233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка от началото на годината досега

Световният  ден на прехраната беше отбелязан на 16 октомври. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година
 Българската хранителна банка припомня данните, според които у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София.В същото време от организацията, която единствена в страната ни оползотворява храни със кратък срок на годност, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява. Регистриран е и ръст от 40 на сто на количеството продукти, спасени от разхищение. От началото на годината досега 233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка, за да достигнат до близо 23 хил. българи.

Кулинарен форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център

Кулинарен  форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център,  съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Целта на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат нови знания и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.GastronomiX популяризира българската висша кухня, както и  утвърдените български шеф-готвачи и водещите български ресторанти.
Новият кулинарен форум за професионалисти е съпътстващо събитие на Специализираното изложение за ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ,  провеждано всяка година в столичния Интер Експо Център.В рамките на GastronomiX ще се проведе конференция с лекции на световни и български шеф-готвачи и експерти в областта на кулинарията и ресторантьорството, а също и демонстрационно готвене с различни теми.
Сред лекторите в GastronomiX 2016 са утвърдени шеф-готвачи от Швеция, Холандия и български топ-готвачи и сладкари. Генерален спонсор на събитието е МЕТРО България

Над 30 винарски изби ще участват в тазгодишното пето издание на Фестивала на виното Августиада

Над 30 винарски изби ще участват в тазгодишното пето издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 14 до 16 октомври, съобщиха организаторите.

Всяка година се стараем да надграждаме и да обогатяваме Фестивала. Новото тази година е избор на Царица на Августиада 2016, която да се наложи като знак на Стара Загора, каза Галина Нифору от Ойнорама, един от организаторите на Фестивала.

 Двадесетте претендентки са посетили културно-исторически забележителности на Стара Загора, а във винарски комплекс Мидалидаре естейт са били запознати с процеса на отглеждане на грозде, производството и дегустация на вино.

Тази година Македония е международен акцент на Фестивала. В Стара Загора ще пристигне зам.-министърът на земеделието Ванчо Костадиновски, съпровождан от посланика на Македония у нас и търговското аташе на посолството. Ще има и гости от Румъния.

Кулинарните изкушения и тази година ще бъдат изненадващи. Отново ще има гурме и майсторски класове, информира Олег Стоилов, председател на Търговско –промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на Фестивала. По думите му е намерена формулата на успеха- уникалната връзка между виното, кулинарното изкуство, красотата, всичко поднесено в съчетание с културни забележителности.
От мол Галерия пък съобщиха, че вече има изграден щанд с вина от Августиада, а във Фейсбук страницата им тече викторина с награди. От мола осигуряват и парични премии за Царица на Августиада и двете й подгласнички.

ОДБХ-Варна кофискува 13 тона месо и сланина с изтекъл срок на годност

ОДБХ-Варна кофискува 13 тона месо и сланина с изтекъл срок на годност, съобшиха от областната дирекция.

Нарушението е установено при съвместна проверка от служители на Агенцията и Районно управление на полицията в град Аксаково в месопреработвателно предприятие, което се намира в село Яребична, община Аксаково.

 В хладилна камера на кланицата са установени за съхранение 13 тона месо и сланина с изтекъл срок на годност и без етикети. Цялото количество е иззето и насочено за унищожаване в екарисаж. Дейността на месопреработвателното предприятие е спряна. Към момента няма данни това месо да е реализирано на пазара.


Винопроизводители и представители на хранително-вкусовия бранш ще се срещнат в Стара Загора

Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора организират Фестивал на виното и културното наследство Августиада.
Форумът ще се проведе за пети пореден път в Стара Загора от 14 до 16 октомври 2016 г., в сградата на Регионален исторически музей - Стара Загора.
Tрадиционният фестивал, провеждан ежегодно през месец октомври е включен в програмата на Празника на град Стара Загора. Тук ще се срещнат  винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина.
Целта е създаване на устойчива туристическа атракция, с която да привлечем вниманието към културно-историческото наследство на Стара Загора не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина, коментират организаторите.
В последните години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Форумът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международния интерес.
Сред участниците и гостите ще бъдат представители на: винопроизводството, хранителния бранш с акцент върху гурме сектора, хотелиерския и ресторантьорски бизнес, банки и застрахователни компании, индустриалния сектор, държавни институции и много други гости и ценители на виното и кулинарията.
Стара Загора може да се гордее с великолепната мозайка Дионисиево шествие - една уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието.    

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия