Производителите обмислят застрaховане на произведеното мляко

Производителите обмислят застраховането на произведеното мляко. Преработвателите отдавна поставят въпроса за отговорността на производителите – поемат разходите за несъбраното мляко. Проучванията показват, че само около  30% от производителите биха се застраховали за покриване на разходите за изхабено мляко. Всъщност такава застраховка във Великобритания има и млекопроизводителите, могат да вземат в предвид следните точки от предложенията.
Има два вида покрития за загуба на мляко, които често се продават отделно. Покритие за мляко, изхвърлено поради  замърсяване, и  отделен пакет за покритие на несъбраното мляко, поради  лошо време или природни бедствия.
Млекопроизводителите от Шотландия са били принудени да изхвърли  хиляди литра сурово мляко, след снеговалеж, който блокира маршрутите за извозване. Тъй като температурите падат до минус 10, пътните мрежи се парализират и производителите  нямал друг избор, освен да изхвърлят големи количества мляко.

Стартира „FOOD EXPO 2018” с участие на компании от 20 държави

FOOD EXPO 2018  стартира в Атина с участието на компании от близо
20 държави. През тази година България е почетна страна партньор в най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни разполага с национален щанд, на който са представени 18 български фирми от секторите на хранително-вкусовата промишленост - млечна и месна промишленост, производство на олио, брашно, ориз, бисквити, кейкове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био продукти, минерални води, сокове и безалкохолни напитки, опаковки и др.
Хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най-големи конкурентни предимства. През последните години в страната ни се отчита ръст на производството на храни и напитки, заяви  Владимир Туджаров, главен секретар в министерството на икономиката
По думите му производството на храни се осъществява от над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България, което е предпоставка за добрите възможности за износ към Гърция.
Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. Тази тенденция се запазва и през 2017 г., като стокообменът отбелязва увеличение от 5,6 % и надхвърля 3 милиарда евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса.

Експортът на прошуто е скочил с 18%

Тайванското правителство обяви, че вдига ембаргото за внос на свинско месо от Италия. След дълги преговори, прегледи в селските стопанства и фабрики, както и научни и технически проверки, Тайван призна превъзходното качество на италианските продукти.
Италианският експорт на прясно и замразено свинско е нараснал с 43 процента до сравнително скромните 75 хиляди тона. Те са били насочени предимно към Япония, Хон Конг, Унгария и Румъния. Експортът на прошуто е скочил с 18% до 20 хиляди тона. Производителите определят климата като водещ фактор за нежния аромат и великолепния вкус на прошутото. Лекият бриз от Апенините, примесен с уханията на борови и маслинови дръвчета, оставя своя отпечатък в процеса на сушене. Друг изключително важен фактор според ценителите е начинът на хранене на самите прасета и старата традиция на осоляване, сушене и отлежаване на месото.
Прасетата, от които се прави прошуто ди Парма, се селектират и отглеждат само в 11 региона в Северна и Средна Италия и произхождат от вида Large White Landance и Duroc. Хранят се с царевица, ечемик и суроватка - остатъчен продукт от производството на пармиджано.

„Вила Ямбол“ спечели пет отличия – четири сребърни и един златен на Vinalies Internationales 2018

„Вила Ямбол“ спечели пет отличия – четири сребърни и единственият златен за страната ни на Vinalies Internationales 2018 в Париж.
Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха над 3500 проби от всички краища на света. След края на индивидуалните слепи дегустации, председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус.
Сребърни медали за „Вила Ямбол“ получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.  Със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат. Избата управлява над 10 000 дка собствени лозови масиви и е успешна на 20 пазара от целия свят.

България е нарушила европейското законодателство, поддържайки свои хранителни продукти в регистър по Лисабонската спогодба

След присъединяването на България към ЕС, всички български хранителни продукти с географски означения е можело да бъдат защитавани единствено съобразно европейското законодателство и схеми. България обаче близо десетилетие е поддържала паралелен регистър, поради това че е страна по т.нар. Лисабонска спогодба за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация. Това е нарушение на европейското законодателство. Това заяви евродепутатът Момчил Неков на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и Румен Порожанов във връзка с казуса за защита на българското кисело мляко.
В момента срещу страната ни се готви наказателна процедура. Каква е формулата, по която се изчисляват глобите, какъв ще е евентуалният им размер и има ли заведена такава процедура срещу други държави-членки, които поддържат свои продукти в регистър по Лисабонската спогодба и не са ги защитили, като географски означения, предстои да разберем.
При разговори и с министъра на икономиката, и с министъра на земеделието е договорено и постигнато единно мнение, че по въпроса трябва да се действа бързо и да защитим българските традиционни продукти. Евродепутатът се ангажира с подкрепа и съдействие по казуса на европейско ниво. Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската схема, включително гръцкото сирене „Фета“, а ние имаме само 2 защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия