Днес: Кръгла маса „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“

Днес от 16:30 ч. във Facebook и YouTube Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Ева Майдел (ЕНП) организират виртуална кръгла маса със заинтересовани страни на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“.

По време на кръглата маса ще бъдат представени основните елементи на подготвяната в момента законодателна рамка от мерки за укрепване на европейската екосистема в областта на полупроводниците, която цели да се гарантира сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения, както и възможното отражение на тези мерки върху индустрията в България. Пандемичните условия доведоха до недостиг на полупроводници в световен мащаб, което предизвика сериозни нарушения във веригите на доставка и затваряне на заводи в широк кръг от сектори, като показа значението на полупроводниците за цялата европейска промишленост и общество.

Участие в събитието ще вземат Ева Майдел (ЕНП), която е преговарящ за Европейския парламент по европейския Законодателен акт за интегралните схеми (Chips Act) и докладчик в две от комисиите, които изготвят позицията на Европейския парламент по този въпрос, както и и доц. д-р Димитър Николов от Факултета по електронна техника и технологии на Техническия университет – София, който ще представи потенциалните възможности за българската икономика от приемането на този Законодателен акт. Модератор на събитието ще бъде журналистът от телевизия Блумбърг България Христо Николов.

Дискусията може да бъде проследена на живо на страниците на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube на 17 май, вторник от 16:30 ч.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.