Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия чрез тайно гласуване.

Това ще бъде вторият мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Комисията. Тя беше избрана за първи път от членовете на ЕП през юли 2019 г.

Понастоящем Парламентът се състои от 719 евродепутати, така че необходимото мнозинство беше от е 360 гласа. Тайното ггласуване се проведе с хартиени бюлетини. 401 членове на ЕП гласуваха „за“, 284 „против“, 15 се въздържаха, а 7 пуснаха празни или невалидни бюлетини.

Преди гласуването Урсула фон дер Лайен представи политическите си приоритети за следващите пет години в дебат с евродепутатите.

Следващи стъпки

Новоизбраният председател на Комисията ще изпрати официални писма до държавните и правителствените ръководители на държавите членки, като ги прикани да представят своите кандидати за поста европейски комисар. След това Парламентът ще организира изслушвания на кандидатите в съответните комисии след лятото. След това пълният състав на членовете на Комисията трябва да бъде одобрен от Парламента. Повече информация можете да намерите в медийния пакет на Парламента.

Контекст

Член 14 от Договора за Европейския съюз предвижда, че ЕП „избира председателя на Комисията“. Урсула фон дер Лайен е председател на Комисията от 2019 г. и е водещият кандидат на ЕНП на изборите за Европейски парламент на 6—9 юни.

 

Роберта Мецола е преизбрана за председател на Европейския парламент

Евродепутатите преизбраха Роберта Мецола (ЕНП, Малта) за председател на Европейския парламент до 2027 г., с 562 гласа на първия тур.

Роберта Мецола спечели изборите на първия тур на гласуването, където получи абсолютно мнозинство - 562 гласа от 699 подадени гласове (чрез тайно гласуване на хартиена бюлетина), сред двама кандидати. Тя ще продължи да ръководи Парламента през първите две години и половина от десетия законодателен мандат.

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. насам. Тя беше избрана за първи заместник-председател през ноември 2020 г. и изпълнявaше длъжността председател на Парламента след смъртта на президента Сасоли на 11 януари 2022 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

 

В обръщение към Парламента след избирането ѝ, председателят Роберта Мецола заяви: „Заедно трябва да отстояваме политиката на надеждата, на мечтата, която е Европа. Искам хората да възвърнат чувството си на вяра и ентусиазъм за нашия проект. Вяра, че ще направим нашето общо пространство по-безопасно, по-справедливо и по-равноправно. Вяра, че заедно сме по-силни и по-добри. Вяра, че нашата Европа е Европа за всички.“

 

 

МЗХ публикува за обществено обсъждане промени в стандартите за добро земеделско и екологично състояние

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на заповед, с която се променят стандарти 5, 6, 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5, 6,7 и 8) от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България  2023 – 2027 г. Целта на изменението е да се намали административната тежест за земеделските стопани при прилагането на стандартите през 2024 г.

Предложените промени са предварително обсъдени с браншовите организации и заинтересованите страни в рамките на писмена процедура на Комитета по наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г. и след приключили преговори с Главна дирекция „Земеделие“ и Главна дирекция „Околна среда“  към ЕК.

При изменението на ДЗЕС 6: „Поддържане на минимална почвена покривка през периоди, които са най-чувствителни“ e oпределен чувствителен период от 01 юни до 30 септември, включително, в който е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ на земеделското стопанство, да се поддържа минимална почвена покривка.

На земеделските стопани се предоставя възможност при изпълнението на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на 2 седмици след премахването на предходната растителна покривка или 3 седмици след премахването на предходната растителна покривка само за площите с последваща култура рапица. При трайните насаждения, за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта с трайни насаждения в стопанството, се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване,  засяване с покривни култури или мулчиране през чувствителния период.

Улеснение за ДЗЕС 7 „Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода или диверсификация на културите“ е възможността фермерите да го изпълняват чрез познатата им от програмния период 2014-2020 г. диверсификация на културите.

Облекчението за стопаните в  ДЗЕС 8: „Запазване на непроизводствени обекти и площи за подобряване на биологичното разнообразие в земеделското стопанство“ е отпадането на изискването за заделяне на определен дял от обработваемата земя като непроизводствени площи. Остава задължението за запазване на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или, дървета в група и тераси).

Изменението предвижда още, че малките стопанства, които не надвишават 10 хa, са освободени от проверки и санкции на предварителните условия.

При прилагането на стандарти 5, 6, 7 или 9 за ДЗЕС се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, в случай на метеорологични условия, които не позволяват изпълнението им през съответната година.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 3 август 2024 г., включително, като с него може да се запознаете: тук.

© European Union 2024 - photographer: Cornelia Smet. ОСП и бъдещето на еврофермерите. Белгийците залагат на справедливо коопериране

Актуално състояние на земеделието в Европейския съюз.

Как ОСП може да отговори на предизвикателствата на фермерите?

 

Това беше темата на семинара с екскурзия, организиран  от Службата за връзки с медиите на Генералната дирекция за селско стопанство и развитие на селските региони към Европейската комисия за 35 журналисти от ЕС.

