България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

В рамките на тазгодишното издание на Нестле за Живей Активно! хора от цялата страна извървяха над 46 милиона крачки, което се равнява на една пълна обиколка на земното кълбо. Това отчетоха данните от 23-те българските общини, взели участие в предизвикателството. Привържениците на активния начин на живот успяха да подобрят своя рекорд от миналогодишното издание, когато в рамките на кампанията бяха изминати близо 27 милиона крачки.

През септември, когато отбелязваме и Европейската седмица на мобилността хиляди души взеха участие в инициативата, преминавайки през обособени пешеходни маршрути или включвайки се в активности, свързани с балансирано хранене и активния начин на живот. Тазгодишното издание на инициативата успя да вдъхнови жителите на общо 23 български общини в страната да се включат в предизвикателството, като организират свои собствени пешеходни събития под шапката на Нестле за Живей Активно!. Те се присъединиха към 24-те столични района, които се впуснаха в оспорвана надпревара за най- активен квартал в София.

„Нестле за Живей Активно! град, част от годишния календар на инициативата, чието мото „Подобри своя рекорд“ избра ходенето пеша като най-лесната, но и най-безопасната форма за физическа активност особено в условия на пандемия. Участието на толкова много български общини и включили се хора само показва, че искаме и можем да бъдем активни, дори и в условията на ограничителни мерки“, сподели Нели Ангелова, директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

Участие в инициативата този септември взеха заедно със Столична община, взеха общините Ардино, Белоградчик, Ботевград, Брегово, Велики Преслав, Враца, Габрово, Девня, Димитровград, Драгоман, Дряново, Дупница, Каспичан, Малко Търново, Мизия, Правец, Сандански, Свищов, Сапарева Баня, Силистра, Тутракан, Челопеч, Чирпан. Всички общини, които организираха свои активности промотиращи активния начин на живот и балансираното хранене, участват в конкурса на Нестле за Живей Активно! за финансиране на общински проект на стойност от 20 000 лв., целящ да стимулира активния начин на живот сред местното население.

Много от общините участници обособиха пешеходни маршрути за своите жители, които преминават през исторически и природни забележителности, като по този начин съчетаха активния начин на живот и опознаването на местното културно наследство. Някои от общините се отличиха и с организирането на интересни активности, свързани с балансираното хранене. Ученици от Сапарева баня, например, отбелязаха Нестле за Живей Активно! с футболен турнир и кулинарно събитие, на което приготвиха рецепти за балансирано хранене и ги презентираха пред служители на общинската администрация. В община Дряново инициативата пък беше отбелязана под мотото „Яж, движи се, тичай“ , където местни граждани направиха пробег от 400 м. на градския стадион. В общинските събития участие взеха хиляди български граждани на възраст между 3 и 77 годишна възраст.

Холандец инвестира в живописно чирпанско село и го връща към нов живот

Холандец, който избра България за своя втора родина, връща към нов живот живописното чирпанско село Средно градище. Дeнес ван Гилс, който от близо 9 години живее и работи в страната ни, се опитва да превърне селцето в атрактивна дестинация за любители на селския туризъм.

„Когато за пръв път дойдох в Средно градище, останах изумен от красивия каменен градеж на къщите. В същото време ме заболя, че те са изоставени от години, с паднали покриви и обрасли с бурени дворове. Представих си мястото оживено, пълно с туристи и млади хора, и реших да вложа средства и усилия в неговото възстановяване“, казва ван Гилс.

Той е купил няколко къщи в селото и изцяло със собствени средства е започнал тяхното реновиране. Обновил е покривите, дограмите и вратите, ремонтирал е ВиК и електрическите инсталации. Някои от дворовете вече е изчистил от бурените и е засадил млади овощни градини с типични за българския климат плодни дръвчета. Идеята е в къщите да отсядат туристи, избрали тишината, спокойствието и красотата на пасторалния живот в полите на Средна гора.

Първото, с което село Средно градище прави впечатление, са къщите и оградите от камък. Заради каменните градежи, селището е известно и като Плочкиното село. Според преданието, Средно градище носи името си от двете средновековни селища наблизо – Градището и Долно градище. Над него се извисява най-високият връх на Чирпанските възвишения – Китката (680 м). Селището е традиционен домакин на Националния фестивал на лавандулата, тъй като преди близо век тук са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България. В Средно градище има две винарни, дестилерия за изваряване на розов и лавандулов цвят. Районът е подходящ за отглеждане на слънцелюбиви култури, етерично-маслени насаждения и лозя.

Селото привлича интереса на чужденците с тишината, спокойствието, чистата природа и гостоприемството.  През последните години десетина къщи вече са купени от англичани, германци, поляци. За да привлече интереса на млади и дейни хора, Денес ван Гилс отваря рок и спортен бар в малкото селце, в което живеят едва стотина души. За целта той е купил изоставената сграда на старата фурна за хляб, която на 16 октомври 2021 г. ще заработи като заведение с градина, билярдна зала, дартс и други забавления. Рок бандата Rock Stage ще свири на откриването, което ще бъде ознаменувано и със заря в небето над Средно градище. С надеждата селцето отново да се оживи от млади семейства, избрали живота на село.

 

Заместник-министър Неделков посети Международния животновъден салон в Клермон-Феран

 Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков  посети Международния животновъден салон в гр. Клермон-Феран, Франция. В рамките на работната си визита той проведе срещи с УрванаКерек, съветник по животновъдство, хуманно отношение към животните на министъра на земеделието и храните (МЗХ) на Франция и БрюноФерейра – главен директор на ГД „Прехрана“ на МЗХ на Франция. Те обсъдиха теми от областта на животновъдството. Сред поставените въпроси бяха здравеопазването и хуманното отношение към животните и организацията на ветеринарномедицинското обслужване. По време на срещата се обмениха мнения и за  стратегията и политиката за намаляване разхищението на храни. Заместник-министър Неделков информира, че в България ще се прилага Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, която обхваща периода 2021-2026 г.

 Доц. д-р Неделков участва и в дискусия, посветена на  законодателството на Франция за балансиране на търговските отношения в селското стопанство. Той присъства и на конференцията на високо равнище на тема: „Животновъдството в сърцето на Европа“ с участието на Жулиен Денорманди, министър на земеделието и храните на Франция, френски евродепутати и народни представители от Националното събрание на Франция. В рамките на посещението си, заместник-министърът се срещна с български фермери, посетители на салона.

 30-то юбилейно издание на Международния салон се провежда в периода от 5 до 8 октомври 2021 г. и събира елита на политическата и професионалната земеделска общност на Франция. На него се представят най-добрите производствени и репродуктивни практики в животновъдството.

 В рамките на визитата си, заместник-министър Неделков се срещна и с ГонзалоКанталпиедра – Ижар, изследовател в Националния институт за изследвания в земеделието, храните и околната среда /INRAE/. Двамата обсъдиха в детайли двустранни научни работни проекти, които са насочени към подобряване методите на хранене и повишаване продуктивността при животните. Доц. Крум Неделков посети и изследователски център на INRAE в гр. Клермон-Феран, към когото работят 18 научни института.

Трети европейски конгрес по въпросите на сорго ще се проведе в Тулуза

Третият европейски конгрес по въпросите на сорго ще се проведе в Тулуза на 12 и 13 октомври. Той ще събере експерти от цял свят, сред тях Флорентино Лопес консултант в Creando mañana и Серж Зака, научен експерт, лекар-изследовател по агроклиматология в ITK.

3 тематични семинара ще бъдат предложени на делегатите на 12-ти следобед: „Отглеждане и генетични успехи“;

 „Агрономия и производство“;

 „Промишленост и преработка“.

 Обобщението на всеки от тези семинари ще бъде представено на пленарно заседание .

Турски фермери участваха в 4-те технически дни, организирани от Sorghum ID в партньорство със семепроизводители. Те успяха да посетят създадените тестови полета, на които бяха представени общо 6 сорта: 2 сорта сорго за зърно и 4 сорта фуражно сорго.

Освен наблюденията на място, фермерите високо оцениха диалога с присъстващите експерти. Тъй като тази нова култура, която действително предизвиква силен интерес, по -специално поради ниската консумация на вода, също така повдига и голям брой въпроси:

Как да направим правилния избор на сорт?

Как правилно да управляваме водните ресурси?

Как да получим най -добрата възвращаемост?

Към кои пазари да се насочим?  

 Това са сред най-често задаваните въпроси.

 Повечето от присъстващите фермери, които са животновъди силно се интересуват от силажното сорго но соргото за зърно повдига много въпроси по отношение на пазарите за храна за хора и животни.

Соргото представлява интерес в много насоки: то предлага голям брой възможности за реализация на пазара (храна за хора и животни, биоенергия, биоматериали и т.н.), но това не е всичко. От един и същи вид сорго могат да се правят различни неща – зърната могат да се използват за консумация от човека, разтворимите захари, извлечени от соковете на стъблата – за производството на етанол, остатъците от стъблата (багас) и листата – за храна за животни или за производство на енергия (когенерация или второ поколение биогориво). От зърното сорго можем да произвеждаме храна за хора или животни, както и биогорива от първо поколение, получени чрез преработката на нишесте.

