Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години.Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси.
Анализ показа, че бирата е правена от зърнени култури - просо, ечемик и коикс - вид азиатска трева, плюс малко сладък картоф и корен от лилия. Студентите са възпроизвели бирата, като са сложили във вода семена от червена пшеница, за да покълнат. Това е малцовият процес. След това са стрили покълналите семена, отново са ги сложили във вода и са поставили съда във фурна за един час на 65 градуса Целзий. Готовата смес е стояла една седмица на стайна температура да ферментира.
Курсът, който води проф. Ли Лиу, се нарича "Археология на храната". Изследванията й целят да бъдат опознати древните култури чрез храната и напитките им. Анализът на китайските съдове с бира например разкри, че там ечемикът е отглеждан 1000 години преди тази култура да бъде култивирана в Източна Азия.

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия