Европа е готова да отвори отново мярка за напояване, в която България да участва с частичен грант

Европа е готова да отвори отново мярка за напояване, в която България да участва с частичен грант. Това стана ясно от последното събрание на Европейската организация на собствениците на земи (ELO), в която членува и Българската асоциация на собствениците на земеделски земи – БАСЗЗ, съобщи нейният председател Стайко Стайков.

Оказва се, че много хора в Европа не знаят, че България има проблем с напояването, казва още той. Въпреки положените усилия на фермерите за добра реколта, видяхме какви щети върху добива нанесе трайното засушаване – на места с по 0, по 10, по 100 кг/дка. В същото време в държави като Турция и Гърция в последните години има дори повече валежи от нас, въпреки, че са на юг. Защото напояването, което развиват, влияе върху кръговрата на водата., Не възстановим ли напояването, ще започнем да имаме проблеми с подпочвените води и язовирите, смята Стайков. И самите фермери го виждат.

Дошъл е моментът да се обединят усилията на земеделските стопани и държавата. Да се даде началото на уедряването на поземлената собственост. С помощта на европейски средства, държавно и частно съфинансиране да се възстанови напояването у нас, особено нужно за Югоизточна и Източна България. По този начин ще можем и да засяваме други култури, които да гарантират разнообразие и по-голям сеитбооборот, за да няма тежки години с фалити.

Ниските добиви в Добруджа и Североизточна България разочароваха фермерите, въпреки положените от тях усилия. Идентична ситуация срещаме и в Югоизточна България между Стара Загора и Бургас – Карнобат и други.

 Всяка година има райони с високи добиви и такива с по-ниски. Необичайното е, че не сме свикнали това да е житницата на България. Средните добиви за страната едва ли ще са с над 10-20 процента намаление спрямо миналогодишните. Важно е  да мислим занапред как да ги подобрим. Защо се стига до такива слаби резултати на места и как да ги избегнем, могат да кажат агрономите и -консултантите. В последните години фирмите предлагат препарати и торове против много болести, но никой не предлага експертни съвети, за това кои сортове са подходящи за конкретния регион. А такива са нужни, защото масово фермерите се обърнаха към чужди високодобивни, но явно неиздръжливи сортове.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.