В новия брой четете:

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26

Конкурсът търси своите герои всеки месец

БАСФ довери на българския мениджмънт екип още осем страни на Балканите

Ваня Горчева - Мениджър за България и Регион Запад  /Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора/

Госпожо Горчева, кои са предизвикателствата пред мениджмънт екипа на БАСФ България при управлението на новите пазари в страните от бивша Югославия?
- Много важно е екипът да е добре подготвен. Подготовката ни в България е такава, че като  част от мултинационална компания ние работим по високите изисквания и стандарти на БАСФ. Аз самата съм от доста време член на мениджмънта на БАСФ за Централна и Източна Европа. Маркетинг мениджърът ни, техническият ни мениджър също притежават международен опит. Имаме познанията за българския пазар от много години, имаме успехите на българския пазар, сега трябва да пренесем опита и стандартите ни на управление и на работа в съседните пазари. Другото е да имаме куража да искаме и да направим промените, които виждаме, че са необходими.

Не казахте случайно кураж, нали?
- Да, имаме кураж и познания да наложим вижданията си, независимо от това, че много хора от местните ни приемат с известна доза скептицизъм. Така че трябва да се доказваме. Но това го правим всеки ден пред българските ни партньори. Имаме визия какво искаме да направим, знаем как и със сигурност ще постигнем добри резултати и на пазарите, чието управление поемаме.

Ако сравняваме развитието на българското земеделие със земеделието на съседите, къде са те?
- Когато говорим за основните държави от новия район – Сърбия, Хърватска, Словения – там имат по-дребно земеделие в сравнение с българското. Смятам, че ние в България имаме по-интензивно земеделие и сме по-напред в технологично отношение. Поне такова е моето усещане. Там има също много добри производители. Но те са концентриран във Войводина(бел. авт – регион в Сърбия) и в определен район на Хърватска.

Българският агропроизводител ще има ли полза от това, че българският екип на БАСФ поема мениджмънта на един много по-голям пазар от нашия?
- Да, по-големият пазар си има предимства. На българския пазар ние постигаме много добри цени на продуктите на БАСФ . Висшият мениджмънт на БАСФ от Германия ни има доверие за ценовата ни политика. Защото доказахме, че не се борим просто за по-ниски цени, а за въвеждане на цялостни иновативни агротехнологии, за много добро техническо позициониране и в случая цените са само елемент от всичко това. За бъдеще по-големият пазар, който поемаме, ще даде осезаеми ползи за българските агропроизводители. Защото ще имаме много по-голям бюджет, който да управляваме, за да сме по-гъвкави. В сегменти, където можем да подпомогнем българските фермери - ще го направим според новите ни по-големи възможности за управление на ресурсите. И другото, което е съществено: колкото по-широк поглед имаш върху проблематиката на по-голям пазар, толкова по-добре ще можем да управляваме и рисковете в България. Когато виждаш с какво се сблъскват фермерите в съседните ни страни, получаваш много технически, финансов и дори инвестиционен опит. Повече познания категорично водят до по-добри резултати.

Мислите ли че имаме български опит за споделяне?
- В България също идват групи фермери от по-развитите в аграрния сектор страни. През 2018 година например споделихме български опит с французи. Вече обмислям много сериозно какви срещи с българския агробизнес да организираме за агропроизводителите от новите пазари, на които оперираме. Целта е не само да покажем опита си, но да съдействаме и да търсим общи ползи.

Общата икономическа ситуация ще промени ли съотношението между инвестиращите и спестяващите производители? Вие направихте това условно деление и сигурно имате поглед как се променя то?
- Не мисля, че бизнесповедението на агропроизводителите рязко се променя при подем или спад в икономиката. Тези, които имат таланта да инвестират и съответно имат инвестиционно поведение, в дългосрочен план са по-успешни. Защото те търсят възможностите. Това не значи, че инвестиционното поведение не кара този тип фермери при необходимост да отрежат някои разходи. Но отрежеш ли не където трябва, това не носи ползи. Важно е да не гледаме на разхода като на абсолютна стойност, а като на инструмент, който може да донесе предимства.

