Стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“: да променим начина, по който произвеждаме и потребяваме храните

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните

Пандемията от коронавирус оказа голямо въздействие върху начина ни на живот, на работа, на взаимодействие и дори на начина, по който виждаме нашето бъдеще. Това, което започна като здравна криза, прерасна в световна рецесия с последици за много сектори, сред които и селското ни стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Продоволствената сигурност в цял свят е застрашена и мнозина са изправени пред липсата на най-насъщното — храната.

Осигуряването на безопасна и питателна храна продължава да бъде съществена част от действията в отговор пандемията от коронавирус, особено за бедните и уязвими общности. По света близо 690 милиона души гладуват, което е с 10 милиона повече в сравнение с 2019 г., а поради пандемията техният брой би могъл да нарасне с между 83 и 132 милиона.

Факт е, че не можем да продължаваме да произвеждаме и потребяваме храната по начина, по който го правим понастоящем. В ЕС селското стопанство е отговорно за над 10% от емисиите на парникови газове. Да го кажем направо: начинът ни на производство разрушава планетата и нашите екосистеми. Действаме неефикасно и неетично, разхищавайки една пета от произвежданата храна, докато 36 милиона граждани на ЕС не могат да си позволят качествено ястие всеки ден. Разходите ни за здравеопазване непрестанно нарастват, тъй като над 50% от възрастното население на ЕС е с наднормено тегло. В това няма логика. Трябва да се променим. Трябва и да засилим волята си за промяна.

Още от първия си ден Комисията „Фон дер Лайен“ се ангажира да постигне промяна и да превърне предизвикателствата във възможности. Като част от нашия Европейски зелен пакт приехме стратегията „От фермата до трапезата“, която като компас да ни сочи пътя напред. Тя представлява програма за преобразяване, за да изградим устойчиви продоволствени системи, признавайки неразривните връзки между здрави хора, здрави общества и здрава планета. Една устойчива продоволствена система трябва да гарантира на всички наличието на здравословни храни на достъпни цени, независимо от обстоятелствата — както в нормална ситуация, така и във времена на криза.

Европа трябва да играе водеща роля с амбиция и убеденост. С нашата стратегия „От фермата до трапезата“ определяме ясна посока, в която поемаме, поставяйки си амбициозни общи цели, както и конкретни цели за преобразяването на продоволствената система на ЕС. Искаме до 2030 г. употребата на пестициди и антимикробни средства, както и загубите на хранителни вещества да се понижат с 50%, а делът на биологичното селско стопанство да достигне 25%. Ще преобразим производството на храни и ще го направим устойчиво.

Знаем, че нашите граждани предпочитат здравословна и добита по устойчив начин храна и ще им осигурим наличие по всяко време на такива варианти, като същевременно им предоставяме и необходимата информация, за да могат да избират произведена по устойчив начин храна. Ето защо ще им предложим лесно разбираеми етикети за съдържанието на тяхната храна: как е произведена, каква е хранителната ѝ стойност и какво е въздействието ѝ върху околната среда.

Ще бъдем амбициозни и отвъд нашите граници. Чрез международното сътрудничество, търговската политика и „зелените алианси“ ще насърчаваме по-устойчивите практики в селското стопанство и рибарството, ще намаляваме обезлесяването, ще насърчаваме биоразнообразието и ще подобряваме продоволствената сигурност и резултатите в областта на храненето.
Този преход ще доведе до дълбоки промени и има цена, но ще допринесем тя да бъде платена. Със стратегията „От фермата до трапезата“ си поставяме амбициозната цел да помогнем на нашите земеделски стопани, рибари и производители на храни да станат лидери в областта на устойчивото производство и да получат справедлив дял от ползите.

Докато работим за преодоляване на COVID-19, ще трябва същевременно да изградим по-добра, по-силна и по-справедлива продоволствена система посредством нашата стратегия „От фермата до трапезата“. Обществото ни и планетата се нуждаят от това. Темата на тазгодишното издание на Световния ден на храната много добре отразява същността на нашата работа: „Да отгледаме, да нахраним, да запазим. Заедно“.
Със стратегията „От фермата до трапезата“ като ориентир ще бъдем в състояние да постигнем това — да осигурим здравословна и устойчиво произведена храна, получена от здрава и зелена планета. Нашите граждани и нашата планета не заслужават по-малко от това.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Сряда, 21 Октомври 2020

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС на стойност 17 милиарда...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Вторник, 20 Октомври 2020

През настоящата 2020 година се навършват 70 години от създаването на Института по животновъдни...

Компании, Събития, Анализи

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Вторник, 20 Октомври 2020

БTПП  и Търговско-промишлената палата на Ербил, Автономен иракски район Кюрдистан, организират онлайн събитие за...

Реколта, Пазари, Цени

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Четвъртък, 15 Октомври 2020

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Сряда, 21 Октомври 2020

  Класацията потвърждава нарастващата сила на бранда Allianz и нейното значение в живота на хората Устойчивостта...

Иновации, Обучение, Агросвят

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Вторник, 20 Октомври 2020

Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.