 

 „9 000 000 души, заети в европейското земеделие хранят не само Европейския съюз, но много страни извън него.Европейският съюз има продоволствена независимост и тя е благодарение на еврофермерите.“

Това заяви на семинара Волфганг Бурчер, ръководител на Дирекцията. И допълни, че през последните години в Европейския съюз са закрити 3 милиона малки и средни ферми.

 След изборите за Европейски парламент ОСП ще бъде отново реформирана.Какво ще стане с евро субсидиите, със зелената сделка,ще се намали ли подкрепата за еврофермерите, ако Украйна стане член на ЕС?  / Вижте интервюто, което Волфганг Бурчер даде на Алеко Дянков за Агро тв.

 А двете белгийски ферми, които посетихме по време на семинара показаха опит в кооперирането по европейски стандарт.

 В първата ферма научихме как двама души отглеждат  280 крави от породата Белгийско синьо говедо и 65 крави от породите Пие Руж, Черно-бял Бретан  и Джерсей. Разполагат с  200 ха земя, от които  40 ха са пасища. Имат  фирмен магазин, в който предлагат  продукцията си - масло, месо, кисело мляко, сирене и домашно приготвени сладоледи.От 4 години са членове на кооператив. Харесала им идеологията на Faircoop – Справедливи цени за всички по веригата.А Faircoop в момента тъкмо търсел нови членове.И така - 4 години справедливо партньорство, по белгийски!И добра печалба за животновъдите.

Втората ферма - La ferme du Ponceau – ферма за месо и млечни продукти,също е член на кооператива Faircoop , ние вече се досетихме защо.

Очаквайте продължение,

Пенка Каменова

 

 

Министър Тахов призова ЕК за облекчаване на административната тежест върху земеделските стопани, осигуряване на предвидимост и сигурност в доходите

Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани, с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на съвместен брифинг в Министерски съвет с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски, след среща с министър-председателя Димитър Главчев. Министър Тахов информира, че е запознал комисар Войчеховски със състоянието на сектор „Земеделие“ у нас. Той посочи още, че целта е да  се осигурят равни конкурентни възможности за фермерите. Георги Тахов подчерта, че са необходими по-амбициозни действия от страна на Европейската комисия за навременно взимане на решения, което да позволи бързо изпълнение на плащанията към стопаните. Земеделският министър припомни, че през последните години последиците от пандемията от Ковид, войната на Русия срещу Украйна, както и икономическата нестабилност, силно засегнаха производството на селскостопанска продукция. Той посочи, че  всичко това оказва негативно въздействие и затруднява развитието на отрасъла.

„Едно от затрудненията им е да изпълнят в срок проектите си  по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Искането на България е ЕК да позволи да бъде удължен с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от старата програма“, уточни министърът. Той подчерта, че целта е да се даде възможност договорите да бъдат финализирани до края на 2026 г. Министър Тахов допълни, че тази мярка следва да бъде предвидена с обратно действие за текущата счетоводна година и за последната година на прилагане на ПРСР и подобни улеснения вече се прилагат в управлението на фондовете на ЕС от Кохезионната политика.

 „Стандартите на Зелената сделка трябва да се наложат, както на страни-членки, така и на страни, които не членуват в ЕС, а използват европейския пазар. Това е един дългосрочен разговор, но се надявам той да започне именно тук от София“, отбеляза министър Тахов.

„България е важна държава в ЕС по отношение на селското стопанство и осигуряване на продоволствената сигурност. Това каза от своя страна еврокомисар Войчеховски. „В разговорите с президента, премиера и министър Тахов обсъдихме, че е необходимо да се увеличи бюджетът за селското стопанство след приемането на Украйна в ЕС. Производството на Украйна трябва да се преструктурира и да се предприеме необходимото всички стопани да бъдат с равнопоставени условия“, посочи еврокомисарят.  Той допълни, че В ЕС 0,4 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП) се отделя за селско стопанство, така че вероятно в бъдеще тези средства ще трябва да се увеличат. Еврокомисарят посочи, че по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, България е една от страните с най-много изплатени национални средства към земеделските производители. Той обясни, че страната ни е много силно засегната от войната в Украйна, но фермерите у нас са били подкрепени с 452 млн. евро държавна помощ.

От своя страна министър Тахов отново отбеляза, че не трябва да се отчита обема на компенсаторните плащания с национално финансиране и подчерта, че е необходимо нивата на директните плащания и подпомаганията на българските земеделски стопани да се изравнят с тези на останалите страни-членки на ЕС.

По рано на среща в МЗХ с Януш Войчеховски, министър Тахов отбеляза, че оценява това, че ЕК стартира процедура за ревизия на регламента за помощта „де минимис“. Според него трябва да бъде увеличен максималният размер на общата помощ на предприятията с дейност в първичното производство на селскостопански продукти, съобразно с Кризисната рамка.

 

 

Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.