Европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел

Европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел, за да обсъдят по-нататъшната помощ за Украйна, включително и военна.

Преди заседанието на лидерите, което започва в късния следобед, тази сутрин постоянните представители на страните-членки ще подновят своите разговори в последен опит за намиране на компромис по петролното ембарго срещу Русия, заложено в шестия санкционен пакет.  Основната съпротива засега остава от Унгария. 

Ръководителите ще обсъдят и макроикономическата помощ за Украйна, като по изчисления на МВФ страната се нуждае от 5 млрд. евро месечно, но вероятно ще бъдат договорени 9 млрд., за колкото настоява Г-7.  Сложен е дебатът за конфискацията на руски авоари в общността, тъй като въпросът е свързан с националното и международно право.

Няма да се обсъжда въпросът за свалянето на санкции срещу Русия в замяна на деблокиране на зърното от украинските пристанища, но въпросът за продоволствената криза също ще бъде дебатиран. 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.