На българския пазар има ли продукти за растителна защита с неясен произход?
- Растителната защита обикновено формира последните 10% от технологичните разходи за всяка една реколта. Фермерът вече е направил много вложения в семена, торове, обработки и накрая идва растителната защита от плевели, неприятели и болести. Тези 10 процента обаче са “финалния спринт” и понякога фермерът ги усеща като тежко натоварване. Тогава по-неопитните си казват: защо да не си купя препарат от сивия сектор? Логиката им е, че препаратът е по-евтин, а активните съставки са приблизително същите като тези на препаратите на известните компании.  Убеждаваме клиентите си, че има голямо значение къде е произведен един продукт, кой го е произвел, как стига до нашия пазар на ниски цени. Предупреждаваме за риска, че ще вложат пари в нещо, което няма да им свърши работа и ще навреди на цялата инвестиция в новата реколта.

Очаквате ли подобен проблем и на пазарите на осемте страни от Балканския регион?
- Със сигурност го има и там. Със сигурност ще използваме опита си в България, за да разясним рисковете от препаратите с неясен произход. Убедена съм, че и там хората ще се     доверят както на нашия опит, така и на икономическата логика да не хвърлят парите си напразно.

Разговора води Михаил Ванчев

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Мирослав Найденов:Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите

Мирослав Найденов:Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите

Понеделник, 17 Юни 2019

Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Консултативният съвет по животновъдство предложи условия за получаване на помощ deminimis

Сряда, 12 Юни 2019

Земеделските стопани, отглеждащи едри преживни животни от млечни и месодайни породи или дребни преживни...

Компании, Събития, Анализи

34 страни участваха в престижния конкурс Sélections Mondiales des Vins Canada

34 страни участваха в престижния конкурс Sélections Mondiales des Vins Canada

Понеделник, 17 Юни 2019

Две български вина – 4 Seasons Summer 2017 гевюрцтраминер на Домейн Юстина и Leva Chardonnay...

Реколта, Пазари, Цени

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

КЗП ще следи за грамажа на ястията по ресторантите

Събота, 15 Юни 2019

Комисията за защита на потребителите започва засилени проверки на туристическите обекти. Инспекторите ще проверяват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Започна изплащането на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2018

Сряда, 12 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе близо 34,5 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Мобилно приложение подпомага цифровизацията в животновъдството

Сряда, 12 Юни 2019

Начините за трансформация на веригата на доставки на месо с използването на блокчейн технологията...

Новини


Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец юни 2019

През повечето дни от юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с неравномерно разпределени валежи, от което ще произтичат и съществените различия в нивата на почвените влагозапаси. В Западна България, където се очаква юнските валежи, подобно на тези през май, да достигат и надвишават месечните норми, се прогнозират много добри почвени влагозапаси. При пролетните култури в 50 и 100сm слой те ще поддържат нива над 80% от пределната полска влагоемност (ППВ). По-ниско ще бъде нивото на влагозапасите източните райони, където и през юни се очакват по-малко валежи.

През първото и второто десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до климатичните норми. В началото на юни във високите полета при зимните житни култури ще се осъществява наливане на зърното. При пшеницата в полските райони ще се наблюдава фаза млечна зрелост, при ечемика - млечна и преход към восъчна зрелост. При пшеницата през междуфазния период наливане на зърното - млечна зрелост сериозни щети нанасят ларвите на вредната житна дървеница. През този период пшеничните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при плътност надвишаваща прага на икономическа вредност (2бр. ларви/m²) е наложително инсектицидно третиране.

В края на първото и началото на второто десетдневие при ечемика ще преобладава восъчна зрелост, при рапицата ще протича фаза узряване.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. През първата половина от десетдневието при пшеницата в полските райони ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост.До края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си - при слънчогледа ще протича начало на фаза цъфтеж, при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.

През месеца прогнозираните стойности на максималните температури, на места до 35оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури.Метеорологичните условия през юни ще поддържат повишен инфекциозния фон от гъбни патогени: късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките, мани по лозите и зеленчуковите култури. При лозата междуфазният период цъфтеж на ресите - образуване на завръз с големина на грахово зърно е критичен за заразяване с мана. През първото десетдневие на юни се прогнозира повишена вероятността за градушки, риск от полягане на посевите и допълнителни повреди по земеделските култури. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди.

През месеца по-подходящи условия за провеждане на вегетационните почвообработки при пролетните култури ще има през третото десетдневие.

Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.