Национално участие на специализирана изложба за сектор хранително-вкусовата промишленост GULFOOD 2020

 Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира национално участие  в специализирана изложба за сектор хранително-вкусовата промишленост GULFOOD 2020, която ще се проведе в периода 16-20.02.2020 г., в Дубай, Обединени Арабски Емирства.

GULFOOD е най-голямата специализирана изложба за сектор хранително-вкусовата промишленост в региона на Персийския залив. Проявата се организира ежегодно, като първото издание е било през 1987 г. В последното издание на Gulfood през 2019 г. на изложбена площ от 93 000 кв.м. участие са взели 5000 изложители, а посетителите са били над 68 995 търговци и специалисти от сектор хранително-вкусова промишленост. Изложбата събира водещи специалисти от бранша от цял свят.

Климатичните проблеми – реално извънредно положение в навечерието на Новата година

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова хората да възприемат климатичните промени като реално извънредно положение в навечерието на Новата година.

Климатичните промени са екзистенциално извънредно положение, към което най-накрая трябва да бъде проявено нужното отношение, без значение на партийните политики или политически мнения, написа тийнейджърката.

Тя пусна и линк към видео, показващо колко трябва да бъдат намалени парниковите емисии, за да се постигне целта по Парижкото споразумение за климата повишаването на световните температури да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха.

Това не може повече да бъде една новина сред други новини, "важна тема" сред други теми, "политически проблем" сред други политически проблеми или криза сред други кризи, пише Тунберг.

Революционните промени, които предстоят в сферата на продуктите за растителни защита

 Почти във всички страни по света фермерите остаряват. Все по-трудно става намирането на работна ръка. Тече и процес на консолидация на фермите. В Япония, където средната възраст на земеделските производители е 67 години, 80% от оризовите полета се пръскат с дронове

 Технологичните продукти позволяват на азиатските фермери да прескочат етапа, който в Западна Европа е отнел 100 години. В момента се наблюдава преход от ръчен труд към споделена икономика, благодарение на който се дава достъп до трактори, безпилотни средства и т.н. дори на дребните фермери.

 Изкуственият интелект и сензорните технологии позволяват дори на по-малките стопанства да използват рационално торове и продукти за растителна защита. Развитието на вертикалните ферми съществено намалява потребността от вода, торове и продукти за растителна защита. Разпространението на растителни алтернативи на месото в менюто не само на вегетарианците, но и на хората, които нямат нищо против консумацията на животинско месо.

 Отговорното потребление вече повлия на пазара на този тип стоки. Към тази тенденция може да се отнесе и увеличаването на търсенето на биопродукция. Кампании в медиите демонизират традиционните технологии в селското стопанство. Забраните върху определени препарати, провокирани от емоционални решения, без научна обосновка. Забраната на някои продукти за растителна защита затруднява отглеждането на царевица и соя, което се гарантира от четвърт от световния пазар на ПРЗ. В САЩ площите със соя тази година са намалели с 14%, което е довело до съкращаване на пазара на ПРЗ с 6-7%.

Хърватия поема председателството на Съвета на ЕС

Хърватия от 1 януари поема председателството на Съвета на ЕС, а в програмата, която правителството ще приеме, се посочва, че връхна точка на хърватското председателство ще бъде срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Загреб през май 2020 година

Хърватия ще председателства Евросъюза под мотото "Силна Европа в свят, пълен с предизвикателства". В увода към програмата премиерът Андрей Пленкович посочва, че по време на шестмесечния период страната ще ръководи Съвета като почтен и неутрален посредник за изграждане на сътрудничество между държавите членки в духа на консенсуса и взаимното уважение.

Общото събрание на World Trade Centers Association/ ще се проведе в периода 1-4 март 2020г. в Тайпе, Тайван

 Общото събрание на Асоциацията на световните търговски центрове World Trade Centers Association/ и сесия с двустранни срещи ще се проведат в периода 1-4 март 2020г. в Тайпе, Тайван.

Събитието ще се съсредоточи върху свързването на бизнеса с дигиталния свят и има за цел да улесни индустриалния обмен и да подготви бизнеса за цифровите предимства и предизвикателства. 51-то Общо събрание на Асоциацията на световните търговски центрове ще бъде перфектната възможност за установяване на контакт с членове на организацията, споделяне на добри практики и за отпразнуване на 50-годишнината на Асоциацията.

По време на събитието ще се проведе и сесия с двустранни срещи на 3 март 2020г. СТЦ Тайпе ще предостави възможност за провеждане на двустранни срещи и ще подпомогне фирмите в намирането на потенциални партньори от Тайван и останалия свят.  

Акцент по време на сесията с двустранни срещи ще бъде поставен върху следните ключови сектори:

  • Изкуствен интелект;
  • Информационни технологии;
  • Интелигентни градове
  • Селско стопанство
  • Зелени технологии
  • Медицински услуги
  • Иновации и стартъпи

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.