Нов проекторегламент ще позволи на ЕК да разследва субсидии, предоставени от публични органи извън ЕС на компании, опериращи в ЕС

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха за нови инструменти, които гарантират, че чуждестранните субсидии, предоставени от държави извън ЕС на компании, не нарушават вътрешния пазар.

 Новият проекторегламент ще позволи на Комисията да разследва субсидии, предоставени от публични органи извън ЕС на компании, опериращи в ЕС. Ако установи, че субсидиите са изкривяващи, той може да приложи коригиращи мерки и да избегне субсидираните фирми да изпреварват конкурентите от ЕС в процедурите за обществени поръчки или да се възползват от евтино финансиране.

 За да подобрят ефективността на действията на ЕС, преговарящите от ЕП се увериха, че държавните компании, които често получават субсидии, са изрично включени в обхвата на регламента. Членовете на ЕП съкратиха и срока, на който Комисията може да разследва потенциално изкривяващите чуждестранни субсидии при обществените поръчки. Освен това държавите-членки, компаниите и други заинтересовани страни ще могат да се обръщат към Комисията с информация за потенциални изкривяващи субсидии.

 Евродепутатите се борят за повече правна сигурност и прозрачност на процеса. В резултат на това Комисията ще трябва да издаде насоки за това как оценява изкривяващия характер на чуждестранните субсидии и преценява изкривяващия пазар ефект на субсидията спрямо потенциалните ползи. Те също така гарантират, че компаниите могат да се консултират с Комисията, за да проверят дали трябва да разкрият получените субсидии.

Евродепутатите настояха да се позволи на Комисията да се ангажира с държави извън ЕС, които многократно са предоставяли изкривяващи субсидии. Преговарящите подчертават, че общата цел на ЕС е да подобри многостранните правила за субсидиите. Членовете на ЕП успешно аргументираха, че след като многостранните правила направят новия инструмент излишен, той може да бъде премахнат. Евродепутатите също въведоха задължение за годишен доклад за Комисията и дефинираха по-точно понятието изкривяващи външни субсидии и разшириха набора от инструменти за коригиращи мерки.

 Това не е въпрос на протекционизъм, а на справедливост: имаме нужда всички оператори на вътрешния пазар да се конкурират при подобни условия. Заедно с международния инструмент за обществени поръчки, този регламент е жизненоважна част от нашия разширяващ се набор от инструменти. В същото време ще увеличим усилията си за подобряване на многостранните правила относно субсидиите.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министерският съвет одобри целева вноска от страна на БЕХ във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“

Министерският съвет одобри целева вноска от страна на БЕХ във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“

Неделя, 14 Август 2022

Министерският съвет одобри целева вноска от страна на „Български енергиен холдинг“ ЕАД към Фонд...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Понеделник, 08 Август 2022

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) приключи месец по-рано кръстосаните проверки...

Компании, Събития, Анализи

Международна конференция „EXPLORE USA”

Международна конференция „EXPLORE USA”

Сряда, 10 Август 2022

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Посолството на САЩ в София...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хранителните стоки са се повишили

Цените на хранителните стоки са се повишили

Неделя, 14 Август 2022

Цените на хранителните стоки на едро в страната са се повишили тази седмица, отчитат...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

Сряда, 10 Август 2022

Пчеларите, изпълнили договорите си по Националната програма по пчеларство (НПП), могат да подават заявления...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.