Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области се е развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

 Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области сее развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

Соргото е евтина култура За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Премиерът Борисов: 10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор

Премиерът Борисов: 10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор

Понеделник, 03 Август 2020

10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине за 2020 г.

Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине за 2020 г.

Четвъртък, 30 Юли 2020

 Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. по държавна помощ „Помощ за реализиране на...

Компании, Събития, Анализи

Опитна станция по земеделие в Източните Родопи – Кърджали – домакин на семинар за култивирането и преработката на бял риган от земеделски производители

Опитна станция по земеделие в Източните Родопи – Кърджали – домакин на семинар за култивирането и преработката на бял риган от земеделски производители

Вторник, 04 Август 2020

 В Опитното поле на Опитната станция по земеделие в Източните Родопи (ОСЗИР) –Кърджали се...

Реколта, Пазари, Цени

Холандия отбеляза осезаем спад в експорта на зеленчуци  и плодове

Холандия отбеляза осезаем спад в експорта на зеленчуци и плодове

Понеделник, 03 Август 2020

През време на кризата от КОВИД-19, Холандия отбеляза осезаем спад в експорта на зеленчуци,плодове...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

   Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по НПП

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по НПП

Понеделник, 03 Август 2020

Държавен фонд „Земеделие“ одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти...

Иновации, Обучение, Агросвят

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на EIT Food Innovation Prizes

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на EIT Food Innovation Prizes

Петък, 24 Юли 2020

5000 евро, участие в големия международен финал и безценно менторство и контакти очакват най-обещаващия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.