Дронове в селското стопанство: функции и разпоредби

 Дроновете и целевите операции върху култури бяха в центъра на уеб семинар, популяризиран от списанието Macchine Trattori и DronEzine, като част от тематичните събития на EDP, първата виртуална изложба на селскостопанска техника.

 По време на срещата ще бъде дадено място и на регулаторните аспекти, свързани с използването на тази технология в селското стопанство С все по-широкото разпространение на технологиите за селско стопанство 4.0, което все още е в ход, използването на безпилотни летателни апарати в първичния сектор регистрира експоненциален растеж, особено за приложенията на дистанционно наблюдение.

Озаглавена „Използване на безпилотни летателни апарати в селското стопанство“, инициативата  включва участието на Якопо Олдани, технически мениджър на Macchine Trattori, Стефано Орси, научен директор на списание DroniEzine, Паоло Мартели, бранд мениджър на Attiva и Алесио Болонези от техническата служба на FederUnacoma.

 "В Италия - каза Алесио Болонези, коментирайки различните приложения на безпилотни летателни апарати - все още няма пълна информираност за големия потенциал, свързан с използването на тази технология в селското стопанство." Картографиране на почвата, анализ на различни видове почвени параметри (с цел планиране на целенасочени обработки и процеси), създаване на реални радиовръзки в райони, които не се достигат със сигнал, координиране на машини, които работят автономно, и проверка на здравето на растенията.

 Дроновете представляват мощна иновационен фактор за първичния сектор. Въпреки това, както поясни Болонези, за да използваме напълно техния потенциал, трябва да променим подхода към селскостопанските практики и също така е необходимо да имаме задълбочени познания за разпоредбите, регулиращи тяхното използване.

 Настоящото законодателство прави разлика между неспециализирани операции (развлекателни и спортни например) и специализирани, които включват селскостопански операции. Използването на дронове за селскостопански цели - обясни Орси - изисква първо пилотно свидетелство за развлекателни и спортни дейности, което може да бъде получено онлайн. То трябва да бъде съчетано  с второ, свързано със специализирани операции (включително селскостопански), които могат да бъдат получени в център за обучение.  Всички безпилотни летателни апарати трябва да бъдат застраховани и регистрирани и не могат да летят на повече от 120 метра над земята - добави Орси. Освен това преди излитане операторът трябва да се увери, че зоната не е обект на ограничения.

 Уебсайтът на d-flight показва зоните, които могат да бъдат прелитани. Въпреки че има единно законодателство за цялата индустрия, не всички безпилотни летателни апарати са еднакви от технологична и структурна гледна точка. Различните видове дизайн на рамката, октокоптер, неподвижно крило, четворна опора - уточнява Martelli - оказват влияние върху производителността на машината. Най-прецизният е този с неподвижно крило, но най-популярни на пазара са октакоптерите и четириядрените витла, защото са лесни за маневриране и управление. Друга променлива, която трябва да се има предвид, е софтуерът, използван за картографиране. За този тип операция - заключи бранд мениджърът на Attiva - се използват 2D и мултиспектрални инструменти за придобиване. Последните са изключително важни, тъй като позволяват да се получи много точна информация за растенията и тяхното здраве, която не може да бъде открита от човешкото око. Именно въз основа на тази информация операторът може да се намеси целенасочено и своевременно.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Брюксел: Българското вето за РС Македония остава

Брюксел: Българското вето за РС Македония остава

Вторник, 01 Декември 2020

Високопоставени дипломати потвърдиха, че почти сигурно Северна Македония ще бъде блокирана от България за...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Удължават се сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и за погасяване на кредити на земеделски стопани

Удължават се сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и за погасяване на кредити на земеделски стопани

Вторник, 10 Ноември 2020

Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за удължаване на сроковете за прием на заявления по...

Компании, Събития, Анализи

Експерти на Европейската комисия участват в Българския икономически форум 2020

Експерти на Европейската комисия участват в Българския икономически форум 2020

Понеделник, 30 Ноември 2020

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще открие тазгодишното издание...

Реколта, Пазари, Цени

  Започват засилени проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

Започват засилени проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

Вторник, 01 Декември 2020

От 1 до 6 декември Българската агенция по безопасност на храните  започва засилени проверки...

Иновации, Обучение, Агросвят

Digital Preview - растенията се превръщат в строителни материали. Избор на дизайн, мотивиран от желанието за контакт с природата

Digital Preview - растенията се превръщат в строителни материали. Избор на дизайн, мотивиран от желанието за контакт с природата

Петък, 13 Ноември 2020

 Използването на растителни материали вместо цимент и синтетични материали се налага все повече.  Приказката...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.