Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции и уникалното ни богатство

Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции, за уникалното ни богатство, за обединението ни около една обща кауза. Еленският бут е кулинарен продукт, който несъмнено служи като визитна картичка на гр. Елена в България и в Европа. Неслучайно той е претендент за регистриране в Брюксел като защитено географско указание. Вярвам, че празникът на еленския бут ще бъде не само място на кулинарно изкушение, но и място за възраждане на традициите, които да предадем на поколенията“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.
Евродепутатът присъства на Петото издание на празника по покана на кмета на град Елена Дилян Млъзев.Еленски майстори показаха един от най-характерните обичаи за този край – пърленето на прасе на трап. За първа година беше направена възстановката „Гурбетчии се завръщат“, защото е малко известен факта, че еленчани са потомствени градинари и завръщането от гурбет в миналото е било истинско събитие.
След официалното откриване на празника, Мария Габриел се срещна с пчелари от Елена. На пчеларска конференция в Елена през 2012 г., тя беше удостоена с титлата „Царица на пчеларите

Празник на зелето ще се проведе на 23 октомври в Дъбене

Празник на зелето ще се проведе на 23 октомври в Дъбене, Карловско. Това ще е първото издание на празника, съобщиха организаторите.
Преди години оттам е тръгнал  известният сорт бяло зеле „Дъбене № 5“ – изключително вкусно, крехко и подходящо за налагане през зимата. Този сорт и днес продължава да се отглежда по дворовете на хората и около Димитровден всички околни села идват да си купуват дъбенско зеле за зимнина
Специалисти по ботаника ще представят качествата на сорта и ще разкрият защо е толкова вкусен зеленчукът. Четири казана зеле със свинско по стара дъбенска рецепта ще нагостят всички, а пред читалището ще се надпяват и надиграват фолклорни групи от целия регион. Творческите колективи към местното читалище и мъжката фолклорна група вече се подготвят с изненадите.
На площада ще бъдат струпани тонове със зеле от известния сорт, та който желае, да си купи. Идеята  е този празник да се превърне в традиционен и да се провежда всяка есен около Димитровдeн.На стадиона в Дъбене са разположени десет палатки с бира-скара за съборяните. На специално изградена сцена ще се надсвирват оркестрите “Марица”, “Славяни”,  “Млади тракийци” и Конушенският народен оркестър

БАБХ: Всички храни, които се предлагат на децата трябва да бъдат произведени по утвърден стандарт

Всички храни, които се предлагат на децата трябва да бъдат произведени по утвърдения стандарт.Продуктите трябва да отговарят на Български държавен стандарт за млечните продукти, утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно „България“, браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“, заявиха от Агенцията по храните.
При проведени проверки  Агенцията състави 19 Акта и възбрани 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио. Извършени са близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Инспекциите са осъществени на територията на цялата страна за период от 1 месец.
В резултат на установени несъответствия са съставени 19 Акта и са издадени 197 Предписания. Най-честите нарушение са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване на изискванията на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните предлагани в детските заведения и училищата и неправилно въведени, разработени и прилагани системи за управление безопасността на храните. По време на инспекциите са възбрани 65 килограма храни, 25 буркана с лютеница и 6 литра слънчогледово олио, които на се отговаряли на изискванията за качество.
През учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол, който извършва Българска агенция по безопасност на храните. За сравнение по време на тематичната проверка миналата учебна година са съставени 13 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 Предписания.

233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка от началото на годината досега

Световният  ден на прехраната беше отбелязан на 16 октомври. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година
 Българската хранителна банка припомня данните, според които у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София.В същото време от организацията, която единствена в страната ни оползотворява храни със кратък срок на годност, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява. Регистриран е и ръст от 40 на сто на количеството продукти, спасени от разхищение. От началото на годината досега 233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка, за да достигнат до близо 23 хил. българи.

Кулинарен форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център

Кулинарен  форум GastronimiX ще се проведе от 9 до 11 ноември, в софийския Интер Експо Център,  съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Целта на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат нови знания и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.GastronomiX популяризира българската висша кухня, както и  утвърдените български шеф-готвачи и водещите български ресторанти.
Новият кулинарен форум за професионалисти е съпътстващо събитие на Специализираното изложение за ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ,  провеждано всяка година в столичния Интер Експо Център.В рамките на GastronomiX ще се проведе конференция с лекции на световни и български шеф-готвачи и експерти в областта на кулинарията и ресторантьорството, а също и демонстрационно готвене с различни теми.
Сред лекторите в GastronomiX 2016 са утвърдени шеф-готвачи от Швеция, Холандия и български топ-готвачи и сладкари. Генерален спонсор на събитието е МЕТРО България

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия