Грузия - The Next Big Thing във винения свя

Грузински винарни ще участват в Балканския международен винен фестивал, който ще се проведе в София от 5 до 9 юни и ще включва специална секция за черноморските страни.

В Грузия се отглеждат лозя и се прави вино поне от 8000 години – факт, признат и от Гинес. Но истинската причина за желанието  да се покаже съвременното лице на грузинското вино е, че Грузия днес се счита от мнозина за The Next Big Thing във винения свят с все още малко известни ендемични сортове, огромна винена традиция, оригинални методи за правене на вино и знаменита кухня.

 Уникално за грузинските вина е, че древният метод по който се правят е съхранен непроменен до днес: вината ферментират и отлежават в квеври, глинени съдове, вкопани в земята. В тях става първичната млечнокисела ферментация, развиват се танините и ароматите, провежда се и природната филтрация.

 Ферментацията става при естествените температурни условия на почвата, от които зависи качеството на виното, и продължава от 5 до 8 месеца. При този начин на винопроизводство температурата, поддържана от почвата в квеврите е относително постоянна – 14°С. Такъв природен температурен баланс е подходящ за бялото вино, което е основният грузински винен продукт.

В Грузия има 525 местни сорта грозде, 50 от които са широко използвани от винопроизводителите в страната. Център на грузинското винопроизводство е регионът Кахети. Приблизително 65% от всички вина са произведени там. Основният местен сорт в този район е червеният Саперави, а в Рача-Лечхум разнообразието от сортове грозде е невероятно. Този регион се смята за родина на популярното грузинско вино Хванчкара, произведено от сортовете Александроули и Муджуретули.

Ден на отворени врати в Института по растителни генетични ресурси в Садово

Фермери от страната и чужбина уважиха Деня на отворени врати, който учените от Института по растителни генетични ресурси – Садово към Селскостопанска академия, организират традиционно всяка година. По време на събитието бяха представени сортове пшеница. Проведоха се и различни демонстрации на полезни растително-защитни практики. Присъстващите се запознаха и с основните стандарти на засетите през тази година сортове пшеница, ръж, овес и грах. 

В Института по растителни генетични ресурси – Садово се работи активно върху повишаване устойчивостта на различните сортове при явления характерни вече за субтропичния климат. Ас. Иван Алексиев, който прогнозира, че все пак реколта ще има, въпреки неблагоприятните климатични условия. Проливните дъждове, които паднаха в страната, горе-долу закрепиха положението, и жътва ще има, каза той.

Институтът в Садово обръща поглед и към биоземеделието. Към момента шест от предлаганите сортове пшеница притежават отлични качества за отглеждане по биологичен път, а в бъдеще броят им ще се обогатява.

Фермери и гости получиха възможност да посетят демонстративното поле на Института, засято в края на октомври 2018 година. Условията са били такива, че късно падналите през м. ноември валежи със стопанско значение, в съчетание с понижените температури, са довели до там, че пшеницата на полето да поникне през зимата. А това, че тя е била топла, допринася за навлизането на част от посевите във фаза братене. Фитосанитарната обстановка на полето беше такава, че през април, когато паднаха повече валежи, е имало превантивно пръскане с хербициди на посевите. От тогава обаче се наблюдава много голямо засушаване, и те не са били третирани със фунгициди, обобщи асистент Алексиев.

Алексиев посъветва земеделските производители внимателно да подбират най-подходящите сортове за отглеждане в съответното землище. Сред сортовете пшеница от група А е и най-студоустойчивият сорт пшеница у нас - „Победа”, който се характеризира и с висока сухоустойчивост. Друг изключителен сорт от по-старата селекция е „Боряна”. Наличието на ръжената хромозома в него го прави подходящ за по-слабите почви в района на Западна България. По време на изпитването му в ИАСАС е показал, че превъзхожда сорт „Енола” и е с 13,6% по-голяма продуктивност, с високи нива на устойчивост към всички икономически важни болести и с висока продуктивна братимост . 

Повече от четири десетилетия основният стандарт при пшеницата с много висока продуктивност продължава да е сорт „Садово 1”, със стандарт Б, толерантен към всички болести и устойчив към жълта ръжда. Най-високодобивният сорт е „Гея” -  устойчив на болести, но препоръчано превантивно пръскане. Предимството му е, че изкласява и узрява с до 5 дни преди стандарта, което е благоприятно особено за Южна България и дава добив от 1000 килограма на декар. Устойчив е на полягане и уронване.

Един от най-подходящите според специалистите сортове пшеница за Северна България е сравнително новият сорт „Надина”, който се характеризира с добра хектолитрова маса. Лабораторните изследвания са показали, че този сорт държи високо качество при торене, като има отлична студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост. При изпитване в Северна България е дал добиви от над 1000 килограма на декар.

Освен пшеницата учените отчитат голям интерес и към тритикалето. Един от сортовете на тази култура, разработен през 2008 година в Института, е „Рожен”. Характеризира се с висока зимоустойчивост, изисква по-малки норми на торене и е подходящ за отглеждане в комбинация с грах върху недотам плодородни площи.

 

Kaufland пpeдпpиeмa мepĸи зa paзвитиeтo нa интeгpиpaнo ceлcĸo cтoпaнcтвo

90 милиoнa ĸилoгpaмa плoдoвe и зeлeнчyци зa 12 мeceцa е продала турговската верига Каuflаnd, cpeднo 250 xиляди ĸилoгpaмa вceĸи дeн.
Гoлямa чacт oт тoзи oбeм нa peaлизиpaнaтa пpoдyĸция нa бългapcĸия пaзap e пpoизвeдeнa тyĸ, ĸaтo близo 80% oт дocтaвчицитe нa плoдoвe и зeлeнчyци зa вepигaтa ca мecтни.Oт ĸoмпaниятa плaниpaт дo ĸpaя нa тaзи гoдинa дa yвeличaт пpeдлaгaнeтo нa poдни плoдoвe и зeлeнчyци, ĸaĸтo и нa биoпpoдyĸти зapaди гoлeмия интepec нa ĸлиeнтитe ĸъм oтглeдaни y нac пpoдyĸти.

Каuflаnd Бългapия cи пapтниpa cъc cвoитe дocтaвчици пo вpeмe нa цeлия пpoцec oт зacaждaнeтo нa ceмeнaтa нa пoлeтo дo пocтaвянeтo им нa paфтoвeтe в мaгaзинитe ѝ. Ha пpoдyĸтитe ce извъpшвaт и peгyляpнитe мeceчни пpoвepĸи нa нивaтa нa пecтициди в мecтни и мeждyнapoдни cepтифициpaни лaбopaтopии.

Кoмпaниятa дa въвeдe дoпълнитeлнo нивo нa ĸoнтpoл нa ĸaчecтвoтo, c ĸoeтo щe пpoвepявa нивaтa нa пecтициди и ocтaтъчни cyбcтaнции c пpoбa oт пpoдyĸциятa oщe пpeди peĸoлтaтa дa бъдe пpибpaнa oт пoлeтo и дocтaвeнa в Лoгиcтичния цeнтъp нa ĸoмпaниятa.
Зaeднo cъc зeмeдeлcĸитe пpoизвoдитeли и дocтaвчици, тъpгoвcĸaтa вepигa пpeдпpиeмa cъвмecтни мepĸи зa paзвитиeтo нa интeгpиpaнo ceлcĸo cтoпaнcтвo и oтглeждaнeтo нa чиcтa пpoдyĸция.

САЩ отпуска на фермерите 16 млрд. долара

Правителството на САЩ предоставя помощ от 16 млрд. долара на фермерите, чийто бизнес пострада тежко от търговската война с Китай.

 Президентът Доналд Тръмп обвини Китай, че налага масивни бариери пред американските селскостопански продукти и краде тайни от американския агробизнес. Стойността на помощния пакет отговаря на оценките за очакваното въздействие от неоправданите ответни мита върху американски селскостопански стоки и други изкривявания в търговията, посочи министерството на земеделието.

Миналата година помощният пакет за фермерите, отпуснат в началото на търговската война, бе на стойност 12 млрд. долара.

Учредиха национална асоциация на розопроизводителите

Учредиха национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ цел е да обедини всички производители на розов цвят в страната и отрасъла да излезе от сивия сектор.

Идеята е да се обединим, да сме представители на истинските розопроизводители в България. Ще работим с институциите, за да договорим коректно и справедливо субсидиране на бранша и трябва да бъдем медиатор в отношенията с преработвателите, Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите

В момента най-големия проблем пред розопроизводителите е недостигът с работната ръка. Те посочиха, че много от цвета остава необран, защото няма достатъчно берачи. Производителите посочиха, че тази година има силна заболеваемост от болестта ръжда по розовите насаждения и това ще намали добивите с около 30%.

Пред държавата розопроизводителите ще настояват за финансово подпомагане на биопроизводителите и за субсидиране на база произведена и реализирана продукция. Изкупната цена за килограм розов цвят към момента е 2.50 лева. Очакванията са, че цената ще се задържи до края на кампанията, тъй като добивите ще бъдат значително по-малки в сравнение с миналата година.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.