евродепутатът от Комисията по земеделие и развитие на  селските райони към ЕП Момчил Неков.
Темата е актуална както у нас, така и в Европа, защото палмовото масло намери приложение в други сектори на индустрията. То се използва за произвеждане например на био горива. Същевременно обаче прекомерната употреба на тази суровина води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. „Ниската цена на суровината привлича производството, но в крайна сметка потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така"  каза още  Неков.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия