Регистрират високи стойности на канцерогенно вещество в чипсове и зърнени храни

Oткрито e канцерогенно вещество в чипсове, зърнени храни и кафе.Взети са над 500 проби от хранителни продукти.

Изследвания показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018г.

 Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството, коментира Богомил Николов - председател на Асоциация „Активни потребители". Една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва деня ни, съдържа акрил амид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия, категорична е Кукушева.

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че ако системно се превишават тези дози, рано или късно това въздейства върху здравето ни, коментират специалисти.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Мирослав Найденов:Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите

Мирослав Найденов:Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите

Понеделник, 17 Юни 2019

Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Сряда, 12 Юни 2019

Земеделските стопани, отглеждащи едри преживни животни от млечни и месодайни породи или дребни преживни...

Компании, Събития, Анализи

34 страни участваха в престижния конкурс Sélections Mondiales des Vins Canada

34 страни участваха в престижния конкурс Sélections Mondiales des Vins Canada

Понеделник, 17 Юни 2019

Две български вина – 4 Seasons Summer 2017 гевюрцтраминер на Домейн Юстина и Leva Chardonnay...

Реколта, Пазари, Цени

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

Събота, 15 Юни 2019

Комисията за защита на потребителите започва засилени проверки на туристическите обекти. Инспекторите ще проверяват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Сряда, 12 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе близо 34,5 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Сряда, 12 Юни 2019

Начините за трансформация на веригата на доставки на месо с използването на блокчейн технологията...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.