Отличихме нашите еврофермери

Специално приветствие към номинираните в конкурса изпрати еврокомисарят по земеделие Фил Хоган. Престижните призове отидоха при Боян Бурчин от Вълчедръм и Бисер Борисов от Хаджидимитрово

За осемнайсета поредна година списание „Агробизнесът“ обяви традиционните награди „Еврофермер“ и „Млад еврофермер“ на изискана церемония в столичния ресторант „Капри“. За 2018 година призовете получиха зърнопроизводителят Боян Бурчин от Вълчедръм и председателят на земеделската кооперация в свищовското село Хаджидимитрово Бисер Борисов. Отличията връчиха заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов и икономическият съветник в представителството на Европейската комисия в София Цветан Кюланов.
За приза в традиционния конкурс „Еврофермер на годината“ и „Млад еврофермер на годината“ бяха номинирани хора от земеделския бранш, които въпреки проблемите продължават и през ум не им минава да се отказват. Вървят напред и нагоре, срещат трудности, борят се с бюрокрацията, преодоляват времето и климата, прескачат препятствия, заяви в приветственото си слово главният редактор на списание „Агробизнесът“ Пенка Каменова.

„Вие представлявате достойно вашите семейства, местните общности и страната си. Конкурсът е признание за централната роля на земеделските производители в българското общество. Често казвам, че земеделските стопани са работниците от първа линия на обществото – нашата „бойна единица“, която осигурява разнообразни ползи и обществени блага“, пък казва в специално обръщение към родните стопани еврокомисарят по земеделие Фил Хоган. В него той отбелязва ползотворната работа на списанието за насърчаване интеграцията на българските фермери в Европа.Боян Бурчин е управител на фирма "Зора - Агро" ООД- Вълчедръм. Фирмата обработва около 13 хиляди декара земя край града. Отглежда традиционните за района пролетници и есенници. Той получи купата от доц. д-р Иванов. Заместник-министърът изтъкна постигнатото от Бурчин, който развива дейността си в унисон с изискванията на Европейския съюз, интересува се от новостите в бранша и прилага съвременните технологии, което е гаранция за успех.
„Българското селско стопанство поддържа стабилни макропоказатели – наблюдава се ръст на произведената от него брутна добавена стойност, на предприемаческия доход и на инвестициите, насочени към модернизация на стопанствата. Работи се и в посока постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда, както и хуманно отношение към животните, въвеждането на нови технологии и иновации“, подчерта заместник-министърът.
Той увери стопаните, че екипът на аграрното министерство работи за създаване на условия за засилване на пазарната ориентация, за повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделския сектор. Това ще доведе до нарастване на физическия обем на продукцията и на добавената стойност от отрасъла, подчерта доц. д-р Иванов. Земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика, добави той.Бисер Борисов, който бе отличен с приза „Млад еврофермер“ е председател на кооперацията в Хаджидимитрово. Над петдесет души влизат в екипа й. Колективът обработва близо 17 хиляди декара земя в околностите на селото. Бисер Борисов вече се е доказал като успешен зърнопроизводител, подчерта доц. д-р Иванов.
Боян Бурчин и Бисер Борисов благодариха на всички гласували за тях в престижната класация и пожелаха на колегите си здраве и берекет.
„Новата Обща селскостопанска политика е ориентирана към подкрепа за малките и средните фермери, които са гръбнакът на всяка икономика. Нашият конкурс е поредна стъпка в тази посока“, обобщи главният редактор на сп. „Агробизнесът“ Пенка Каменова.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия