Пламен Николов, управител на "Есетере България": Целим се винаги в челните позиции

Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с него

Господин Николов,  "Есетере България" изгражда втора дестилерия за етерични масла в Добрич, защо избрахте да инвестирате в този сектор? Какво постигнахте за първите години  бизнес в страната?
Изключително доволен съм от резултатите, които постигаме. Стартирахме 2016-та година с капацитет около 60 - 70 куб. м. дестилационни мощности и смятахме, че ще сме активни само по време на лавандуловия сезон. В момента преработваме суровини целогодишно, по 24 часа. С пускане в действие на втората дестилерия, което ще се случи този сезон, увеличаваме общия капацитет на над 210 куб. м. Смятам, че секторът е още в началото на бурното си развитие. Световното потребление на етерични масла се увеличава и ние ще растем заедно с него.

Стартът на вашето производство съвпадна с бума в производството на лавандула в България.  Как оценявате пазара на етерично-маслените култури?
Да, лавандулата е водеща култура за региона, но работейки в партньорство с местните земеделски производители ние вече разширяваме набора от суровини, отглеждани за брашна. За пример мога да дам маточината и специален сорт чубрица, т.нар. градинска чубрица.  Пазарът е  интересен, с много възможности и търсения. Различни фактори определят посоката на неговото развитие. Належаща е нуждата от различни методи за контрол и самоконтрол, необходимо е създаването на производствени стандарти, които да насочват и водят това прогресивно развитие.

Бихте ли коментирали цената на суровината и на крайния продукт на дестилерията?
Двете са свързани, цената на суровината зависи от качеството и количеството на етеричното масло произведено от нея. Ценовата ни политика винаги е включвала бонуси за качествените суровини. Искаме да стимулираме земеделските производители, които обръщат внимание на сортовете, които засаждат и полагат грижи за насажденията си.

Какви цели си поставя Вашата компания в ранг-листата на световните дестилерии?
Целим се винаги в челните позиции. Стремим се да бъдем професионалисти на всеки етап от работа си. Есетере е 100% собственост на dōTERRA и от нас се очаква да отговорим на високите изисквания и установени стандарти за преработка на етеричномаслени култури, които налага фирмата майка. dōTERRA, която е световен лидер в ароматерапията ни определя, като фактор в собствената си ранг листа за доставчици. Това категорично поставя „Есетере България“ в първите редици.

Какво очаквате от предстоящата кампания по изкупуването на лавандулата? Свръхпроизводството на суровина добър знак ли е за дестилериите?
Очакваме с нетърпение предстоящата кампания, предизвикателство е не само, че ще работим с удвоен капацитет, но и че ще видим в действие организационните и технически подобрения, които сме направили. Това, което ни различава от другите дестилерии е, че ние не печелим предлагайки услуга „дестилация“ и не сме прекупвачи на масло. Всичко, което произвеждаме и купуваме е за собствени нужди, за нуждите на фирмата майка. И в този контекст, свръхпроизводството, което се очаква през кампания 2019, за нас означава избор, избор на по-качествена суровина, на по-качествено масло, на надеждни партньори за дългосрочно сътрудничество.

Планирате и дестилерия за рози?
Да, планираме изграждането на розоварна, недалеч от Казанлък. Тя ще бъде по-малка като капацитет, но и няма необходимост от големи мощности, предвид деликатността на розовото масло.

Какво бихте искали да знаят вашите партньори – производители на етерично-маслени култури  в България?
България има дългогодишни традиции както в производството на етерични масла, така и в селскостопанската и развойна дейност. Фермерите са свикнали да работят с разпознаваеми преработватели с дългогодишен опит. Ние сме нова фирма, но вече сме добре познати на хората. В края на всяка кампания лавандула, събираме на среща земеделските производители, които са ни се доверили и са дестилирали при нас, обсъждаме изминалия сезон и подобренията, които да направим през идния. Опитваме се да сме открити, отношението ни към фермерите и общността е базирано на водещите принципи за социална и корпоративна отговорност на dōTERRA.

Каква е конкуренцията ви на пазара на етерични масла в България?
Предвид спецификата на целите и мястото на Есетере в етерично-масления сектор,  приемаме колегите в бранша като наши партньори, а не конкуренти.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.