Иновациите: Европейският институт за иновации и технологии в храните приема заявления по 6 програми за България

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и Институт за агростратегии и иновации - ЕIT Food Хъб България обявиха прием на заявления по  програми, насочени към различни заинтересовани страни в агро-хранителната индустрия. Представяме ви ги в 14 брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

По програмите на EIT Food могат да се възползват българските студенти с ОКС бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането) и докторанти, научни работници, държавна администрация, предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия.

EIT Food Jumpstarter е пре-акселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10000 евро. Jumpstarter е една от най-широкообхватните междусекторни програми, предназначена за иноватори в ранен етап от развитието на своите бизнес идеи, които искат да получат насоки и начален тласък за своя бизнес. Срокът за кандидатстване е удължен до 5 април 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация. Покриват се разходи за пътни и нощувки до 1000 евро. Срокът за кандидатстване е удължен до 5 април 2020 г.

EIT Food RIS Fellowships  дава възможност за студенти с ОКС бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането) и докторанти да спечелят от 3 до 6 месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро/месец за Fellowship – програмата, насочена към студенти и 2000 евро/месец за Talents – програмата, насочена към докторанти. Срокът за кандидатстване е удължен до 13 април 2020 г.

EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са до 5000 евро, а за втори кръг са до 25 000 евро. Срокът  за кандидатстване е 19 април 2020 г.

EIT Food Test Farms е програма, която да свърже агротехнологични стартъпи (TRL5 и TRL6) с фермери и която дава възможност на стартъпите да тестват своите решения на полето. Програмата дава възможност за валидиране на функционалността и подкрепа за комерсиализацията на идеята. Покриват се разходите за пътуване и провеждане на тестовете до 3000 евро. Срокът за кандидатстване е 21 април 2020 г.

 EIT Food Legal and Accounting Support  предоставя правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро. Сроковете за кандидатстване по тази програма са по график до 30 септември 2020 г. като в момента тече приема от 1 март до 30 април.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на Портала на EIT Food - www.eitfood.eu.

Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични в рубриката АКТУАЛНО на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации – www.agroinnovations.bg

Накратко за EIT FOOD

EIT Food е пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

14 брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския институт за иновации Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Събота, 30 Май 2020

14 са новите случаи на COVID-19 у нас, от тях 4-ма са в болница,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

Четвъртък, 21 Май 2020

 Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага....

Компании, Събития, Анализи

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Петък, 29 Май 2020

Business Cooperation Days 2020 към HANNOVER MESSE. Хановер Месе е едно от водещите събития...

Реколта, Пазари, Цени

 Земеделската земя е пристан в години на криза

Земеделската земя е пристан в години на криза

Петък, 29 Май 2020

Земята е пристан в години на криза. От една страна, тя гарантира капиталова печалба,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

 Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Петък, 29 Май 2020

 В рамките на посещението си на територията на пловдивската община Садово президентът Румен Радев...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Петък, 29 Май 2020

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.