„ОСП 2020+: Европейски цели. Български потенциал“

Във фокуса на двудневната конференция ще попаднат теми като ОСП 2021-2027,   изготвянето на Националния стратегически план за следващия програмен период и създаване на Гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия

Кръгла маса за бъдещето на животновъдството в България ще търси решения за превенция, ограничаване и справяне с разпространението на болести по свинете и птиците

Рекорден брой лектори, гости от Европейската комисия и Европейския парламент, ръководители и експерти от държавната администрация, представители на бизнеса, академичните среди и браншовите организации ще се съберат за Осмата Национална среща на земеделските производители в България.

Мащабният земеделски форум ще се проведе на 5 и 6 февруари 2020 г. в хотел Адмирал, к.к. Златни пясъци и има за цел да обсъди възможностите за разгръщане на потенциала в сектора за изпълнението на новите амбициозни цели на ОСП 2021-2027.

Сред официалните гости и лектори в събитието ще бъдат министър Десислава Танева и нейният екип от заместници  и експерти, Атидже Алиева-Вели – евродепутат, Марио Милушев – директор на Дирекция „Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ“ към Главна дирекция „АГРИ“ на Европейската комисия, Елица Живкова – програмен мениджър на ПРСР 2014-2020 към ГД АГРИ на ЕК, Васил Грудев – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Марина Бракалова – съветник към Постоянно представителство на България в Брюксел, проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ и други.

Първият конферентен ден ще бъде посветен на стратегическите перспективи пред развитието на българското земеделие в контекста новата амбициозна ОСП 2021-2027. Експерти от държавната администрация и европейските институции ще подложат на дискусия състоянието на агросектора и възможностите за разгръщане на потенциала му за развитие. Представители на академичната и научната общност ще презентират изводите от SWOT- анализите, на които се базира изготвянето на националния стратегически план за предстоящата ОСП, както и предизвикателствата за прехода между двата програмни периода.

Вторият конферентен ден ще засегне важна тема за актуалните възможности за подкрепа на агросектора през 2020 година по ПРСР 2014-2020 като новия прием на проекти за инвестиции в стопанствата,  новите мерки за биосигурност на 5.1 и 5.2, предстоящият прием по компенсаторните мерки и предефинираните необлагодетелствани райони по мярка 13. Участниците ще коментират и възможността за поемане на нови биоангажименти по мярка 11, новото електронно кандидатстване по схеми на директните плащания и мерки на ПРСР 2014-2020 в Кампания 2020 и други.

С интерес се очаква представянето на визията на МЗХГ за създаването на Гаранционен фонд за покриване на щети от природни бедствия.

Агроконференцията ще завърщи с два специални панела, посветени на сектор „Животновъдство“. В рамките на „Кръгла маса за състоянието и перспективите за развитие на месодайното говедовъдство в България“ представители на браншовите организации съвместно с държавната администарция ще търсят ключовите аспекти в създаването на благоприятна среда за растеж и устойчивост. Финалната тема ще бъде за епизоотичната обстановка и заплахите от разпространените болести по свинете и птиците. Участниците в Кръглата маса ще търсят решения за превенция и ще дискутират готовността за реакция, ограничаване и справяне с разпространението на болести при животните.

Програмата на агрофорума ще включи презентации на партньорски организации от бизнеса в областта на застраховането, индустриалната биосигурност и прецизното земеделие. Генерален партньор за поредна година на форума на АЗПБ ще бъде Агрополихим.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.