Институтът по животновъдни науки – Костинброд е удостоен с Грамота в раздел „Животновъдство“ от Конкурса за иновации на АГРА 2020

Институтът по животновъдни науки – Костинброд, водещо научно звено в ресорния сектор чрез системата на Селскостопанска академия, бе удостоен с Грамота в раздел „Животновъдство“ от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.

Наградата е признание за разработената в Института „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности”, като иновативен продукт в ресорния раздел на Конкурса. Представлява конструкция с паралелепипеден обем, разделен на две части. В него се обособява място за хоризонтално разположена пчелна пита, от едната страна и на две комбинирани хранилки от другата - едната за основното семейство под таблата и втора - за нуклеусно микросемейство, заселено в самата покривна табла. 

С иновацията може да се осъществи реална и предизвикана самосмяна на пчелата майка в кошера, като отпадат всички манипулации и дейности по традиционното придаване.

ИЖН – Костинброд логично и заслужено бе единственият лауреат на награда в раздела „Животновъдство“ на Конкурса. Известна е ролята му на научно звено в структурата на ССА, което извършва научно-изследователска, приложна и консултантска дейност в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела. В този контекст екипът му от учени разработва технологии за отглеждане на пчелни семейства в различни системи кошери, технологии за успешно зимуване на слаби пчелни семейства, аналитични методи за стандартизация и окачествяване на пчелни продукти и изследвания за подобряване на качествата на медоносната растителност. Институтът произвежда и предлага и качествени плодни пчелни майки и пчелни роеве от местна (българска) порода пчели.

Доц. Иван Янчев, зам. директор на ИЖН-Костинброд поясни, че наградената иновация „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности” определено ще намери приложение като полезен и конвентируем продукт. По думите му, „това се случва не за първи път, когато се свързва с името на учения доц. д-р Пламен Христов от пчелина на ИЖН-Костинброд, разположен в регион Дебелец, Област В. Търново. Наградите за иновативните разработки, всички с практическо приложение, са обективно и заслужено признание за работата му Доц. Христов води и курсове по пчеларство в цяла България. Вече има четири получени патента за полезни модела и един за изобретение, като има подадени още два, в процес на обработка.

В областта на пчеларството ИЖН - Костинброд е единственият в системата на Селскостопанска академия, провеждал изследвания с пчели местни отродия. Базата на Института в Дебелец функционира още от 90-те години на миналия век. Научното звено на ССА поддържа и още един пчелин в гр. Костинброд, където основно произвежда майки и прави други анализи на пчелни продукти. Иновативната дейност е свързана със системите кошери е в региона на Дебелец, Обл. Велико Търново. Там пчелинът е и в конверсия в преход към биологично пчеларство, тъй като районът е много чист, а произвежданият мед много качествен и търсен. Изкупува се почти веднага и дори на по-високи цени от средните за страната, информира зам. директорът на Института.

Безспорното предимство на ИЖН-Костинброд е в умението на ръководството му да съхрани и използва в конкурентоспособна посока една стара база, като работеща. Нещо повече – да я развие в посока на всичко ново и носещо печалба и престиж за самото научно звено към Селскостопанска академия с доказани постиженията в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Ева Майдел: Мониторинговият доклад няма да бъде продължен

Ева Майдел: Мониторинговият доклад няма да бъде продължен

Неделя, 31 Май 2020

Мониторинговият доклад няма да бъде продължен, но европейските органи най вероятно ще има начини...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

Четвъртък, 21 Май 2020

 Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага....

Компании, Събития, Анализи

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов

Неделя, 31 Май 2020

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който ще...

Реколта, Пазари, Цени

 Черешопроизводителите сe притecняват зa цeнaтa нa чeрeшите

Черешопроизводителите сe притecняват зa цeнaтa нa чeрeшите

Неделя, 31 Май 2020

 Черешопроизводителите са притecнeн зa цeнaтa нa чeрeшите, кoятo вce oщe нe e утoчнeнa oкoнчaтeлнo....

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

 Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Петък, 29 Май 2020

 В рамките на посещението си на територията на пловдивската община Садово президентът Румен Радев...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Петък, 29 Май 2020

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.