Парламентът гласува днес вота на недоверие в 19 ч

На извънредно заседание в сряда - 22 юни, от 19:10 ч парламентът ще гласува вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.  Това съобщи временно председателстващият НС Мирослав Иванов след 8-часови дебати по вота в пленарна зала.

Заседанието на парламента започна с призив от председателя, който по-късно беше многократно нарушаван.  "Моля всеки да се разграничи от език на омразата и физически контакти и сблъсъци", призова председателят на Народното събрание Мирослав Иванов.

От "Има такъв народ" изтъкнаха, че по темата Северна Македония налице е национално предателство. Предателство имало и от отцепилите се.  "Беше дадено доверие на шестима души, които стоят на последния ред в залата. Вече са почтени, нищо че ги разиграха на борсата. Напоследък като говорим свободно сме мафиоти. От вчера и президента е част от мафията. И той е ГЕРБ и ДПС, защо ли, защото е свободен и говори истината. Защото грозната истина не се харесва на Кирил Петков", допълни Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Като мотиви за вота в секторите финанси и политика от ГЕРБ изтъкнаха, че народът обеднява бързо заради инфлацията. И предупредиха, че се поставя под риск датата за влизане в еврозоната.  "Това правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика - огромен и загробващ държавен дълг", добави Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Финансовият министър контрира.  "Износът расте и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Вашата философия е да го духат бедните", заяви вицепремиерът Асен Василев.  

Премиерът Петков изтъкна всички успехи на кабинета по сектори. "Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, това е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Днешният вот е базиран на други наши резултати. Това правителство няма да позволи да се краде", заяви премиерът Кирил Петков.  Той се обърна към всички депутати и особено към тези от "Има такъв народ".  "Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи, призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Митрофанова", допълни Кирил Петков.

Министри и депутати защитиха икономическата политика на кабинета.  "Дефицитът може да се предотврати от новото мнозинство, ако се спре увеличението на пенсиите и се спрат парите за пътищата", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

От "Има такъв народ" припомниха, че нямат нищо общо с ГЕРБ. "Нашето оттегляне на доверието е заради двама човека - Кирил Петков и Асен Василев", заяви Тошко Йорданов.  

"Истинската причина за този вот на недоверие са 4 човека: Борисов се страхува, че правосъдието ще дойте. Пееевски се страхува, че неговите фирми до него няма да стигнат тези пари, госпожа Митрофанова не е страшна, понякога може да не я слушате за всичко. Пропуснах от кого ще е четвъртият есемес - от Слави Трифонов", заяви Кирил Петков.

Регионалният министър заяви, че двойният стандарт е сложил прът в колелото на коалицията. И направи разбивка на обществените поръчки цена спрямо качество по министерства. "Заради лъжи от министър-председателя за всяко ваше твърдение си нося папка с документи. Вие от "Продължаваме промяната" сте висока класа, ние нисшата, като Хитлер и Гьобелс е положението", заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

От ДПС настояха за забележка към премиера.  "Когато клетвопрестъпникът и нарушител на конституцията реди лъжи, ми направете забележка. Темата Магнитски е любопитна. Господин Пеевски си води делата в Америка. Но да му напомня на лъжеца, че е подписвал документи за Пеевски. Мястото на тая тема е за прокуратурата. Те сами се обвиняват за корупция", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Днес под дъното се оказа, че има двойно дъно", обобщи Костадин Костадинов от "Възраждане".

 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.