В новия брой четете:

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27

Конкурсът търси своите герои всеки месец

Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор е името на фунгицида от БАСФ, който е отговорът към новите предизвикателства в житните култури. Продуктът от ново поколение съдържа най-новото активно вещество на компанията – Xemium, в комбинация с най-мощния стробилурин на пазара – пираклостробин. Xemium е от новата химична група SDHI. Xemium се отличава от другите SDHI активни вещества с уникална мобилност както в патогена, така и в растението. Силата му се дължи на способността да  преминава както през липофилните бариери на клетката, тоест през восъчните така и през  хидрофилните бариери  (на водна основа). Попадайки върху листата, активното вещество започва да образува кристални структури, които прилепват към восъчния слой на листата. Така той остава, без да зависи от метеорологичните условия, без да се изпарява или измива. Друго предимство на Xemium е способността му да се реактивира. Когато попадне влага върху образувалите се по листа кристали, те отделят нови порции активно вещество, което от една страна отново навлиза в растението и се разпределя в цялата листна маса, а от друга заедно с капките вода се придвижва до листното влагалище, където прониква и осигурява защита на новия прираст.

Второто активно вещество в състава на Приаксор е пираклостробин - най-ефективният стробилурин в своята група. Освен с фунгицидното си действие срещу болестите, той участва активно и във фотосинтезата. Той дава наситено зеления цвят на полетата. Подобрената физиология се дължи на способността му да редуцира производството на етилен в растенията, хормон отговорен за преждевременното узряване. Така те остават жизнени по-дълго време, като осигуряват по-висок и качествен добив.

Точно комбинацията между тези две активни вещества допринасят не само за най-висок клас защита срещу болести, но в условията на 2019 допринасят и за по-добрата физиология на растението, което от своя страна позволява по-ефективното превъзмогване на стресовите фактори на средата. В комбинация с подобрения прием на вода и хранителни вещества Приаксор се превръща в инструмент за успех, който може да се прилага както за първо третиране, така и за второ.

Ако в миналото загубите се асоциираха единствено с добив под средния, то днес е ясно, че най-големите загуби са тези от пропуснатите ползи, причинени от невъзможността на растението да достигне добивният си потенциал. Ето защо Приаксор е продукт от бъдещето, който благодарение на уникалните си свойства не само спомага постигането на целите, а дори и надминаването им.

Агрополитиката, Говори Брюксел

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Маслодайната роза ще се сади под специален режим

Фермери и градинари, които имат розови насаждения,могат да отнесат санкция. Това предвижда новият закон...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановяват сеитбата на пролетните култури в Добруджа

Преустановят сеитбата на пролетните култури в Добруджа, докато черноземът поизсъхне и машините могат да...

Форуми, Анализи, Коментари

В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с награда

В третото издание на престижния конкурс„Продукт на годината" изворна вода Роса бе отличена с...

Пазари, Борси, Цени

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

80 тона агнешко месо от Македония на българския пазар се продава с 20% по-ниска цена

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с негоГосподин...

Иновации, Обучение, Агросвят

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали...

Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец април 2019

В началото на април, необичайно за сезона, лимитиращ фактор за развитието на есенните посеви и засетите пролетни култури в голямата част от полските райони ще бъде дефицитът на влага в горните почвени слоеве. Вследствие поднормените валежи през февруари и март на много места в страната почвените влагозапаси в 50 сm и 100 сm слой са незадоволителни за началото на пролетта. Най ниско е нивото на влагозапасите при зимните житни култури в 50 сm слой в южните и източните райони, на места под 60% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През втората половина от първото десетдневие се прогнозират валежи и подобрение на условията за вегетацията на земеделските култури. През този период братилите през есента посеви с пшеница и ечемик ще встъпят във фаза вретенене. При рапицата, зимувала във фаза розетка, ще протича образуване на разклонения и бутонизация. Във фаза бутонизация (от зелен до жълт бутон) тя се напада от най-опасния вредител - рапичния цветояд. При необходимост (праг на икономическа вредност >5 бръмбара на растение) инсектицидно третиране при рапицата се провежда преди фаза цъфтеж.

През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи, около и под нормата, ще подобрят влагозапасите предимно в 50 сm слой. Те ще бъдат от важно значение за зимните житни култури, при които ще протича масово фаза вретенене. През тази фаза изискванията на растенията към влагата в почвата рязко нарастват. В края на април най-рано вретенилите, в края на март, посеви с пшеница ще встъпят във фаза изкласяване. Междуфазният период вретенене – изкласяване е критичен за заразяване на пшеницата с брашнеста мана и кафява ръжда. През този период трябва да се следи и за появата и вредата дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.

През втората половина на април при рапицата ще протича масово фаза цъфтеж. При слънчогледа и царевицата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване.

До края на второто десетдневие не се изключва вероятността за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюневия разсад.

През второто десетдневие почвените температури в 10сm слой в равнинните райони ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърното, а в края на третото - и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши).

Очакваното променливо време през месеца, с чести превалявания, ще бъде предпоставка за развитие на някои гъбни болести по овощните култури (ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване по ябълката и крушата, загиване на завръзите по дюлата и др.). Подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания при овошките ще има в началото на април, в началото и в края на второто и третото десетдневия.

Дукена Жолева

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.