Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

БTПП  и Търговско-промишлената палата на Ербил, Автономен иракски район Кюрдистан, организират онлайн събитие за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Иракски Кюрдистан.

 Събитието ще се проведе в електронна среда на 28 октомври 2020 г. от 10.00 ч. Ще бъде представена актуална информация за икономическото развитие на двете страни, както и възможностите за задълбочаване и създаване на нови партньорства в областите: индустрия, селско стопанство и търговия.

Отношенията на БТПП с ТПП на гр. Ербил, Кюрдистанската ТПП, както и с други сродни организации от региона датират от 2011 г. и вече имат традиционен характер. Събитието се осъществява с активното съдействие на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил.

От българска страна има интереси към търговия и инвестиционни дейности с партньори от Иракски Кюрдистан в областите: обща търговия, строителство, нефтена промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, индустриално оборудване и др. От Иракски Кюрдистан има изразени бизнес интереси в областите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, машиностроене, търговия, минерални води и др.

 

ДФЗ организира конкурс за детска рисунка „Защо да хапвам плод, мляко и мед“

Държавен фонд „Земеделие“ организира конкурс за детска рисунка под наслов  „Защо да хапвам плод, мляко и мед“. Инициативата е част от информационната кампания за популяризиране на „Училищните схеми“, които се прилагат в учебните заведения и детските градини.

Европейските схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти се прилага успешно за единадесета поредна година. По тях и през настоящата учебната година документи за участие са подали над 90% от училищата и детските градини в страната. Право да получават продукти по схемите имат всички деца от I до подготвителна група в детските градини, както и учениците от І до IV клас. Основна цел на схемите е повишаване на информираността на децата, учениците и на техните родители, както и на учителите за принципите за здравословно хранене.

Рисунки ще се приемат от 19 до 30 октомври. Победителите ще бъдат обявени на 10 ноември. Участниците ще бъдат разделени в 2 възрастови групи:

 • 1-ва възрастова група - деца от І-ва до подготвителна група в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа;
 • 2-ра възрастова група - ученици от 1-ви до 4-ти клас в училищата и центровете за специална образователна подкрепа;

Специално сформирана комисия ще оцени и класира трите най-добри творби. Победителите в конкурса ще получат таблети, с помощта на които ще продължат да развиват своя талант в областта на изкуството. Най-добрите 13 рисунки ще влязат в календара на ДФ „Земеделие“ - РА за 2021 г.

Малките художници могат да изпращат творбите си за конкурса на адрес: София 1618, бул. „Цар Борис III“ № 136, ДФ „Земеделие“, за конкурса „Защо да хапвам плод, мляко и мед“. Ще се приемат и дигитални рисунки – нарисувани и сканирани, както и създадени на таблет или компютър. Те ще могат да бъдат изпращани на специално създадения имейл за конкурса – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 

ДФ „Земеделие“ – РА и АФПЗРСР на Република Северна Македония подписват меморандум за сътрудничество

ДФ „Земеделие“, акредитиран да изпълнява функциите на Разплащателна агенция в Република България, и Агенцията за финансова подкрепа в земеделието и развитието на селските райони (АФПЗРСР) на Република Северна Македония ще ратифицират меморандум за сътрудничество. За това се договориха директорът на ДФЗ - РА Васил Грудев и директорът на АФПЗРСР Никола Бабовски по време на двустранна работна среща, която се проведе в София. Целта на споразумението е двете държавни институции да осъществят обмяна на опит, както и да си сътрудничат при изпълнението на стратегическите приоритети, заложени в бъдещата ОСП.

По време на двустранната среща експерти от ДФ „Земеделие“ – РА запознаха гостите от Република Северна Македония с прилагането на схемите и мерките на директните плащания, с методите на дистанционния контрол при проверките на място, както и със Системата за мониторинг по програма „Коперник“, която Разплащателната агенция на Република България разработва. Беше обсъден и новият модел на планиране в ОСП 2021-2027.

Прилагането на схемите и механизмите за финансово подпомагане и усвояването на средствата от Европейските фондове е от първостепенна важност за модернизацията и повишаване на конкурентоспособността на селското стопанство в нашите две страни. България има опит в изграждането на административния капацитет на Разплащателната агенция, като модел на европейска институция, която строго управлява и контролира разходването на средствата от европейските земеделски фондове. Това изтъкна по време на срещата изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев.

Разплащателните агенции на България и Северна Македония работят в подкрепа на земеделските стопани, на агробизнеса, както и за устойчиво развитие на селските региони. АФПЗРСР администрира програма ИПАРД - 2 и изпълнява мерките по директните плащания, в съответствие с правилата на ОСП. В светлината на предстоящата акредитация на АФПЗРСР като разплащателна агенция, опитът на ДФ „Земеделие“ при управлението на европейските фондове би бил изключително ценен. Това подчерта директорът на АФПЗРСР Никола Бабовски.

 

В София ще се състои третото събитие от кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“

На 11 октомври 2020 г., в град София, ще се проведе третото събитие от промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“, организирана от Министерство на земеделието, харните и горите. Мероприятието ще се състои  в Южен парк  (вход откъм бул. Гоце Делчев) от 11:00 часа.

Събитието е част от промоционална кампания, която цели да се скъси веригата на доставчици и потребители, като се предостави възможност на производителите да предлагат своята продукция директно.

Във фестиваласе представят множество изложители, като е предвидена и разнообразна програма. Водещ ще бъде актьорът Ники Станоев. Гостите на изложението ще имат възможност да видят и две кулинарни демонстрации с участието напопулярния готвач Лео Бианки. Той ще приготви на място рибни ястия и ще дава съвети за приготвянето на риба у дома. За децата ще има детски кът, в който се провеждат образователни забавни игри, свързани със сектор „Рибарство“. На място ще може да се опитат и рибни ястия.

Фестивалният ден ще приключи с музикалните изпълнения, от 19:00 часа, на  музикалните групи „Rewind“ и „BrazzVilidj“.

Промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“ се стреми да постигне и положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението у нас.

Събития от Националния рибен фестивал предстои да се състоят още в градовете: Пазарджик, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.

На събитието ще присъства и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева.

 

Вторият EIT Food Awareness Day в България ще се проведе утре в София

 EIT Food Awareness Day  - второто по рода си събитие в България, насочено към всички заинтересовани страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост ще се проведе утре, 8 октомври 2020 г.  от 10:00 часа в зала №4, ІІ етаж в Дома на науката и техниката, София, ул. „Г. С Раковски“ № 108.

Събитието се организира от Институт за агростратегии и иновации - EIT Food Hub Bulgaria, в партньорство със Съюз по хранителна промишленост и се осъществява с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии в храните /EIT Food/.

EIT Food Awareness Day ще започне с Кръгла маса на тема „Стъпка по стъпка по пътя „От фермата до трапезата”, на която ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата, които произтичат от предложената от страна на Европейската комисия Стратегия „От фермата до трапезата“ /Farm to Fork Strategy/ за справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система. Ще бъдат представени и акценти от работата по подготовката на Стратегическия план по новата Обща селскостопанска  политика в България. В рамките на форума ще бъдат обсъдени и темите, свързани с намаляване на хранителните отпадъци, както и мястото на храните в Иновационната стратегия за интелигентна специализация. EIT Food Awareness Day ще представи дейностите и програмите на EIT Food за български стартиращи фирми, предприемачи, компании, експерти и студенти, както и добри примери за успешни бизнес идеи, подкрепени от EIT Food.

Всички мнения и предложения от кръглата маса, ще бъдат обобщени и изпратени официално до институциите, които имат отношение към обсъждането и реализирането на заложените в Стратегията „От фермата до трапезата“ цели, дейности и ангажименти.

Накратко за EIT FOOD

EIT Food е пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

ПРОГРАМА

Кръгла маса  СТЪПКА ПО СТЪПКА ПО ПЪТЯ „ОТ ФЕРМАТА ДО ТРАПЕЗАТА”

9:30 - 10:00 Регистрация и кафе за добре дошли

10:00 - 10:15

Откриване:

 • Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България
 • Д-р Светла Чамова, председател на Съюз по хранителна промишленост при ФНТС

10:15 - 11:15

Въведение: Стратегията „От фермата до трапезата“; Стратегическият план по ОСП в България

 • инж. Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/
 • Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“
 • Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България

11:15 -12:00

Новото голямо предизвикателство пред стратегическите документи

Q&A интерактивна дискусия с публиката  - модератор Светлана Боянова

 • Д-р Димитър Димитров, държавен експерт, дирекция „Политики по агрохранителната верига“ Министерство на земеделието, храните и горите
 • Д-р Евгени Макавеев, директор дирекция „Комуникация на риска, обучение и Контактен

център“, Център за оценка на риска по хранителната верига

 • инж. Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/
 • Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“

 

12:00 - 12:10  Надеждни решения за хигиена и безопасност на храните - Иван Марков , Биоком Трендафилов ЕООД

12:10 - 13:00 Обяд

13:00  - 13:30   

Мястото на храните в Иновационната стратегия за интелигентна специализация

 • Желяз Енев, директор дирекция „Икономическа политика“, Министерство на икономиката

13:30 - 14:00 

EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - мисия и дейности

 • Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България

14:00 - 14:30

EIT Food Innovation Prizes – опитът на победителите

 • Александра Велкова, Atlas Agro Science - Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика

14:30 - 15:30

Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубите на храни

 • Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка
 • Д-р Стоилко Апостолов, Фондация БИОСЕЛЕНА, проект „Твоята храна“

Q&A интерактивна дискусия с публиката  - модератор Жана Величкова

 • Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка
 • Д-р Стоилко Апостолов, Фондация БИОСЕЛЕНА, проект „Твоята храна“
 • Д-р Дора Петлова – главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ.
 • Д-р Аксиния Антонова - главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ.

 

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС по инструмента SURE

Сряда, 21 Октомври 2020

Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС на стойност 17 милиарда...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Институт по животновъдни науки - Костинброд на 70 години

Вторник, 20 Октомври 2020

През настоящата 2020 година се навършват 70 години от създаването на Института по животновъдни...

Компании, Събития, Анализи

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Онлайн бизнес събитие България - Иракски Кюрдистан

Вторник, 20 Октомври 2020

БTПП  и Търговско-промишлената палата на Ербил, Автономен иракски район Кюрдистан, организират онлайн събитие за...

Реколта, Пазари, Цени

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват земята

Четвъртък, 15 Октомври 2020

Фермери, които не са платили вноските си навреме няма да имат право да ползват...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Allianz за пореден път e номер 1 застрахователен бранд в света в класацията BestGlobalBrands на Interbrand

Сряда, 21 Октомври 2020

  Класацията потвърждава нарастващата сила на бранда Allianz и нейното значение в живота на хората Устойчивостта...

Иновации, Обучение, Агросвят

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребитeл

Вторник, 20 Октомври 2020

Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.