Владислав Горанов: Най-негативният сценарий, който се разглежда в момента, е спад на икономиката с 3 на сто през 2020 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви по време на брифинг в МС, че най-негативният сценарий, който се разглежда в момента, е спад на икономиката с 3 на сто през 2020 г.,  като възстановяването на заетостта се очаква да почне в края на 2020 г. и да продължи през 2021.
     Очакванията са за ръст на безработицата с около два пункта, каза Горанов и посочи, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това колко дълго ще продължат ограниченията, свързани с медицинската част от кризата.
    Намалението на агрегираните макроикономически показатели по метода на крайно използване се проявяват във всеки един от факторите - в крайното потребление и в инвестициите, заради глобалната несигурност, коментира министърът и допълни, че ограничителните мерки и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да ограничат потреблението. Затова, без да сме убедени, че кризата ще достигне на тази дълбочина, сме предложили да работим с най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, каза министърът.
     Има и други сценарии, посочи Горанов - запазване на растежа през 2020 г. до 0,7 на сто със свиването му от предварителните разчети, а друг за  нулев растеж на икономиката през 2020 г.
     Аз съм предложил адаптирането на приходната част от бюджета към очакванията за спад от три процента, заяви Горанов.
    В отговор на въпрос министърът посочи, че не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика. Дългът е динамично понятие и зависи доколко фискът е на дефицит или на излишък, допълни Горанов. Той напомни, че дългът ще се връща от бюджета.
      Говорим за увеличение на лимита за нов държавен дълг от 2,2 млрд. лева на десет милиарда лева, като такъв дълг се поема чрез емисия ДЦК на вътрешния и на външния пазари и потенциално финансиране от международни финансови институции, обясни министърът в отговор на друг въпрос.
   Готвим се и за външен, и за вътрешен дълг, без това да означава на всяка цена, защото и сега имаме достатъчно фискални буфери, каза още Горанов и допълни, че ще бъде помолен НС да даде гъвкавост според ситуацията да се интервенира на пазарите или не, ако тя е динамична. Ако ситуацията е динамична, цялата нормативна процедура отнема няколко седмици и може да се изпусне най-подходящият момент за интервенция, аргументира се Горанов.
     Той заяви, че ще се преценява за евентуални ограничения по отношение на така нареченото допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати, което е част от механизма за възнаграждения в държавната администрация.
    По отношение на бъдещите мерки в банковия сектор Горанов каза, че разработваната единна методика за временно отсрочване на плащането на кредити цели да даде възможност на банките да не "страдат" капиталово и съдържа в себе си тези насоки, които да дадат възможност за равно третиране на всеки един банков клиент, който ще пострада или страда от ограниченията, наложени на кризата. В отговор на въпрос за две от банките, които не са показали толкова добри резултати при стрес тестовете, Горанов обясни, че едната почти 100 процента е изпълнила плана си, а другата е в ход с пренебрежимо малки допълнителни стъпки, които трябва да направи на фона на целия баланс на банката и отново повтори, че подходът цели да се намали натискът върху тяхната капиталова адекватност.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Събота, 30 Май 2020

14 са новите случаи на COVID-19 у нас, от тях 4-ма са в болница,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

Четвъртък, 21 Май 2020

 Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага....

Компании, Събития, Анализи

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Петък, 29 Май 2020

Business Cooperation Days 2020 към HANNOVER MESSE. Хановер Месе е едно от водещите събития...

Реколта, Пазари, Цени

 Земеделската земя е пристан в години на криза

Земеделската земя е пристан в години на криза

Петък, 29 Май 2020

Земята е пристан в години на криза. От една страна, тя гарантира капиталова печалба,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

 Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Петък, 29 Май 2020

 В рамките на посещението си на територията на пловдивската община Садово президентът Румен Радев...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Петък, 29 Май 2020

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.