Листата може да се консумират под формата на силаж от добитъка или да се използват за производство на енергия за когенерация и биогорива от второ поколение.

От сока на стъблата се извличат разтворими захари, с които чрез директна ферментация се произвеждат биогорива от първо поколение. Стъблените остатъци (багас) могат да се консумират като фураж от добитъка, да се използват за производството на енергия за когенерация (едновременно производство на топлина и електричество), на биогорива от 2-ро поколение или дори да се трансформират в хартия или торове.

Цялото растение сорго може да се използва за производство на органични торове и за метанизация.

 

 

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ присъства на проверка на място във винарска изба в района на Пловдив

 Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) Борис Михайлов присъства на проверка на място на „Технически инспекторат” на винарска изба в района на Пловдив. Там той се запозна в детайли с действията, извършени от служителите по време на проверката. Посещението на място на този обект е на база риск анализ извадка на дирекция „Техническия инспекторат“ на ДФ „Земеделие“.

Проверката е направена на бенефициер, сключил договор за предоставяне на финансова помощ по мярка "Инвестиции в предприятия" от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Предвиденото в проекта оборудване цели повишаване на капацитета на производство и възможност за реализирането на по-големи обеми  в категорията „Защитено наименование за произход” и „Защитено географско указание”. При проверката е констатирано, че заявеното в проекта оборудване е налично и отговаря точно на одобрените за финансиране активи.  Не са установени нарушения.

Мярката "Инвестиции в предприятия" се прилага от ДФ “Земеделие” от юни 2019 г., а поради големият интерес от страна на бенефициерите, през 2020 г. е отворена два пъти. През февруари 2021 г. е отворен четвърти прием на заявления за предоставяне на финансова помощ.

Приоритет на мярката, освен модернизация и повишаване на производството и конкурентоспособността, е също така изграждане на енергийно ефективна винарска индустрия. През 2019 г. и 2020 г. мярка “Инвестиции в предприятия” е дала възможност на 68 кандидати да модернизират предприятията си с ново оборудване, като някои от най-предпочитаните активи са дъбови бъчви, ферментатори, съдове за съхранение, гроздоронкачки, гроздомелачки, перисталтични помпи, както и моноблок или машина за пълнене, затваряне и етикетиране.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ разговаря с бенефициера за ефекта от финансовата помощ за винарната, както и за административни трудности при кандидатстване. Той поясни, че вратите на Фонда са отворени за всички бенефициери.

Борис Михайлов посети и областната дирекция на ДФ „Земеделие” в Пловдив, където разговаря със служителите. Той посочи, че ръководството на ДФЗ следва линия на прозрачност в работата си и изисква същото от служителите, които са лицето на Фонда.

Посещенията на място са част от поредицата срещи, които ръководството на ДФ „Земеделие“ провежда със служители на областните структури и със земеделски стопани. Целта на тези посещения е стриктен контрол по отношение на дейността и работата на служителите в цялата страна. Още при встъпването си в длъжност изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов представи основните си цели за повишаване доверието във Фонда и превенция на корупцията.

 

4 ок

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

МЗХГ представи мерките по директните плащания на земеделските производители в новата ОСП

МЗХГ представи мерките по директните плащания на земеделските производители в новата ОСП

Петък, 15 Октомври 2021

Министерството на земеделието, храните и горите представи приоритизираните потребности по специфичните цели и интервенциите,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Неделков ще участва в проверка на място на животновъден обект край Ихтиман

Заместник-министър Неделков ще участва в проверка на място на животновъден обект край Ихтиман

Петък, 15 Октомври 2021

Заместник-министърът на земеделието,  храните и горите д-р Крум Неделков ще участва в проверка на...

Компании, Събития, Анализи

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

Вторник, 12 Октомври 2021

В рамките на тазгодишното издание на Нестле за Живей Активно! хора от цялата страна...

Реколта, Пазари, Цени

УЧАСТИЕ В ХИБРИДНИ БИЗНЕС СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА HORECA, GASTROFOOD, ENOEXPO 2021 – BROKERAGE EVENT В КРАКОВ, ПОЛША

УЧАСТИЕ В ХИБРИДНИ БИЗНЕС СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА HORECA, GASTROFOOD, ENOEXPO 2021 – BROKERAGE EVENT В КРАКОВ, ПОЛША

Неделя, 17 Октомври 2021

Enterprise Europe Network организира участие в предварително уговорени 30-минутни бизнес срещи в хибриден формат...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

Петък, 15 Октомври 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи с общо 6 млн. лв. финансовия ресурс...

Иновации, Обучение, Агросвят

Заместник-министър Гечев: Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света

Заместник-министър Гечев: Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света

Петък, 15 Октомври 2021

Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света. Тази тенденция се очаква да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.