Подпомагането за европейските фермери трябва да бъде справедливо

Подпомагането на европейските фермери трябва да бъде справедливо, за да няма неравнопоставеност на земеделските производители в ЕС. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, Белгия, в рамките на дебат по представената информация от Комисията за Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство в Европейския съюз.

„В условията на нарастващи предизвикателства ЕС се нуждае от стабилна система, която да гарантира сигурност на доставките и достъпност на храните за гражданите, както и стабилност в доходите на фермерите. Всички сме свидетели в колко държави членки в момента има протести на фермери и този факт поставя изключително сериозни въпроси относно настоящата Обща селскостопанска политика, и поставя много сериозни задачи за бъдещето на селскостопанската политика на Европа“, каза министър Вътев.

Той изтъкна значението на гарантирането на сигурност в бизнеса, трайност в законодателните изисквания, опростеност, систематичност и логичност на изискванията. Също така следва да се намери баланс между нарастващите амбиции на Съюза в областта на околната среда и климата и гарантирането на икономическата устойчивост по агрохранителната верига.

Министър Вътев посочи още, че новите технологии и иновации могат да повишат производителността и конкурентоспособността и същевременно да намалят енергийната зависимост и емисиите на парникови газове. Необходими са и значителни допълнителни усилия за намаляване на уязвимостта на европейската агрохранителна система и зависимостта й от външни доставки на основни производствени суровини и материали - торове, препарати за растителна защита, фуражи и природен газ, посочи той.

Министър Вътев коментира, че основна цел на стратегическия диалог по поставените теми следва да бъде постигането на баланс между икономическото благосъстояние на фермерите, опазването на околната среда и обществената справедливост.

В рамките на Съвета бе представена и позицията на България по представената от делегацията на Полша информация за необходимостта от включване в новия Регламент за Автономните търговски мерки (АТМ) за Украйна на ефективни решения за предотвратяване на прекомерния внос на селскостопански продукти от Украйна и отрицателното въздействие върху селскостопанския сектор на ЕС и неговите държави членки, по-специално тези, които граничат с Украйна.

България подкрепя документа на Полша и включените в него предложения. България счита, че предстоящото предложение за регламент трябва да включва разпоредби за ускорени процедури по защитни клаузи и възможност за прилагане на регионални защитни мерки в случай на сътресения на пазарите на няколко или една държава членка.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.