Изявление на еврокомисар Витянис Андрюкайтис по повод на световния ден без тютюнопушене

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене, като увеличаваме информираността за вредното и водещо до смърт въздействие на тютюнопушенето и употребата на тютюневи изделия. На глобално равнище цифрите са стряскащи – всяка година има повече от седем милиона смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето. Това е и една от причините, поради които ЕС и неговите държави членки са активни поддръжници на глобалния здравен договор — Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация.

ЕС работи усилено, за да предпази гражданите от вредните последици от употребата на тютюн. Една от нашите ключовите мерки в борбата на ЕС срещу незаконната търговия с тютюневи изделия — Европейските системи за проследяване на тютюневите изделия и защитни елементи — започна да функционира на 20 май. Това означава, че потребителите скоро ще видят новите маркировки за проследимост на пакетите с тютюневи изделия, които ще бъдат поставяни наред с изискващите се защитни елементи.

Проследимостта на тютюневите изделия и системата на защитните елементи допълват други важни мерки на ЕС за борба с тютюнопушенето, напр. регулирането на тютюневите изделия, ограничаване тона свързаните с тях трансгранична реклама, популяризиране и спонсорство, подкрепата на държавите членки при създаването на зони без тютюнев дим, както и регулирането на данъците върху тютюневите изделия.

С гордост мога да кажа, че навреме сме постигнали резултати във връзка с всички изисквания, определени в Директивата за тютюневите изделия, като сме създали система за докладване на продуктите и консултативна група по въпросите на ароматизаторите.

Като цяло, мерките имат за цел да помогнат на пушачите да спрат да пушат или на първо място изобщо да не започват да пушат.
Поради това разчитам на нашите държави членки да помогнат за постигането на нашите общи цели.

Белла“ придоби унгарския доставчик на храни за пазарите от ЕС и мултинационалните вериги Marathon Foods

Белла“ придоби унгарския производител и доставчик на храни за пазарите от ЕС и мултинационалните вериги Marathon Foods. Стойността на сделката е 12 млн. лв. С инвестицията българската компания дава заявка за активно присъствие в доставката на хранителни продукти на пазарите в Западна Европа.

С придобиването на Marathon Foods партньорската мрежа на „Белла“ се разраства и в нея влизат McDonald’s, BurgerKing, Aldi, FamilyFrost, O’Cool, Tesco, Iceland, Spar, Auchan.

Емблематичното за „Белла“ портфолио от тестени продукти се обогатява с нови видове и вкусове – ролца с различни пълнежи - зеленчуци, пилешко месо, пуешко месо, свинско, тестени хапки, сиренки, хот-дог, грил продукти, гироси, щрудели, канелени рола и мексикански ролца.

„Стартирахме годината с мащабна инвестиционна програма и в трите направления производство, логистика и експорт на храни. Висококачественото производство привлича все повече потребители в Европа и вярваме, че разширяването ни на производствената ни дейност в централната и западната част на континента е правилният бизнес подход“, коментира по повод стъпването на „Белла България“ в Унгария изпълнителният директор на компанията Елза Маркова.

Marathon Foods Ltd е създадена през 1992 г. в Унгария. Компанията е регулярен доставчик за мултинационалните търговски вериги и е с развито портфолио от храни по традиционни за Унгария рецепти, както и специално създадени за локални пазари по света.

Генералната сесия на OIE събира над 1000 участници – делегати от 182 държави

Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните -  OIE стартира в началото на седмицата и ще продължи до 31 май 2019 г. Форумът събира и тази година над 1000 участници – делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори.
България е представлявана от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

По време на тази генерална сесия на Световната организация ще се обсъждат въпроси от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. В рамките на формата ще бъдат поставени за гласуване от делегатите на страните членки нови международни стандарти.

Основните теми, включени за разглеждане в настоящата сесия, се отнасят за това как външни фактори като климатичните промени, социално-икономическите и търговски партньори, оказват влияние на ветеринарни служби и как те се адаптират, както и каква е ситуацията и нейното развитие във връзка със заболяването Африканска чума по свинете в световен мащаб.

Други ключови акценти, които делегатите ще коментират, са свързани с прозрачността и надзора на заболяванията, борбата с антимикробната резистентност, биосигурността при здравеопазването на водните животни.

Във фокуса на вниманието на участниците ще бъде и болестта бяс, приемането и одобрението на програмите за контрола й с цел изкореняване на заболяването до 2030 г. в световен мащаб.

Санкциите по ПРСР остават за сметка на нарушителите

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения от страна на бенефициентите, но не и основание. Основанието за налагане на санкции е нарушение на договорни и нормативни задължения и произтича пряко от прилагането на Регламент 1306/2013 на ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите.

ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда.

Общините получават 17 млн. лв. за ДДС

ДФ „Земеделие“ преведе над 17 млн. лв. (17 054 823,83 лв.) по сметките на 77 общини, които имат сключени договори по ПРСР 2014-2020. Сумата е за финансиране на разходи за ДДС по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“.

Финансовата подкрепа, в размер до 25 млн. лв., е осигурена от правителството с ПМС № 124, обнародвано в брой 42 на „Държавен вестник“ от 28.05.2019 г., за допълнителни разходи по бюджета на ДФЗ за 2019 г.

ДФЗ ще продължи разплащането на осигурените средствата за ДДС до тяхното изчерпване. За целта общините трябва да подадат документи по образец в регионалните разплащателни агенции на фонд „Земеделие”. Подробности за реда за финансиране са публикувани на електронната страница на ДФЗ.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.