ЕС трябва да развие допълнително надеждни и ефективни източници на възобновяема енергия, за да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г.

За да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г., ЕС трябва да развие допълнително надеждни и ефективни източници на възобновяема енергия.Към момента по-голямата част от нашата възобновяема енергия се произвежда на сушата. Съществуват обаче и редица технологии за производство на енергия от възобновяеми източници в морето със значителен потенциал за по-нататъшно развитие.Възможности за възобновяеми енергийни източнициот разположени в морето инсталации има в цяла Европа -от Северно море и Балтийско море до Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. И цяла Европа ще се възползва от устойчивото развитие на енергията от разположените в морето инсталации:Ще се захранва в европейската мрежа;Ще предложи по-чиста енергия на гражданите;Ще намали зависимостта ни от вноса на енергия;Ще подпомага промишлеността в целия ЕС

Технологии, подкрепени от Стратегията за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации

Стратегията на ЕС завъзобновяема енергия от разположени в морето инсталацииразглежда широк спектър от технологии. Някои от тях вече са напреднали, докато други все още са на път към търговската сцена.

действащ на пазараРазвитие на пазараразвитиеTeхнологичноизследва12 GW от съществуващия капацитет40 MW8 MW5MW17 kW

ОФШОРЕН ВЯТЪР(Прикрепени къмдъното)Вятърни турбини, които са прикрепени към дъното,имат по-голяма мощност от тези на сушата (тъй като няма дървета, хълмове и сгради, които да забавят вятъра). ЕС е световният лидер в производствотои използването на тази технология.

ОФШОРЕН ВЯТЪР (Плаващ)Плаващите вятърни турбини са в по-ранен етап на развитие. Те показват по-голяма гъвкавост от вятърните турбини прикрепени към дъното, да се адаптират към посоката на вятъра и различните морски басейни на  ЕС.

ДИРЕКТНИ ТЕКУЩИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА МРЕЖАТА Директните настоящитехнологии за електрическата мрежа, като преобразуватели и системи за постоянен ток с високо напрежение, могат ефективно да пренасят огромни количестваенергия от възобновяеми източници към сушата, позволявайки безпроблемно интегриране на висок дял от възобновяеми източници.

ЕНЕРГИЯ ОТВЪЛНИТЕТази нова технология използва силата, създадена от вълните, базирана на движението на платформа, която се носи на вълните. Разработват се различни технологии със значителен потенциал за декарбонизиране на островите в ЕС

.ЕНЕРГИЯ ОТ ПРИЛИВИТЕ Приливната енергия преобразува движението на приливите и отливите в електричество -използвайки приливни течения за задвижване на подводни турбини. Това е напълно предвидима форма на възобновяема енергия, която може да допринесе за по-стабилна електрическа мрежа.

СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ (Плаваща)Офшорните фотоволтаични панели имат потенциалда се възползват максимално от слънцето във всеки един момент през дневните часове. Тазитехнология е всеоще в ранен етап на развитие.

ВОДОРОСТИ ЗА БИОГОРИВАВодораслите могат да се използват като източник на биогорива като биодизел, биогаз и биоетанол. Тази технология все още е в ранното си развитие, но показва обещаващ потенциал.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Брюксел: Българското вето за РС Македония остава

Брюксел: Българското вето за РС Македония остава

Вторник, 01 Декември 2020

Високопоставени дипломати потвърдиха, че почти сигурно Северна Македония ще бъде блокирана от България за...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Удължават се сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и за погасяване на кредити на земеделски стопани

Удължават се сроковете за прием на заявления за хуманно отношение към свине и за погасяване на кредити на земеделски стопани

Вторник, 10 Ноември 2020

Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за удължаване на сроковете за прием на заявления по...

Компании, Събития, Анализи

Експерти на Европейската комисия участват в Българския икономически форум 2020

Експерти на Европейската комисия участват в Българския икономически форум 2020

Понеделник, 30 Ноември 2020

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще открие тазгодишното издание...

Реколта, Пазари, Цени

  Започват засилени проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

Започват засилени проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

Вторник, 01 Декември 2020

От 1 до 6 декември Българската агенция по безопасност на храните  започва засилени проверки...

Иновации, Обучение, Агросвят

Digital Preview - растенията се превръщат в строителни материали. Избор на дизайн, мотивиран от желанието за контакт с природата

Digital Preview - растенията се превръщат в строителни материали. Избор на дизайн, мотивиран от желанието за контакт с природата

Петък, 13 Ноември 2020

 Използването на растителни материали вместо цимент и синтетични материали се налага все повече.  Приказката...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.