Изследване в Словакия е показало 43% разлика в храни и напитки

Изследване в Словакия е показало 43 % разлика в храни и напитки, които се предлагат там и в Австрия. За някои от изследваните стоки в Унгария разликите са 70 %, заяви евродепутатът Емил Радев.
Първите резултати от пилотния проект за въвеждане на минимални европейски стандарти за храните и напитките, внесен от евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, ще излязат през лятото. Целта на проекта е да са ясни критериите какво минимум се влага като натурални съставки в храните, за да са еднакви стандартите в Западна и в Източна Европа.
 Открити са фрапиращи различия в газираните напитки, шоколадите и  в детските храни. Ако искаме Европа да е равна не само като съюз, но и в стандартите, трябва да се преборим за премахване на различията,  категоричен е Радев.

Представители на млекопреработвателния бизнес и експерти от БАБХ обсъдиха специфичните изисквания за производство на мляко

В  Агенцията за безопасността на храните се проведе среща между представители на млекопреработвателния бизнес и експерти на БАБХ във връзка с модул Мляко и Наредба № 2 За специфичните изисквания за производство на сурово краве мляко, предлагане на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол
В дискусията участваха представители на млекопреработвателния бизнес, лаборатории, изследващи сурово мляко по самоконтрол, и БАБХ. От страна на агенцията бяха представени и трите дирекции, имащи отношение към работата на модул „Мляко“ Разискваха се въпроси, свързани с контрола на качеството на суровото краве мляко и работата на модул „Мляко“.
Разгледани бяха  конкретни случаи на проблеми, които са възникнали по време на работата с модул „Мляко“, както от страна на лабораториите, така и от страна на пробовземачите към млекопреработвателните предприятия.Направена беше уговорка  да бъде организирана още една такава среща след стартиране на автоматичното изчисляване на средногеометричните стойности за общ брой соматични клетки и микроорганизми.

Агенцията по храните проверява качеството на храните по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Засилени проверки във всички хранителни блокове към детски ясли, градини, детски кухни майки и училищни столове започна Агенцията по храните.
При проверките се акцентира върху изискването храните да отговарят на изискванията за безопасност и качество – БДС, Утвърдени и Браншови стандарти. Ще се обърне внимание на качеството на доставените млека и млечни продукти и плодове и зеленчуци по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, което включва и транспорт, опаковане, съхранение и начин на предлагане на децата в детските и учебните заведения.

„Странджански манов мед“ е в процедура по преглед на европейско ниво с цел регистрацията му като Защитено наименование

Кампания за популяризиране на продукти с традиционно-специфичен характер се провежда от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, съвместно с търговска верига.
Министерството на земеделието се стреми да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. Насърчава земеделските производители да се сдружават и да се възползват от възможностите за регистрация на европейско ниво на продукти със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер,  заяви министър Порожанов.
 Досега България е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. Вписани са и пет месни продукта – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда” в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.
 Продуктът „Странджански манов мед“ е в процедура по преглед на европейско ниво с цел регистрацията му като Защитено наименование за произход.

124 милиона души в 51 държави са засегнати от остра продоволствена несигурност

Новият доклад на FAO  звучи тревожно по отношение на нарастващите нива на остър глад в света Около 124 милиона души в 51 държави са засегнати от остра продоволствена несигурност. 11 милиона повече от предходната година - според последното издание на Глобалния доклад за хранителните кризи.
Докладът определя острата хранителна несигурност като непосредствена заплаха за живота на хората.Кризата се дължи  на нови или засилващи се конфликти и несигурност в Мианмар, Североизточна Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и Йемен.Условията на суша също доведоха до последователни лоши реколти в страни, които вече са изправени пред високи нива на хранителна несигурност и недохранване в източна и южна Африка.
Докладът е представен от Европейския съюз, Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации  - ФАО и Световната продоволствена програма на ООН на брифинг за държавите-членки на ООН в Рим.
Според този доклад хранителната криза все повече се определя от сложни причини като конфликти, екстремни климатични шокове и високи цени на основните храни, действащи едновременно.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия