ЕП:Необходими са амбициозни мерки за гарантиране на равното заплащане за жените

ЕП призовава Европейската комисия да представи амбициозна стратегия за равенство между половете, която да включва обвързващи мерки за преодоляване на разликата в заплащането между жените и мъжете.

В резолюция приета в четвъртък с 493 гласа „за“, 82 гласа „против“ и 79 гласа „въздържал се“, Европейският парламент приветства ангажимента на новия председател на Европейската комисия (Комисията) да направи „равното възнаграждение за равностоен труд“ основополагащ принцип на новата стратегия за равенство между половете, която се очаква да бъде представена през март.

Евродепутатите искат тази стратегия да включва обвързващи мерки по отношение на прозрачността и разликата в заплащането, като се прилага както за публичния, така и за частния сектор. Тя също така трябва да включва силни политики за прилагане, ясни цели и процеси за мониторинг, които да измерват напредъка на постиженията. Парламентът призовава за преразглеждане на плана за действие по отношение на разликата в заплащането на жените и мъжете до края на 2020 г., с който да се определят ясни цели за държавите членки за намаляване на разликата в заплащането през идните пет години.

С цел справяне с първопричините за разликата в заплащането и гарантирането на равнопоставеното участие на жените в пазара на труда, Парламентът призовава държавите членки да инвестират в образованието и грижите в ранна детска възраст, както и да предоставят услуги за добри условия на труд, съобразени с нуждите на семейството. Посочвайки, че разликите в заплащането между мъжете и жените са двойно по-големи при пенсионерите, евродепутатите призовават за предоставянето на адекватни средства за възрастните жени, като отпускане на кредит при нужда от получаване на социални грижи, адекватни минимални пенсии и предоставяне на пенсии за преживял съпруг.

Образованието през целия живот и професионалното обучение за жени трябва да гарантират достъпа им до висококачествена заетост и възможности. По-специално евродепутатите призовават за насърчаване на предприемачеството, образованието в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката, цифровото образование и финансовата грамотност за момичетата от ранна възраст с цел борба със съществуващите образователни стереотипи и гарантиране на навлизането на повече жени в развиващите се и добре платени сектори.

Според Европейската комисия, разликата в заплащането между жените и мъжете като цяло в рамките на ЕС остава 16 %, със значителни разлики между държавите членки, като разликата при пенсионерите е около 37%.

 

 

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.