Kметoве на въглищни райони в Европа обединиха усилия за устойчиво бъдеще

Събитието беше организирано от природозащитната организация WWF

 Десетки кметове на региони, традиционно разчитащи на въгледобива, потвърдиха своя интерес за устойчиво бъдеще. Това стана с подкрепата на Европейката комисия, която представи последната рамка на Фонда за справедлив преход на събитие, организирано от природозащитната организация WWF и с участието на евродепутата Йежи Бузек.

 До този момент 62-ма градоначалника от 11 европейски държави са положили подписите си под „Декларацията на WWF за справедлив преход“. С този акт те се ангажираха да предприемат действия за осъществяването на справедлив преход в техните региони. Стремежът е той да доведе до създаването на устойчиви икономически дейности в една чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Част от общата инициатива за декарбонизация и устойчиво развитие са и две български общини – Перник и Бобов дол, а към Стара Загора, Раднево и Гълъбово скоро ще бъде отправена официална покана за присъединяване.

 Според WWF и над 60 неправителствени организации, Фондът за справедлив преход на ЕС, който скоро ще влезе във финален етап на тристранни преговори между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, трябва да изключи всички изкопаеми горива, в това число и употребата на природен газ. Тази позиция съвпада с вижданията на Комисията и Съвета, както и на Комитета на регионите. В средата на септември обаче Европейският парламент гласува в пленарна зала за това газът да отговаря на условията за финансиране в процеса на енергийна трансформация и постигане на целите за пълна декарбонизация до 2050 г.

 „Една въглищна мина е източник на доходи за около 10 хиляди души. Искаме да извършим прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници, но минните региони имат нуждата от подкрепата на ЕС. Само така ще можем да гарантираме устойчиви работни места за следващото поколение“, каза Мариуш Волош, кмет на полския град Битом, който беше домакин на форума.

 „В резултат от усърдната работа на WWF с българските въгледобивни общини, те постепенно осъзнават, че местната власт има ключова роля в изготвянето и реализирането на плановете за енергийна трансформация. Дискусии, които само допреди шест месеца изглеждаха невъзможни, днес са от сериозен интерес за кметовете и те започват да търсят устойчиви икономически алтернативи в името на справедливия преход“, коментира Георги Стефанов от WWF, организатор на българския хъб на Форума на кметовете, състоял се в Стара Загора. „Единствено официалният отказ от изкопаемите горива от страна на местните власти може да отвори вратите към зелено и справедливо бъдеще.“

 Идеята за организиране на Форум на кметовете се зароди през 2018 г. от съвместната работа  на WWF и гръцкия въгледобивен район Козани, по проект финансиран от програма EUKI на Федералното министерство на околната страна на Република Германия. До настоящия момент бяха проведени два такива Форума – съответно във въгледобивните райони Козани, Гърция и Вайсвасер, Германия, но инициативата продължава да набира подкрепа и следващият – четвърти поред Форум ще се състои през есента на 2021 г. в България.

 Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Сряда, 21 Октомври 2020

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС на стойност 17 милиарда...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Вторник, 20 Октомври 2020

През настоящата 2020 година се навършват 70 години от създаването на Института по животновъдни...

Компании, Събития, Анализи

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Вторник, 20 Октомври 2020

БTПП  и Търговско-промишлената палата на Ербил, Автономен иракски район Кюрдистан, организират онлайн събитие за...

Реколта, Пазари, Цени

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Четвъртък, 15 Октомври 2020

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Сряда, 21 Октомври 2020

  Класацията потвърждава нарастващата сила на бранда Allianz и нейното значение в живота на хората Устойчивостта...

Иновации, Обучение, Агросвят

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Вторник, 20 Октомври 2020

Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.