Парламентът и петте ротационни председателства на Съвета ще работят заедно за правилата на ЕС за миграцията

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар, председателят на Контактната група за убежището Елена Йончева и постоянните представители на Чехия, Швеция, Испания, Белгия и Франция подписаха споразумение относно провеждането на преговори между съзаконодатели с оглед на реформиране на правилата на ЕС за миграция и убежище до февруари 2024 г.

  Те приеха следното съвместно изявление: „Това несъмнено е исторически момент. След няколко месеца на обмен на мнения относно пътната карта, Европейският парламент и предстоящите председателства на Съвета се ангажират да положат всички усилия за финализиране на реформата на законодателната рамка за убежището и миграцията преди края на текущия политически цикъл. Общата европейска система за убежище и Новият европейски пакт за миграцията и убежището представляват основен приоритет в работата на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и двете страни трябва да положат необходимите усилия и да работят заедно във възможно най-тясно сътрудничество, в дух на искрено сътрудничество за приемане на законодателните предложения преди края на законодателния период 2019-2024 г. За постигане на общия ангажимент за приключване на реформата по време на настоящия законодателен цикъл, преговорите по съответните досиета трябва да приключат до февруари 2024 г. Това ще изисква преговорите между съзаконодателите да започнат най-късно до края на 2022 г.

Ефективното прилагане на договорения график ще зависи от последващи срещи между членовете на Контактната група за убежището и ротационните председателства на Съвета. Вярваме, че чрез комбиниране на нашите усилия Съюзът може да постигне реален напредък и да постигне резултати преди края на настоящия законодателен мандат. Трябва да сме в състояние да предоставим нова законодателна рамка в една от нашите най-предизвикателни области на политиката, която е тази, в която само общ отговор на ЕС може да осигури устойчива система. Тази пътна карта е ясен знак за нашия ангажимент, че ще приключим работата."

   Европейската комисия предложи Новия пакт за миграцията и убежището, за да подобри процедурите и да постигне споразумение за справедливо споделяне на отговорността между държавите членки и да действа солидарно при справяне с миграционните потоци.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В  SPACE

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Сряда, 20 Септември 2023

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.