Млади учени кандидатстват за стипендии на ЕААР

Делова среща с Андреа Росати, генерален секретар на Европейската Федерация по животновъдство (European Association of Animal  се  състоя на 27 февруари.

 На разговорите присъстваха зам. министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, проф. д-р инж. Мартин Банов - председател на Селскостопанска академия, д-р Георги Димов -председател на браншовата организация Българска млечна порода овце, Бойко Синапов – председател на „Обединени български животновъди”, която представлява сраната ни в ЕААР, и директори на животновъдните институти от системата на Селскостопанска академия. 

Още в началото на срещата проф. Банов изрази надежда, че тя ще бъде полезна за бъдещите инициативи на колективите от тези институти. А като краен резултат очаква едно полезно сътрудничество с Европейската федерация на животновъдните науки, което ще позволи и осигури участие на наши млади учени в нейните прояви.

Добра възможност е България да участва с доклади на наши учени в годишната конференция на тази авторитетна организация, допълни зам. министър Янко Иванов.

В този контекст Андреа Росати предостави на домакините брошурата за следващата годишна конференция на Европейската Федерация по животновъдство, като съобщи, че т.г. тя ще се проведе в Порто Португалия, следващата година в Швейцария, по-следващата – във Флоренция, 2023 г. – в Лион, Франция и представи локациите й до 2025 г.

 Росати разясни широката рамка полезни аспекти на тези прояви, от които могат да се възползват както младите, така и по-възрастните български учени. Стана ясно, че ЕААР дава възможност за участие в европейската мрежа на сектора. В нея всеки може да си създаде собствена мрежа от контакти, което става много по-лесно. По време на годишните срещи се провеждат няколко събития специално за младите хора. Във федерацията има клуб на младите учени, в който членуват повече от 200 човека от цяла Европа, поясни Росати. Тя провежда семинари, посещения и „знаем, че на млади години си създаваме контакти, които са ни полезни за цял живот”, добави той. Даде пример с д-р Димов, с когото контактуват вече 30 години. 

ЕААР предлага и стипендии за младите учени – годишно на 20 студенти. Крайният срок за подаване на резюметата и пълния текст на статиите от младите учени, кандидатстващи за стипендии т.г., е неделя, 1 март, който от днес е удължен до 5 март т.г., обяви  Росати.

 На въпроса дали това сътрудничеството предполага и участие на научните институти в европейски проекти със съвместно финансиране по Програма „Хоризонт 2020”, Андреа Росати поясни, че в момента Федерацията има 8 проекта. Не гарантира спечелване на проектите, но оказва помощ в процеса на кандидатстване с тях.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Премиерът Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Премиерът Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Четвъртък, 04 Март 2021

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Високодобивна генетика хибриди слънчоглед и царевица и надеждни растителнозащитни решения от CortevaAgriscience™

Високодобивна генетика хибриди слънчоглед и царевица и надеждни растителнозащитни решения от CortevaAgriscience™

Четвъртък, 25 Февруари 2021

CortevaAgriScience като самостоятелна компания в областта на земеделието навърши една година дейност, като фокусът...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2021:  „Зеленото“ издание на италианското агрошоу в Болоня ще се проведе от 19 до 23 октомври

EIMA 2021: „Зеленото“ издание на италианското агрошоу в Болоня ще се проведе от 19 до 23 октомври

Сряда, 03 Март 2021

Голямото изложение за селскостопанска техника е потвърдено за месец октомври и ще се фокусира...

Реколта, Пазари, Цени

От днес се прилагат нови енергийни етикети върху стоки в ЕС

От днес се прилагат нови енергийни етикети върху стоки в ЕС

Понеделник, 01 Март 2021

От 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Нестле България е инвеститор на 2020 година  Компанията беше отличена на годишните награди на Българската агенция за инвестиции

Нестле България е инвеститор на 2020 година Компанията беше отличена на годишните награди на Българската агенция за инвестиции

Вторник, 02 Март 2021

Българската агенция за инвестиции отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2020 г. В петнадесетото...

Иновации, Обучение, Агросвят

Този месец започват първите покани за кандидатстване по научната програмата „Хоризонт Европа“

Този месец започват първите покани за кандидатстване по научната програмата „Хоризонт Европа“

Вторник, 23 Февруари 2021

Европейската комисия обяви тазгодишната работна програма на Европейския научноизследователски съвет  по линия на „Хоризонт...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.