Възможни решения за облекчаване на последиците от твърд Брекзит в аграрния и хранителния сектор

От Farm Europe предупреждават, че твърд Брекзит крие огромни рискове за селското стопанство и на Великобритания, и на ЕС

29 март – дата, на която Великобритания трябва официално да напусне Европейския съюз, все повече наближа, а на хоризонта не се вижда ясна перспектива за постигането на сделка. Очевидно, въпросът с границата с Ирландия дава достатъчно възможности за продължаване на преговорите и в крайна сметка постигане на договорености, но не е ясно дали политиците ще имат достатъчно политическа воля за това. Дори, напротив – все по-вероятно изглежда да се стигне до най-лошия сценарии и Обединеното кралство да си тръгне от съюза без да е постигнато споразумение. Както редица организации от аграрния сектор предупреждават, това би било катастрофа за британското селско стопанство и ще изправи европейските фермери пред нови предизвикателства.
Какво би могло да се случи при твърд Брекзит
Още на 30 март в търговията между Великобритания и държавите от ЕС ще трябва да се прилагат тарифите на Световната търговска организация, което ще доведе до нарушаване на установения търговски ритъм в ключови сектори и създаване на напрежение сред фермерите и целия хранителен сектор в ЕС. По-високите тарифи ще се прилагат едновременно с нови сложни процедури по границите, които ще се отразят негативно на търговските отношения. Тежкото нарушаване на стокообмена ще рефлектира и върху други икономически сектори, тъй като редица производствени процеси на Острова са силно интегрирани. Това може да доведе до липса на пазара на основни продукти като храни и лекарства и др.
Фермерските организации, обединени във Farm Europe, предлагат различни варианти, които биха могли да облекчат тежката ситуация, в която ще се окажат заетите в аграрния сектор, при твърд Брекзит. „Вместо с ужас да обсъждаме какво би могло да се случи, по-добре да разгледаме опциите, с които разполагаме в случай, че Великобритания напусне ЕС без сделка”, коментират от Farm Europe.
Варианти за спасителни действия
Първата възможност е да се намалят основните тарифи до нулеви ставки, за да не се нарушава търговският процес. Това би могло да бъде направено като временно се суспендират съществуващите тарифи за всички членове на Световната търговска организация, включително, разбира се, и Обединеното кралство. Тези мерки няма да предпазят селскостопанския и хранителен сектор от криза. За да се запази търговският поток от Острова отворен, аграрният сектор ще трябва да внася и от други страни без да има реципрочност. Това само би заменило един голям проблем с друг по-голям.
Има и други опции, които биха могли да поддържат статуковото с Великобритания за период от време, докато се установят нови взаимноизгодни споразумения.
Съществува огромен риск в това време да бъде засегната и сигурността на отделни държави.
Според правилата на Световната търговска организация (СТО) в такива ситуации е възможно да се активира действието на член XXI от Общото споразумение за мита и търговия, който позволява на всяка страна „...да предприеме действия, които тя счита за необходими за защитата на основни интереси в сферата на сигурността.” Тази разпоредба се отнася за ситуации „по време на война или други спешни случаи в международните отношения”. Този член би могъл да бъде временно приложен, за да се поддържат търговските връзки, докато се установят новите правила в отношенията между Острова и ЕС. Така няма да се нарушат и засегнат съществуващите споразумения с другите държави членки на СТО и ще се избегне въвеждането на протекционистични тарифи или на забрани за търговия с други държави. Този вариант ще позволи единствено да се поддържа за известен ограничен период от време търговията между Великобритания и ЕС, основана на познатите правила.
През този отрязък от време ЕС и Обединеното кралство ще могат да запазят митническия съюз, което обаче означава, че Англия няма да има свободата да сключва търговски сделки с други държави.
Наскоро чл. XXI от Общото споразумение за мита и търговия бе използван от САЩ, за да защити своята стоманена и алуминиева индустрия, както и от Обединиените арабски емирства, за да блокират търговията с Катар и на Катар с ОАЕ. Тези ситуации обаче са далеч от критичните обстоятелства, пред които ще се изправят ЕС и Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка.
В допълнение към активирането на чл. XXI и двете страни ще трябва да се съгласят да поддържат в състояние на застой съществуващите регулации, стандарти и други процедури от единния пазар, докато не бъдат договорени нови такива, на които да стъпят бъдещите отношения.
Залозите в случая са твърде високи, за да се допукат грешки поради бездействие, тъй като досегашната липса на политическо споразумение доведе и Англия, и ЕС до ръба на катастрофа, особено в аграрния и хранителен сектор.
„Ние не можем да се примирим и да приемем кризата в случай на излизане без сделка, докато имаме на разположение добри възможности за предотвратяване и можем да се подготвим навреме за по-добри последици от тази ситуация”, се казва още в изявление на Farm Europe.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.