Парламентът и петте ротационни председателства на Съвета ще работят заедно за правилата на ЕС за миграцията

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар, председателят на Контактната група за убежището Елена Йончева и постоянните представители на Чехия, Швеция, Испания, Белгия и Франция подписаха споразумение относно провеждането на преговори между съзаконодатели с оглед на реформиране на правилата на ЕС за миграция и убежище до февруари 2024 г.

  Те приеха следното съвместно изявление: „Това несъмнено е исторически момент. След няколко месеца на обмен на мнения относно пътната карта, Европейският парламент и предстоящите председателства на Съвета се ангажират да положат всички усилия за финализиране на реформата на законодателната рамка за убежището и миграцията преди края на текущия политически цикъл. Общата европейска система за убежище и Новият европейски пакт за миграцията и убежището представляват основен приоритет в работата на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и двете страни трябва да положат необходимите усилия и да работят заедно във възможно най-тясно сътрудничество, в дух на искрено сътрудничество за приемане на законодателните предложения преди края на законодателния период 2019-2024 г. За постигане на общия ангажимент за приключване на реформата по време на настоящия законодателен цикъл, преговорите по съответните досиета трябва да приключат до февруари 2024 г. Това ще изисква преговорите между съзаконодателите да започнат най-късно до края на 2022 г.

Ефективното прилагане на договорения график ще зависи от последващи срещи между членовете на Контактната група за убежището и ротационните председателства на Съвета. Вярваме, че чрез комбиниране на нашите усилия Съюзът може да постигне реален напредък и да постигне резултати преди края на настоящия законодателен мандат. Трябва да сме в състояние да предоставим нова законодателна рамка в една от нашите най-предизвикателни области на политиката, която е тази, в която само общ отговор на ЕС може да осигури устойчива система. Тази пътна карта е ясен знак за нашия ангажимент, че ще приключим работата."

   Европейската комисия предложи Новия пакт за миграцията и убежището, за да подобри процедурите и да постигне споразумение за справедливо споделяне на отговорността между държавите членки и да действа солидарно при справяне с миграционните потоци.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.