България може да се нареди сред първите европейски страни, които използват храни със знак "Планински продукт"

България може да се включи и да се нареди сред първите европейски страни, които използват  термин за качество „Планински продукт, показва проучване на агенция АФИС.
Повечето участници в анкетата посочват като предимство на планинските продукти производството им сред чиста природа и очакват те да са по-вкусни и здравословни. В същото време само 10,9% от потребителите купуват постоянно храни директно от фермите, а  4,1% са постоянни клиенти конкретно на планинските стопанства.
27%  в България заявяват, че могат да си позволят да плащат повече и биха го сторили, но само при условие, че са сигурни в по-доброто качество на продуктите. 8 на сто категорично са против (в по-голяма степен пенсионери и хора с ниски доходи), а други 14 на сто „биха искали, но не могат да си позволят“ да заплащат по-висока цена.
 На въпрос трябва ли да се въведе термин за качество със знак "Планински продукт" 60,6 на сто от запитаните отговарят с „да“, 26,7% с „може би“, 3 на сто са против и 9,7% не могат да отговорят. Знакът за планински продукт не е в противоречие с другите маркери за качество като географските означения (например Смилянски боб), или пък сертификатите за биоземеделие.

ЕК предприема действия срещу нелоялните търговски практики по веригата за предлагане на храни

Европейската комисия предприема действия за забрана на нелоялните търговски практики по веригата за предлагане на храни. Действията на Комисията са насочени срещу най-вредните нелоялни търговски практики.
Целта е да се осигури на земеделските стопани и на малките и средните предприятия по-голяма сигурност и  по-справедливо участие на малките и средните предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.
Предложението включва разпоредби за ефективно прилагане на санкции за констатирани нарушения. По-малките оператори във веригата за предлагане на храни, сред които са и земеделските стопани, не са защитени от нелоялните търговски практики на партньорите по веригата преди тях. Нерядко те нямат възможности за договаряне, нито друг начин да предлагат продуктите си на потребителите.

Англия въвежда система за пълна проследяемост на животинските продукти

Англия въвежда нова  система за пълна проследяемост на животинските продукти “от полето до витрината”. Системата ще започне да функционира през 2019 г. и ще позволи на потребителите да знаят всичко за произхода на храната си.
Инициативната група от представители на индустрията, работи по създаването на  тази система заедно с Асоциацията на доставчиците на месо, Националния съюз на земеделските стопани и Агенцията за хранителни стандарти.  За целта те предложиха използването на електронни идентификационни номера, чрез които да се следи движението на крави, овце, свине и кози.
Според Британската асоциация на месопреработвателите, възможността в реално време да се намери местонахождението на всяко животно в страната, ще улесни значително работата на представителите на индустрията. Новата услуга ще повиши ефективността на сектора, и ще позволи планирането на производството.

Обогатяват асортимента от храни по схемата „Училищен плод” и „Училищно мляко

Мед, мляко и плодове ще получават децата в училище от 1 октомври. Обогатяването на асортимента от храни е част от схемата „Училищен плод” и „Училищно мляко”.В схемите са включени 482477 деца. По тях се усвояват средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и национално съфинансиране в размер на 19.6 млн. лева.
 С промените в Закона се дава предимство на производителите в случаите, когато  са постъпили предложения едновременно от тях и от търговци. При няколко производители се избира този, който отглежда повече от продуктите. Ако и те са равен брой, се избира този, който е с по-големи засадени площи. Приоритет ще се дава на млякото за пиене, което не трябва да има добавена захар, оцветители и ароматизатори. Такова допълване е изключение и може да бъде въведено само след становище на експерти. Плаща се само компонентът мляко.

Румен Порожанов: Разпределението на принадената стойност по търговските вериги трябва да е по-справедливо

Разпределението на принадената стойност по търговските вериги трябва да е по-справедливо,  заяви министър Румен Порожанов.
 По думите му, ако не са субсидиите, земеделецът няма да бъде конкурентноспособен нито у нас, нито в другите страни в ЕС. Той отново посочи, че основната цел на Общата селскостопанска политика след 2020 г. е земеделският сектор да остане добре финансиран. От полетата и от фермите тръгва българската храна. Аз лично съм много удовлетворен, че земеделските производители се държат професионално и защитават интересите си.В подкрепа на родното производство  министърът връчи две от най-престижните отличия на български производители – за „БГ стандарт“ на винарска изба „Ейнджълс естейт“ и наградата за „Български инвеститор“ на фирма „Олива“
 По отношение на Общата селскостопанска политика след 2020 г,  министърът заяви, че Съветът на министрите е направил своите предложения и заключения и те вече са представени на Европейски парламент, за да бъдат отразени, а на въпрос, свързан с проблема с двойния стандарт при храните, Порожанов бе категоричен, че решението е едно и то е – ясно законодателство, което да защити европейския потребител и регламенти, които да бъдат приети от настоящия Европейски парламент.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

Реколтата от грах и зелен фасул е  с 50 %  по-малка

Реколтата от грах и зелен фасул е с 50 % по-малка

Огромен недостиг на зеленчуци се очертава в България. Tрябва да се даде възможност на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия